logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indesit DSG 573 - Zbiera się woda bez załączonego programu

JADRAS 19 Lis 2019 14:19 783 6
REKLAMA
  • #1 18287605
    JADRAS
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Mam problem z moją 8 letnią zmywarką Indesit DSG 573. Programy wykonuje, zmywa, pobiera i wypompowuje w trybie pracy jest OK. Regularnie czyszczona dedykowanymi preparatami. Pytanie do wtajemniczonych: dlaczego w zmywarce zbiera się woda kiedy jest w spoczynku?
    Jeśli woda osiągnie stan powyżej filtra sama odpompowuje wodę robi tak co 2-3h mimo że nie jest załączony żaden program. Po odłączeniu od zasilania 230V wodę nabiera również. Czy może winny jest uszkodzony elektrozawór?
    Będę wdzięczny za sugestie. Dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 18287651
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    JADRAS napisał:
    Czy może winny jest uszkodzony elektrozawór?

Można sprawdzić poprzez zamknięcie zaworu przyłączeniowego dla zmywarki. Jeśli nie będzie sama pobierała wody to już zawsze jakiś trop.
  • REKLAMA
  • #3 18287665
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam
    Nie znam dokładnie tego modelu ale jest duża szansa że zawór od pobierania wody nie trzyma(wtedy po zakręceniu zaworu zewnętrznego nie będzie pobierać wody) lub nieszczelny jest zawór w płaszczu wody(wtedy po zakręceniu zaworu zewnętrznego nadal będzie pobierała wodę).
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 18287849
    JADRAS
    Poziom 2  
    Nie łapię. Jeśli zakręcę główny zawór od poboru wody to przecież jest oczywiste że nie będzie pobierać wody. Zmywarka tak zachowuje się trybie spoczynkowym. Lecz trafia do niej woda (co jest zatem nieszczelne?) i napełnia komora w którą wkręca się koszyczek z filtrem. Woda pojawia się także w pojemniku na sól - jest pod korek, a kiedy osiągnie poziom ciut ponad koszyk załącza się pompa i odpompowuje. I tak w kółko - co 2h.
  • #5 18288308
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18289023
    nowypn
    Poziom 23  
    Ocena: 68
    Witam ponownie.
    W zmywarce jest tzw płaszcz wodny i teraz trzeba ustalić czy woda do zmywarki przecieka z płaszcza wodnego czy bezpośrednio z sieci wodociągowej. Oczywiście to co napisałem poniżej sprawdzisz w czasie spoczynku zmywarki czyli w takim stanie w jakim zazwyczaj nabiera wody.
    Pozdrawiam
  • #7 18291824
    JADRAS
    Poziom 2  
    1. Zakręciłem zawór doprowadzający wodę do zmywarki.
    2. Wlałem do środka zmywarki wodę i poczekałem aż załączy się pompa.
    3. Wypompowała wodę.
    4. Załączyłem krótki program namaczania
    5. Kiedy usłyszałem bzyczenie (nabierać chciała wodę) po chwili ją wyłączyłem
    Odkręciłem zawór wody.... i wszystko wróciło do normalności woda nie zbiera się! Wykonałem 2 pełne godzinne programy i jest OK. cuda..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Indesit DSG 573, która zbiera wodę w trybie spoczynkowym, mimo że nie jest włączony żaden program. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia zaworu przyłączeniowego oraz ewentualnych nieszczelności w systemie wodnym, użytkownik przeprowadził testy, które wykazały, że po zakręceniu zaworu doprowadzającego wodę problem ustąpił. Woda przestała się zbierać, a zmywarka działa prawidłowo po wykonaniu kilku programów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA