logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć?

xSihil 19 Lis 2019 21:12 642 9
REKLAMA
  • #1 18288551
    xSihil
    Poziom 5  
    Witam. Padł mi zasilacz SilverPower 400W. Z tego co wyczytałem w internecie nie jest to zasilacz z czarnej listy ale skoro mam go już jakieś 5 lat miał chyba prawo paść. Problem w tym że zabrał ze sobą kartę graficzną RX460 tylko pytanie: jak? Była to wersja od Gigabyte która nie wymaga dodatkowego zasilania z kabla, bierze prąd tylko ze slotu PCI-E. Czy to oznacza że slot również musiał paść? Przy odpaleniu na pożyczonym zasilaczu światełko LED na płycie się świeci i chłodzenie procesora działa ale nie ma obrazu. Sygnał ze speakera to jeden długi i dwa krótkie. Sprawdziłem ją nawet w innym komputerze i nie daje znaku życia. Na chwilę obecną nie mam możliwości sprawdzenia płyty z inną kartą, więc chciałbym wstępnie wiedzieć: skoro karta nie miała bezpośredniego połączenia z zasilaczem a i tak oberwała to znaczy że slot też musi być usmażony? Czy jest jakaś szansa że slot jak i reszta płyty działa? Jeśli ktoś chce znać okoliczności śmierci zasilacza, parę dni temu odpaliłem go w celu pogrania godzinki przed snem, zdążyłem pograć jakieś 10 minut po czym komputer się wyłączył i już nigdy się nie włączył.
  • REKLAMA
  • #2 18288583
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8301
    Witaj. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że slot przeżył. Przetestuj sprzęt na innej karcie. Jest bardzo mało prawdopodobne, żeby ten zasilacz coś spalił. To jest przemetkowany Seasonic SS400ET.
  • REKLAMA
  • #3 18292831
    gsobanski4
    Poziom 7  
    Ocena: 19
    Też proponuję przetestować na innej karcie, miałem podobną sytuację, zestaw składał się zasilacz: CHIEFTEC GPA-500S8, płyta: ASRock H97M i karta: VTX RADEON HD4850 1GB DDR5, kilka przerw w dopływie prądu, tak jak gdyby się bawili, wyłączyli 5 sekund później włączyli i tak parę razy. Gdy później próbowałem uruchomić komputer, czarny ekran, byłem pewien że to płyta, nie sprawdziłem i sprzedałem razem z kartą jako uszkodzone, zostawiłem sobie zasilacz i kupiłem nową płytę: Gigabyte H97-HD3 podłączam wszystko ekran dalej czarny i cisza, okazało się że to zasilacz, a miałem go sprawdzić na krótko kabelkiem łącząc pin 15 i 16, płytę i kartę sprzedałem za grosze a okazały się sprawne ! Także lepiej wszystko sprawdzić niż później żałować !!!
  • REKLAMA
  • #4 18293400
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Napisz jeszcze jak tam płyta z tym "usmalonym PCI-E"
  • #5 18293956
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1076
    xSihil napisał:
    Czy to oznacza że slot również musiał paść?

Nie. W innym wypadku np pamięć RAM nie ulegałaby uszkodzeniu jak i inne elementy nie podłączone do PSU (np USB) a ulegają. Nie ma specyfikacji sprzętu, ogólnie kontroler PCI-e jest w CPU mógł ulec uszkodzeniu, również płyta główna jednak zwyczajnie trzeba wykonać diagnostykę sprzętu.
  • REKLAMA
  • #6 18295099
    lisek
    Serwisant RTV
    :?: Napisz jeszcze jak tam płyta z tym "usmalonym PCI-E"
    Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć? Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć?

System zasilania to 5+1 faz z kontrolerem NCP81022 ON Semiconductor.Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć? Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć?

Test programem MSI Kombustor 3.5.2.1 (tryb GPU Burn-in, 1920 x 1080).
  • #7 18295104
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8301
    lisek napisał:
    Test programem MSI Kombustor 3.5.2.1 (tryb GPU Burn-in, 1920 x 1080).

Autor sam określił, że karta jest uszkodzona, więc chyba nie trzeba tego dodatkowo testować. Skoro sam do takiego wniosku doszedł to być może komputer się nie chce z nią uruchomić albo nie generuje obrazu... W takim przypadku testy czymkolwiek są raczej zbędne.
  • #8 18295444
    lisek
    Serwisant RTV
    Nazwa płyty.

Zazwyczaj
    Cytat:
    1 short: System boots successfully
    2 short: CMOS setting error
    1 long, 1 short: Memory or motherboard error
    1 long, 2 short: Monitor or graphics card error
    1 long, 3 short: Keyboard error
    1 long, 9 short: BIOS ROM error
    Continuous long beeps: Graphics card not inserted properly
    Continuous short beeps: Power error
  • #9 18297467
    xSihil
    Poziom 5  
    lisek napisał:
    Nazwa płyty.

MSI A320M PRO-VH PLUS
  • #10 18298004
    lisek
    Serwisant RTV
    W którym slocie miałeś kartę > "ten military zabezpieczony" (silver)?

Cytat:
    PCI Express x16 ver. 3.0 , technology MSI Steel Armor and 2x PCIe 3.0 x1

p.s
    System zasilania VRAM podobny co do joty jak w MSI B350 Tomahawk.
    Kazda z faz zasilania CPU to 2x Nikos PK632BA plus jedex PK616BA, oraz CPU SoC– para: PK616BA i PK832BA.
    Controler faz zasilania "4+2"- Richtek RT8894A.
    Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć? Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć?

Tak wygląda Bios
    Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć? Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć? Padł zasilacz i karta graficzna. Czy slot mógł przeżyć?

Dodano po 27 [minuty]:

Tutaj masz rozpisane piny na slocie
    - gdzie np/ 12V/ +3.3v...
    Link
    ** lub Link

Pomierz zobacz , będzie jasnosc!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uszkodzeniem zasilacza SilverPower 400W, który spalił kartę graficzną RX460 od Gigabyte. Pojawia się pytanie, czy slot PCI-E mógł również ulec uszkodzeniu, mimo że karta nie wymagała dodatkowego zasilania. Odpowiedzi sugerują, że istnieje duża szansa, że slot przeżył, a problem może leżeć w samej karcie graficznej lub płycie głównej. Użytkownicy radzą przetestować sprzęt z inną kartą graficzną oraz zwracają uwagę na możliwość uszkodzenia kontrolera PCI-E w CPU. Wskazują również na konieczność diagnostyki sprzętu, aby ustalić, które komponenty są sprawne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA