logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć moduł do pralki Bosch WAW24540PL/01 niedostępny w North.pl?

benek_54 19 Lis 2019 22:22 1401 11
REKLAMA
  • #1 18288766
    benek_54
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mam pralkę WAW24540PL/01 zaledwie 3 lata i spalił się moduł sterujący, którego nigdzie nie mogę dostać pomimo że kosztuje ok 500 zł. Coś wpadło w pompkę odpływową blokując ją i spalił się moduł w obwodzie zasilania pompy odpływowej.
    Bardzo proszę o pomoc gdzie można kupić moduł do tej pralki, w North.pl nie mają i nie mogą sprowadzić od producenta bo podobno produkt jest niedostępny.
  • REKLAMA
  • #2 18288836
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    benek_54 napisał:
    spalił się moduł sterujący
    Co rozumiesz przez spalił się? Był płomień? Jeżeli tak, to zgłaszasz z ubezpieczenia domu/mieszkania do ubezpieczyciela.
  • #3 18288838
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4484
    A nie szkoda pieniędzy na nowy moduł? Taka polityka, że nie można kupić modułu.
    Nie lepiej i taniej byłoby naprawić moduł?
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #4 18288880
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6919
    benek_54 napisał:
    którego nigdzie nie mogę dostać pomimo że kosztuje ok 500 zł

Jak nie idzie jak idzie - pierwsze dwa detaliczne punkty mają w ofercie, ale sprowadzają na zamówienie, okres 1-2 tygodnie

benek_54 napisał:
    Coś wpadło w pompkę odpływową blokując ją i spalił się moduł

To Ci historia, godna najlepszej bajki bez pokrycia w rzeczywistości, coś co wpadnie do pompy nie spowoduje spalenia modułu.

benek_54 napisał:
    w North.pl nie mają i nie mogą sprowadzić od producenta bo podobno produkt jest niedostępny.

Jak niedostępny jak dostępny na zamówienie
    https://north.pl/karta/11027325-modul-elektroniczny-do-pralki,713-RT-1196.html

W Bosch też możesz kupić:
    https://www.bosch-home.pl/sklep/11027325

Ponadto można oddać moduł do naprawy, bo elektronika ma taką śmieszną magiczną właściwość, że dobrze w 98% przypadków awarii jest naprawialna i nie wymaga zaraz wymiany w całości, mało tego, często jest to najszybsza i najtańsza metoda.
  • #5 18289238
    benek_54
    Poziom 10  
    Witam.
    Wiem, że nie zawsze zablokowana pompka odpływowa uszkodzi moduł, ale w tym przypadku tak się stało. Uszkodziło się kilka części elektronicznych w obwodzie zasilania pompki. Uszkodzony; OT409, 1GW54 oraz dwa rezystory SMD, na których brak oznaczeń w wyniku ich uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 18289263
    Piotr2608

Poziom 41  
    mrice napisał:

benek_54 napisał:
    Coś wpadło w pompkę odpływową blokując ją i spalił się moduł

To Ci historia, godna najlepszej bajki bez pokrycia w rzeczywistości, coś co wpadnie do pompy nie spowoduje spalenia modułu.

Tak mogło być. Powiem Ci, że z tymi nowymi modułami będą niezłe jaja. Spora część modułów do sprzętu
    starszego lub około trzech lat, jest trudno dostępna albo w ogóle nie dostępna a na dodatek strasznie się sypią.
    Indesit nie ma modułów do napraw serwisowych więc wymieniają pralki na gwarancji.
    Do trzy letnich lodówek Samsung modułów w sprzedaży już nie ma.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #7 18289318
    Borutka
    Poziom 29  
    Ocena: 414
    Mnie się akurat podobnie zdarzyło w tej pralce, chusteczka przeciwdziałająca farbowaniu zablokowała pompę, (a mówiłem żonie, żeby żadnych wynalazków nie wkładała do bębna). Oczywiście tak pracowało dłuższy czas, aż pompa z zewnątrz była bardzo ciepła. Na szczęście nie nic się zepsuło.
  • #8 18289539
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3814
    benek_54 napisał:
    Uszkodzony; OT409, 1GW54 oraz dwa rezystory SMD, na których brak oznaczeń w wyniku ich uszkodzenia.
    Zatem w czym problem? Dajesz foto miejsca gdzie są te elementy i gdybym był pewny w 100% co do płyty PCB to daję Ci foto wraz z prawidłowymi wartościami, a Ty chcesz od razu nową płytę kupować. Spróbuj ją najpierw naprawić :D
  • #9 18297027
    benek_54
    Poziom 10  
    Witam ponownie,w związku z tym że nie mogłem nigdzie kupić modułu u producenta także ,poszukałem Pana naprawiającego moduły,wymienił uszkodzone elementy elektroniczne i po wpięciu modułu do pralki pompka odpływowa pompuje lecz pojawił się następny problem a mianowicie nie działa blokada drzwi,przed naprawą modułu tylko pompka nie działała. Zastanawia mnie co jest tego powodem,moduł wpięty prawidłowo,wszystkie przewody i wtyczki sprawdzone ,zimnych lutów na module nie stwierdzam,czyżby naprawa modułu była zrobiona kiepsko?
  • REKLAMA
  • #10 18297054
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3372
    benek_54 napisał:
    pompka odpływowa pompuje
    Jak to możliwe, skoro
    benek_54 napisał:
    nie działa blokada drzwi
  • #11 18297281
    Piotr2608

Poziom 41  
    benek_54 napisał:
    czyżby naprawa modułu była zrobiona kiepsko?

Ktoś spartolił robotę i źle naprawił moduł i możliwe, że bardziej go uszkodził.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
  • #12 18297580
    benek_54
    Poziom 10  
    Witam,zamówiłem nową blokadę , powiadomię o efekcie . pompka ruszyła gdyż modułowi zasymulowałem zę drzwi są zablokowane,jest taka możliwość po umiejętnym rozebraniu blokady.pralki naprawiam od 30 lat,głównie zajmuję się urządzeniami chłodniczymi,posiadam stosowne uprawnieniai certyfikaty FGAZ.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch WAW24540PL/01, w której spalił się moduł sterujący po zablokowaniu pompki odpływowej. Pomimo poszukiwań, moduł nie był dostępny w North.pl ani u producenta. Użytkownicy sugerowali naprawę uszkodzonego modułu, co okazało się możliwe, jednak po naprawie wystąpił nowy problem z blokadą drzwi. W dyskusji podano linki do sklepów, gdzie moduł można zamówić, oraz zwrócono uwagę na trudności w dostępności części do nowoczesnych urządzeń AGD.
REKLAMA