logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena logów VAG Passat B5 FL 1.9 TDI AVB - brak EGR, logi statyczne i BS

jacenteusz 20 Lis 2019 15:04 1044 25
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18295317
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3359
    Turbo do ogarnięcia (czy regulacja zmiennej geometrii chodzi luźno ) bo do 2300 daje za mało a powyżej 3000 daje 150 % normy. Ja bym szybko to ogarniał bo przy takim doladowaniu powyżej 3000 rpm obroty turbo są ze dwa razy większe od tych które są dla niej bezpieczne i grozi to rozrwaniem wirnika ukreceniem ośki.
  • REKLAMA
  • #3 20013469
    jacenteusz
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witajcie, po dwu i pół roku :). W tak zwanym miedzy czasie zakupiłem nowsze autko, ale ciagle Passat potrzebny, wiec wracam do tematu... Proszę o ocenę logów pod katem turbiny, ze szczególnym ujęciem zaworka N75
    oraz spojrzenie na pompowtryskiwacze, bo ostatnio dwa samodzielnie wymieniłem i wyregulowałem (a robiłem to pierwszy raz)
    Dzięki!

Basic Settings

http://vaglogi.pl/log-003_yRTf0.html

http://vaglogi.pl/log-011_QeG6d.html

DYNAMICZNE

http://vaglogi.pl/log-003_xxXQKI8.html

http://vaglogi.pl/log-008_7U2sOvw.html

http://vaglogi.pl/log-011_PKzbl7.html

DYNAMICZNE 003+008+011

http://vaglogi.pl/log-003_008_011_6sc93SN.html

STATYCZNE pod kątem "pompek"

http://vaglogi.pl/log-013_iemtP4O.html

http://vaglogi.pl/log-023_lpa8z.html
  • Pomocny post
    #4 20013474
    sigwa18
    Poziom 43  
    Turbo nie zbija ciśnienia czyli pewnie się zacięło/zacina w pozycji max doładowanie .

PS Taka sytuacja przeciąża turbo (powoduje że wirnik kręci się dużo szybciej niż powinien ). W starym turbo istniej ryzyko urwania wirnika i wtedy turbo sypnie drobnymi do silnika. Co to oznacza nie muszę tłumaczyć.
  • #5 20013487
    jacenteusz
    Poziom 10  
    Ale wtedy dwa lata temu, po Twoich radach rozebrałem turbinę i przeczyściłem. Swoja droga wyglądało całkiem nieźle w środku. Robiłem to samodzielnie ale pod okiem mechanika, który wspierał mnie w kolejnych czynnościach i potwierdził, że wyglada dobrze. Gruszkę wstawiłem nową. A tu te przeładowani ciagle występują :(

Dodano po 1 [minuty]:

@sigwa18 swoją drogą dodam, że jesteś jedyną osobą, która reaguje i odpowiada na tych forach :)
  • REKLAMA
  • #6 20013508
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ale tak jest z tymi starymi 1.9 tdi z VNT nie jeździsz rdzewieje i jest problem. Dwa krótkie przejazdy też szkodzą niż pomagają bo więcej nagaru się zbierze bo silnik nie dogrzany. Dopiero tak z 50-100 km po autostradzie przy 130 km/h jest wstanie wypalić. Ogólnie jak nie nagar to rdza. Rada jeździć regularnie.
  • #7 20013596
    jacenteusz
    Poziom 10  
    1. W sensie, że wybrać się na dłuższą jazdę po autostradzie i powtórzyć logi?
    2. A co powiesz o tych pompowtryskiwaczach?
  • Pomocny post
    #8 20014755
    sigwa18
    Poziom 43  
    Jazda zapobiega zastaniu. Jak stoi już w miejscu to trzeba rozruszać ręcznie jak nie da rady niestety turbo na stół. Przyczyny zastania są dwie nagar i/lub rdza.

Pompki w normie jak na nastoletniego passata (ideału nie ma) ,ale jak pali rano ładnie i za dużo przy tym nie kopci to nie szukałbym dziury w całym.
  • #9 20015096
    jacenteusz
    Poziom 10  
    @sigwa18
    Ale przez te dwa lata było jeżdżone, tylko postanowiłem wrócić do tematu tych przeładowań, bo mam wrażenie, że właśnie wiosną, gdy robi się ciepło, to częściej wchodzi w w tryb serwisowy. Z tego co pamietam podobnie było rok temu. Poza tym rozkładanie Turbo, to gruba sprawa i robiłem to już raz i okazało się wtedy, że nie jest źle. Szczerze mówiąc chciałbym usłyszeć inną, wygodniejszą podpowiedź :)...Może zawór N75?

A pompki są w miarę ok, bo je wymieniałem i regulowałem. Chodziło mi o stwierdzenie z logów, czy czegoś nie sknociłem, bo ustalenie odległości pompowtrysku od głowicy oraz regulacja nacisku dźwigienki przeprowadzona u mnie była mocno chałupniczą metodą :)

Dzięki Ci za dotychczasową pomoc! Nie męczę już! Pozdrawiam.
  • #10 20015130
    sigwa18
    Poziom 43  
    A zrób sobie wykres z bloku 11 i wtedy zrób sobie loga jak rzeczywste ciśnienie ma się do żądanego. Wg mnie dłuższa jazda z gazem w podłodze i masz not lufa. Może lekkie wydłużenie sztangi? Jak masz skąd podmienić N75 to warto sprawdzić czy iglica w nim się nie zaciera.

Dodano po 7 [minuty]:

No skok i ustawienie w gnieździe wymaga pomiarów czujnikiem zegarowym i suwmiarką albo specjalnym przymiarem. O ile skok za duży spowoduje niestabilność wtrysku to za duży rozwali już pompkę szybciutko (tłok wali w denko/końcówkę). Ustawienie w gnieździe jest ważne dla stabilizacji pozycji w gnieździe bez tego łapaka nie siada idealnie i pompka tańcuje w gnieździe i je wyrabia (bo jest mocowana tylko z jednej strony).
  • REKLAMA
  • #11 20016380
    jacenteusz
    Poziom 10  
    sigwa18 napisał:
    A zrób sobie wykres z bloku 11 i wtedy zrób sobie loga jak rzeczywste ciśnienie ma się do żądanego. Wg mnie dłuższa jazda z gazem w podłodze i masz not lufa. Może lekkie wydłużenie sztangi? Jak masz skąd podmienić N75 to warto sprawdzić czy iglica w nim się nie zaciera.

Oki. Spróbuję przy kolejnej okazji. Teraz weekend mam intensywny zawodowo :)
  • #12 20041845
    jacenteusz
    Poziom 10  
    @sigwa18

Witaj ponownie, trochę pojeździłem i podociskałem Passata. Zauważyłem zmiany w pracy silnika i eksploatacji. Mniejsze zużycie paliwa i przestał przechodzić w tryb serwisowy. Zrobiłem wczoraj log dynamiczny 011. Tylko niestety nadal nie umiem tego zinterpretować. Zauważyłem jedynie, że jak do tej pory te ciśnienia ponad 2000 były przez pewien czas od około 3000 obrotów i za jakiś czas spadały, tak teraz utrzymują się i już nie spadają.

Czy dobrze to widzę i co to oznacza?

http://vaglogi.pl/log-011_Qo8QNy.html[/quote][/quote]
  • #13 20041948
    sigwa18
    Poziom 43  
    Dalej jakby stała dęba. Późno wstaje tzn zadane doładowanie osiąga dopiero powyżej 2500 RPM (powinna w okolicach 1800 max 2000 RPM). Potem nie zbija ciśnienia tylko trzyma na max. Albo jest problem z podciśnieniem (dopiero przy w wyższych obrotach jest prawidłowe) albo regulacja doładowania VNT stoi na amen.
  • #14 20052681
    jacenteusz
    Poziom 10  
    sigwa18 napisał:
    Albo jest problem z podciśnieniem (dopiero przy w wyższych obrotach jest prawidłowe) albo regulacja doładowania VNT stoi na amen.

No to zabrałem się za podciśnienie. Co sądzisz o tym zachowaniu pompy vacum?

https://youtu.be/njkObRRwcS8

Wakuometr podłączyłem równolegle (nie szeregowo jak mówię na filmie) z obwodem zamkniętym. Dragania wskazówki wynikają prawdopodobnie z dragania karoserii, więc zwróć uwagę na wartości podciśnienia i na to że zaraz po wyłączeniu silnika podciśnienie spada,nic nie trzyma. Czy to jednoznacznie świadczy o nieszczelności pompy? (Pomiar, przypominam dokonany na zaworku zwrotnym na przewodzie do serwa) Czy jeśli jest nieszczelność w innym miejscu całego układu to tutaj też będzie wykazywało brak trzymania podciśnienia?

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

@sigwa18
    Widziałem, że napisałeś coś, że nic nie widać... Załączyłem filmik do YT, który nagrałem podczas pomiaru podciśnienia. Nie widać linku?
  • #15 20052844
    sigwa18
    Poziom 43  
    Było nie widać ale już ok. Podciśnienie w tamtym miejscu ok. Pytanie co na wejściu N75 (tu nas interesuje podciśnienie przy pracy turbo). A to że spada po zgaszeniu nas nie interesuje bo wtedy jedynie przydaję się do zamykania klapy gaszącej i ona je przy gaszeniu zużywa.
  • #16 20056088
    jacenteusz
    Poziom 10  
    Cześć ponownie, zacznę od tego, że już jestem mega zmęczony tym tematem doładowania w moim Passacie, że nie wspomnę już o zapewne twojej wyczerpującej się cierpliwości :).... Myślę, że jest to zbiór różnych awarii. Problem był także z podciśnieniem, jeden z wężyków wisiał luźno. NIe wiem jak do tego doszło, ale było. Nie zmienia to faktu, że nawet jak to zrobiłem, to i tak nie rozwiązało problemu z przeładowaniami i wchodzeniem w tryb serwisowy :(.

Obserwowałem sztangę podczas testu na 011 BS. I tu nowe kwiatki. Sztanga chodzi, na ON zaciąga sztangę, na OFF opuszcza, ale z jakimś dziwnym "terkotaniem/chroboleniem"... Masz pomysł co to może być?

W tym tygodniu jednak odpuszczę sobie i powrócę do tematu na przełomie czerwca i lipca - może nawet jeszcze raz rozbiorę turbinę i przejdę wszystko krok po kroku....

Dzięki Ci za dotychczasowa pomoc :)
  • #19 20754871
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ten log jest mało wiarygodny z racji szybkiego wzrostu obrotów. Loga robi się na 3 nalepiej 4 lub 5 biegu. Wtedy obroty tak szybko nie rosną i lepiej widać jak zachowuje się doładowanie. Czy poprawnie wstaje przy 1800 rpm.
  • #20 20754925
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    sigwa18 napisał:
    Ten log jest mało wiarygodny z racji szybkiego wzrostu obrotów. Loga robi się na 3 nalepiej 4 lub 5 biegu. Wtedy obroty tak szybko nie rosną i lepiej widać jak zachowuje się doładowanie. Czy poprawnie wstaje przy 1800 rpm.

O czym ty mówisz przy takiej różnicy ciśnienia dla ciebie jest nie wiarygodne, jest wystarczające żeby stwierdzić
  • #21 20755008
    jacenteusz
    Poziom 10  

To jest skrzynia automatyczna. Zwykła - nie tiptronic. Logowałem na cyferce 2, żeby za szybko mi nie zmieniło biegu.... to ja już nie wiem co mam zrobić....
  • #22 20755066
    sigwa18
    Poziom 43  
    A nie możesz wbić 3 na stałe. Można też spróbować pod górę wtedy będzie miał większe obciążenie i wolniej będzie przyspieszał.
  • #23 20755107
    jacenteusz
    Poziom 10  

Pod górkę mogę zrobić pomiar. Ale nie za bardzo wiem, co to znaczy wbić na stałe 3 w automacie. To jest pełen automat, a cyferki 1, 2, 3 oznaczają tylko wybór trybu pracy skrzyni, a nie przełożenia. Tak przynajmniej mi się wydaje.
  • #24 20755113
    sigwa18
    Poziom 43  
    No to zrób loga na pozycji 3 wybieraka aż ci sam zmieni bieg. Możesz jak masz dać jeszcze tryb sport.
  • #25 20755759
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    jacenteusz napisał:
    Pod górkę mogę zrobić pomiar. Ale nie za bardzo wiem co to znaczy wbić na stałe 3 w automacie. To jest pełen automat, a cyferki 1 2 3 oznaczają tylko wybór trybu pracy skrzyni a nie przełożenia. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Ile razy mam napisać żebyś sprawdził sterowanie podciśnieniowe turbiny bo działa źle, jeśli nie rozumiesz to zaczekaj na lepszych wróżbitów odemnie zresztą zrób co chcesz co mnie to ja powiedziałem swoje
    pozdrawiam
  • #26 20756991
    jacenteusz
    Poziom 10  
    @majster129 Motam się tą turbiną od lat. Robiłem już wszystko. Łącznie z tym, że dwa razy ją wyjmowałem i czyściłem, a ostatnio zregenerowałem w zakładzie. Zaczynałem od podmianki N75 (fakt, że na używany, więc nie mam pewności), wężyków, etc...To trwa tak długo! Jeśli ktoś ma prawo być zirytowany to raczej ja :(... Nie wiem o którym razie mówisz, że już mi coś wskazywałeś. Czy chodzi Ci o Twoją odpowiedź sprzed kilku dni? Rzeczywiście umknęła mi bo skupiłem się na kwestii którą zadał mi @sigwa18 odnośnie prawidłowości pomiaru ... Ale jeśli jeszcze masz do mnie cierpliwość, to proszę wyjaśnij mi co mam zrobić w ramach "sprawdzenia sterownia podciśnienia". Dzięki!
    Z dzisiaj log (z lepszym podejściem do rozłożenia obrotów na dłuższym dystansie), ale domniemam, że skoro twoim zdaniem problem jest w sterowaniu, to pewnie nic się nie zmieniło... no ale wklejam, bo zrobiłem
    https://vaglogs.com/log/011-Not-Running-Not-Running-119f3e78-2c24-4755-8c78-d17b5ff77ea8

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik prosi o ocenę logów silnika Passata B5 FL 1.9 TDI AVB, wskazując na problem z EGR, który obecnie nie działa z powodu uszkodzenia membrany. W odpowiedziach poruszane są kwestie związane z turbosprężarką, w tym z regulacją zmiennej geometrii, podciśnieniem oraz pompowtryskiwaczami. Użytkownicy sugerują, że turbo może być przeciążone, co grozi uszkodzeniem wirnika. Wskazują również na konieczność dłuższej jazdy w celu wypalenia nagaru oraz na znaczenie prawidłowego ustawienia pompowtryskiwaczy. Problemy z podciśnieniem i sterowaniem N75 są również podkreślane jako potencjalne źródła awarii. Użytkownik zauważa poprawę w pracy silnika po wykonaniu kilku czynności, ale nadal występują problemy z przeładowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA