logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Na którą satelitę obrócić talerz dla rosyjskich

Darek A. 22 Lis 2019 16:34 2343 8
REKLAMA
  • #1 18294171
    Darek A.
    Poziom 20  
    Ocena: 204
    Tak, jak w temacie, na którą satelitę obrócić talerz, aby uzyskać największą ilość stacji rosyjskich, nie ma znaczenia kodowane, niekodowane, chodzi mi o to, która nadaje ich najwięcej?
  • REKLAMA
  • #2 18294271
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Nie wiem czy dokładnie o to chodzi (bo szukasz rosyjskich) ale sporo ukraińskich stacji nadaje z Syriusza 5E (w dreamie nazwa Sirius 5E).
  • REKLAMA
  • #3 18294404
    Darek A.
    Poziom 20  
    Satysfakcjonowała by mnie taka odpowiedź, że rosyjskie platformy telewizyjne korzystają z satelity x.
    Mam znajomego ze wschodu, któremu obiecałem zrobić co nie co z anteną, aby zobaczył swoje stacje i chciałem zrobić to dobrze, aby było ich jak najwięcej.
  • REKLAMA
  • #6 18295666
    Darek A.
    Poziom 20  
    Jestem bardziej głupi, niż byłem....
    Na każdej satelicie są jakieś programy rosyjskie, tutaj jedne, tam inne...
    W naszym kraju wykupując jakąś telewizję typu Polsat, NC+ itp ustawiamy antenę na Hotbird (13E), na jaką satelitę ustawiają się platformy telewizji rosyjskiej?
  • REKLAMA
  • #8 18297090
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1823
    Darek A. napisał:
    Jestem bardziej głupi, niż byłem....
    (...)
    W naszym kraju wykupując jakąś telewizję typu Polsat, NC+ itp ustawiamy antenę na Hotbird (13E), na jaką satelitę ustawiają się platformy telewizji rosyjskiej?

Jeśli już, to na jakiego satelitę; na tego, w centrum którego się znajdujesz, bo wtedy antena nie musi być wielkości żagla.

Popatrz na mapę i porównaj zakres szerokości geograficznej państw (Polska, Rosja).
    To tak, jakbyś stojąc na chodniku chciał obiektywem kamery uchwycić jednocześnie początek i koniec ulicy (dłuższej, niż kąt, który obejmuje ta kamera).
    Tu jest problem, że wiele satelitów musi być użytych do nadawania na tak szerokim terytorium, jak Rosja, popatrz:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/common...inistracja.png/1280px-Rosja-administracja.png
  • #9 21797100
    Sebek780728
    Poziom 1  
    Kanały bezpłatne są na wszystkich rosyjskich satelitach. Najwięcej ma pozycjach 75°E i 80°E, kilka jest na 57°E i 36°E (ale te dwa nadają w polaryzacji kołowej, więc do środka konwertera należy włożyć plastikową płytkę wyciętą np. ze starej ekierki albo linijki).
    Poza tym Russia 24 jest na Turksacie 42°E, a Russia Today na arabskim BADR 26°E.
    Pozycje 75, 80 i 26 lepiej szukać dużymi antenami 1,10 m średnicy

Podsumowanie tematu

✨ Aby uzyskać największą liczbę rosyjskich stacji telewizyjnych, należy skierować antenę satelitarną na satelity znajdujące się głównie na pozycjach orbitalnych 75°E i 80°E, gdzie dostępne są liczne kanały rosyjskie, zarówno kodowane, jak i niekodowane. Dodatkowo, kilka rosyjskich kanałów nadaje z pozycji 57°E i 36°E, jednak te satelity wykorzystują polaryzację kołową, co wymaga zastosowania specjalnej płytki w konwerterze. Popularne kanały rosyjskie, takie jak Russia 24 i Russia Today, można znaleźć także na Turksat 42°E oraz Badr 26°E, przy czym do odbioru tych pozycji zalecane są anteny o średnicy około 1,1 m. Wskazane jest dopasowanie wyboru satelity do lokalizacji geograficznej odbiorcy, aby antena nie musiała być nadmiernie duża. Dla ułatwienia wyszukiwania kanałów rosyjskich dostępne są serwisy takie jak KingOfSat oraz LyngSat, które oferują aktualne listy i przeglądy kanałów. Warto rozważyć zakup rosyjskiego dekodera, np. Denys, który umożliwia odbiór i dostęp do rosyjskich platform telewizyjnych. W Polsce popularne platformy satelitarne (np. Polsat, NC+) korzystają z satelity Hotbird 13°E, jednak rosyjskie platformy telewizyjne korzystają z innych pozycji orbitalnych, głównie na wschód od Polski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA