logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Bravia KD-55X8509C wyłącza się przy graniu na PS4 - migająca dioda

Mathew007 23 Lis 2019 02:46 4506 10
REKLAMA
  • #1 18295167
    Mathew007
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam, od pewnego czasu mam problem z moim telewizorem. Gdy oglądam filmy bądź programy na Youtube/IPTV telewizor działa bez żadnych zarzutów. Natomiast jak gram na PS4 telewizor potrafi się wyłączać(czarny ekran) i zasygnalizować błąd za pomoca czerwonej diody u dołu telewizora którą miga 6 razy. Wyczytałem,że to może być problem z podświetleniem LED. Ale dlaczego jest tak, że tylko przy graniu na PS4 tak jest? Miał ktoś podobny problem? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18295227
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    Nie wiem dlaczego nie podajesz pełnego modelu który brzmi KD-55X8509C.
    Wracając do problemu to przy używaniu z PS4 sprzęt pracuje na innych ustawieniach i dlatego może być problem wcześniej niż przy oglądaniu TV. Problem pogłębi się. Jest to tylko kwestia czasu.
  • REKLAMA
  • #3 18295270
    Mathew007
    Poziom 9  
    Już poprawiłem model,zapomniałem o tym KD. A wiesz może w czym jest problem? Czy jest to ten problem z tym podświetleniem LED? Znalazłem te paski LED na allegro ale są różne rodzaje z tego co widziałem.

Znalazłem na allegro https://allegro.pl/oferta/nowy-komplet-syv5541-sony-kd-55x8509c-yls-hrn55-70-8696614857?

Czy mógłby ktoś potwierdzić czy to jest to?
  • #4 18295820
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6555
    Ze współpracą z konsolami różnie bywa. Miałem przypadek (u siebie), że albo był albo nie było obrazu na TV. Bywało, że był niestabilny albo w bardzo niskiej nie do przyjęcia rozdzielczości. Z innych urządzeń po HDMI w tym TV było OK. Udało się rozwiązać zmieniając rozdzielczość na konsoli i na TV. Na którymś z ustawień pracuje stabilnie i w dobrej rozdzielczości. Na innym TV obraz z tej samej konsoli był prawidłowy niezależnie od ustawień rozdzielczości. Podobny problem był też z monitorem do tej konsoli. Nie dal się rozwiązać więc monitor został wymieniony na inny model (była to nówka) i jest OK.
  • #5 18295884
    Mathew007
    Poziom 9  
    Sony Bravia KD-55X8509C wyłącza się przy graniu na PS4 - migająca dioda

mam już potwierdzenie wszedłem w menu serwisowe i jest to problem z podświetleniem LED

Poniżej filmik opisywanego problemu:

• REKLAMA
  • #6 18295933
    Aquario_blue
    Poziom 19  
    Ocena: 154
    Depending on the settings you have, there may be an increase in consumption on the led bars which makes it likely to cause the device to come into protection. This is because there should already be a problem led.
    Try to reduce consumption by lowering the backlight
  • REKLAMA
  • #7 18295938
    Mathew007
    Poziom 9  
    Thanks bro, I will try to lowering the backlight, but how do you think It will needs just to replace a LED bars, and everything should go back to the normal ?
    My settings was GAME or HDR.

I found something like this on aliexpress:
    Link
  • #8 18295945
    Aquario_blue
    Poziom 19  
    This is the recommended solution.
    However after applying the new bars be careful not to have the backlight at maximum as it is the main reason why led bars malfunction
  • #9 18295951
    Mathew007
    Poziom 9  
    Ok I will buy this part then and I will try to fix it. 16 quid is worth to try :P Do you have any footage how to teardown that kind of tv?
  • Pomocny post
    #10 18295961
    Aquario_blue
    Poziom 19  
    Sorry, no, and I must inform you that it will take two people to do so very carefully
  • #11 18295962
    Mathew007
    Poziom 9  
    Thank you very much for your advice. I will try to add some videos If I fix it :) but firstable I have to wait for part around month :x

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sony Bravia KD-55X8509C, który wyłącza się podczas grania na konsoli PS4, sygnalizując błąd migającą czerwoną diodą (6 mignięć). Problemy występują tylko podczas grania, a nie przy oglądaniu filmów czy programów. Użytkownicy sugerują, że może to być związane z podświetleniem LED, które przy wyższych ustawieniach może powodować przeciążenie i wyłączanie telewizora. Rekomendowane rozwiązania obejmują obniżenie jasności podświetlenia oraz wymianę pasków LED. Użytkownik planuje zakupić nowe paski LED i prosi o porady dotyczące demontażu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA