logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co to jest i gdzie to kupić a może ktoś ma

fox516 22 Wrz 2005 14:47 3850 11
REKLAMA
  • #1 1839909
    fox516
    Poziom 11  
    Co to jest i gdzie to kupić a może ktoś ma, pochodzi ze starego telewizora!
    Co to jest i gdzie to kupić a może ktoś ma
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 1839956
    stasiu001
    Poziom 12  
    Witam. Wygląda jak kondensator przeciwzakłóceniowy. Niestety nie mam takiego.
  • #3 1839992
    fox516
    Poziom 11  
    Ta to prawda już sam sie doszukałem że to jest kondensator przeciwzakłóceniowy ale niestesty nigdzie go niema do kupienia na stronie MIFLEX, jest tylko KSPpz-4 a mi trzeba KSPpz-3, może ktoś wie gdzie to kupić!
  • REKLAMA
  • #4 1841144
    Teres5
    Poziom 19  
    Ocena: 71
    Wymontuj taki kondensator ze starego odkurzacza, albo kupisz w sklepie ELDOM z częściami do sprzętu gospodarstwa domowego
  • REKLAMA
  • #6 1842143
    wojt11
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ostatnio wymieniałem coś takiego w swoim TV. Wydaje mi się że były takie w sklepie elektroniczym tylko cena była niezbyt przyjazna. Skleciłem taki kondensator z 6x680n i 2x2,2n. Części miałem więc tylko troche czasu musiałem poświęcić. A i po miesiącu poleciał mi taki drugi więc jak masz 2 w sprzęcie to wymien za 1 zamachem.
  • REKLAMA
  • #7 1842577
    miro88
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Kondensatory opisane i pokazane powyżej pracują w filtrze przeciwzakłóceniowym TV.
    Filtr ten służy do eliminacji zakłóceń których żródłem jest blok zasilania odbiornika TV, zakłócenie te w przypadku awarii filtra lub jego braku przenikają z odbiornika TV do sieci zasilającej.
    Odbiornik TV będzie pracował poprawnie po usunięciu wadliwych kondesatorów jednak będzie "siał" do sieci zasilającej zakłócenia.

Zainteresowanych kondensatorami proszę o informację na PW.
    Mam kilka sztuk.
  • #8 1842653
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Mirek Kaszowski napisał:

Odbiornik TV będzie pracował poprawnie po usunięciu wadliwych kondesatorów jednak będzie "siał" do sieci zasilającej zakłócenia.
    .

jak mieszkasz w domku jednorodzinnym to pal licho,
    ale jak w bloku to zaraz będziesz miał PIR i elektryka ze spóldzielni
  • #9 4392629
    viaroma
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam. Temat stary, ale dla mnie aktualny w dalszym ciągu. Otóż wywaliło mi ten filtr w Syriuszu. Założyłem nowy i pochodził chyba z 1o min i wywaliło znowu. Mam pytanie : co mogło być przyczyną tej usterki, patrzę na schemat i jakoś nie widzę wytłumaczenia na tą usterkę. Nowego już nie zakładam. Dałem o,47 uf/630 v i chodzi. Zakłócenia - przynajmniej w domu u mnie nie ma., nie pytałem się sąsiadów czy u nich coś jest, ale drugi telewizor w domu chodzi bez żadnych zakłóceń.
  • #10 4604349
    damian nowak
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wygląda na to ze będzie OK, a tego co założyłeś wywaliło, bo może był pęknięty i zawilgociał wewnątrz!
  • #11 4604421
    viaroma
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Był kupiony nowy i nowy wywaliło. Pęknięć nie było widać ( dopiero jak go rozdymało ) a wilgotność to też wykluczam, bo on był zalany. Dzięki za odpowiedż.
  • #12 4604648
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Wszystko wyjaśnione ( i 'wykopaliska'), temat zamykam!
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba, by post został otwarty, proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu/ tematu/ z uzasadnieniem!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kondensatora przeciwzakłóceniowego pochodzącego ze starego telewizora, oznaczonego jako KSPpz-3, którego trudno znaleźć w sprzedaży, gdyż dostępny jest jedynie model KSPpz-4 na stronie MIFLEX. Kondensatory te stosowane są w filtrach przeciwzakłóceniowych telewizorów, eliminujących zakłócenia generowane przez blok zasilania i zapobiegających przenikaniu zakłóceń do sieci zasilającej. Wymiana kondensatora jest możliwa poprzez demontaż z innych urządzeń, np. starego odkurzacza, lub zakup w sklepach z częściami AGD, takich jak ELDOM. Niektórzy użytkownicy sugerują samodzielne składanie filtra z kondensatorów o pojemnościach 680nF i 2,2nF. W przypadku awarii filtra telewizor działa poprawnie, ale generuje zakłócenia w sieci. Wymiana kondensatora może być konieczna w parze, gdy w urządzeniu są dwa takie elementy. Problemy z szybkim uszkodzeniem nowo założonych kondensatorów mogą wynikać z wad fabrycznych lub uszkodzeń wewnętrznych, mimo braku widocznych pęknięć czy zawilgocenia. W przypadku mieszkania w bloku brak filtra może powodować interwencje ze strony administracji budynku z powodu zakłóceń sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA