logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stary telefon stacjonarny Nordfern W63 do sieci?

trzygrosze 22 Wrz 2005 15:27 7070 15
REKLAMA
  • #1 1840016
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    Witam . ostatnio stałem sie posiadeczem wymienionego w tytule telefonu stacjonarnego. Jest on w bardzo dobrym stanie, zadnych peknieć ani większych sladów uzytkownia. moje pytanie to czy da sie go jeszcze wykorzystać jako normalny telefon stacjonarny ? Jesli tak to jak go podłączyć? Nizej zamiaszczam foto telefonu i kabli przyłączeniowych.

Za pomoc wielkie dzieki

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć stary telefon stacjonarny Nordfern W63 do sieci? Q1.jpg (74.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1840533
    cinkuś
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ten telefon jest podobny do CB621, CB631.
    Podłączenie może być takie:
    L1-czerwony
    L2-żółty z białym
    niebieski- rezerwa
  • REKLAMA
  • #3 1841494
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    musisz poprostu rozkrecic sobie gniazdko i na czuja podlaczac duzego wyboru niemasz.....podnies sluchawke przystaw do ucha i kombinoj az ci sie pojawi sygnal..... jak juz bedzie to odluz sluchawke na widelki i zadzwon z kom na niego jak ci sie odezwie jestes w domu ..... jesli nie zadzwoni musisz 3 zyle tez dolaczyc do ktorejs juz podlaczonej i dopiero ci zadzwoni bo w niemczech dzwonienie szlo oddzielna zyla .......powodzenia

oscar2000
  • REKLAMA
  • #4 1841510
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Poprostu spróbuj podłączyć po linię telefoniczną dowolne dwa przewody, słuchawkę miej podniesioną. Gdy nie będzie sygnału to próbuj kolejne, zmieniając jeden z nich (metoda prób i błędów), gdy usłyszysz sygnał to będziesz miał juz określone te przewody. Później należy jeszcze sprawdzić czy aparat dzwoni. Być może będzie potrzebny mostek tak jak w wielu starych polskich aparatach. To także ustalisz doświadczalnie. Powodzenia!
  • #5 1841889
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, jeszcze dzisiaj wszystko sprawdzę.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1845505
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Niestety nie udało mi sie uruchomic telefonu w załączniku jest jego . schemat, mi sie wydaje że trzeba podłączyc wszystkie 4 żyły, kombinacji jest wbrew pozorom naprawde dużo jesli wziąść pod uwagę to czy podpiać 2, 3 czy 4 kable i jeszcze któreś znich można połaczyć. potrzebuje żeby ktoś mi wytłumaczył "jak krowie na rowie" gdzie co i jak podpiąć i żeby to było pewne, nawet nie wiem czy aparat jest sprawny ! Cztery kable a tyle problemów !

Pozdrawiam i liczę na pomoc.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć stary telefon stacjonarny Nordfern W63 do sieci? Untitled-Scanned-01.jpg (72.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 1846326
    oscar2000
    Poziom 34  
    Ocena: 160
    linie podlaczasz la lb areszte doswiadczalnie.....
  • Pomocny post
    #8 1846633
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jeżeli podłączysz a i b to musisz mieć sygnał w słuchawce. Skoro go nie masz to droga jak widać ze schematu jest bardzo prosta. Sprawdź przeded wszystkim samą wkładkę słuchawkową, czy jest sprawna. Sprawdź czy dzwonek dzwoni jak wybierzesz swój numer stacjonarny z komórki. Ze schematu wynika, że dzwonek musi działać. Jeżeli chodzi o słuchawkę to na drodze sygnału jest tarcza a ściślej mówiąc jej styki.

Dołączam schemat innego, prostszego aparatu, abyś lepiej widział co i jak.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć stary telefon stacjonarny Nordfern W63 do sieci? 611.jpg (39.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 1846640
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Proste jak banan.
    Linia do a i b
    E to jest "erde" czyli ziemia. Zbedne.W starych telefonach był osobny przycisk który zwierał cos do ziemi,dając wyjście na miasto z centrali abonenckiej.Obecnie zbędne.Zostaw nie podłaczone.
    No i trzeci zacisk.
    dwie możliwości albo dodatkowy dzwon np. na korytarzu zostaw puste
    (na to stawiam) albo sygnał dzwonienia-podłacz do jednej z linii -a lub b.
    (nie chce mi się analizować schematu...)
    Sprawdż kondesatory-n apojemnośc i przebicia,najlepiej daj nowe styrofleksy!!!
    Ww
  • #10 1846940
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Wojtek , co Ty z tymi styrofleksami ? :D . Trzygrosze - linia pod śrubki a i b , płaski wkrętak w rękę i rozkręć tarczę , delikatnie włóż ten wkrętak pomiędzy styki i jak pilniczkiem poruszaj kilkakrotnie , potem zrób tak z następnymi stykami . Kolejne styki masz w przełączniku widełkowym - też je przeczyść w ten sposób . To najprostrze i skuteczne w tego typu sprzęcie . Teraz masz przerwę spowodowaną nalotem na stykach tarczy lub widełek .

Pzdr.
  • #11 1847551
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Telefon dalej głuchy jak pień ! Podłączczalem według wskazówek, przeczyściłem wszystkie styki, sprawdziłem kable, słuchawke, wszystko działa a w telefonie brak sygnału ! co mogłem zrobic źle ? moze telefon jest uszkodzony ? jesli tak to co moglo sie zepsuc ?
  • Pomocny post
    #12 1847733
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Trzygrosze , a czy Ty nie robisz sobie z nas zartów :D ? . Ten telefon jest tak prosty jak pisze Wojtek . Sprawdź więc jeszcze słuchawkę - weź bateryjkę i króciutko podłączając do jej styków posłuchaj czy ona "chrobocze" . W tym "aparacie" nie ma się co zepsuć ( oby nie przerwa na transformatorze ) .

I to byłoby na tyle .

Pzdr.
  • #13 1847930
    trzygrosze
    Poziom 21  
    Nie robie sobie z nikogo żartów !!! Ani nie nabijam postów czy punktów, poprostu myslałem ze ktos w nim majstrował. telefon działa, wszystko jeszcze raz sprawdziłem i wszystko znowu było ok ! dosłownie przed chwilą sprawdziłem jeszcze widełki w słuchawce te do których dociska się głosniczek i mikrofon, te pierwsze byly wgiete i niestykały prawie wcale.
    Proste jak banan , fakt :] Mój bład

dzieki za pomoc i pozdrawiam serdecznie
  • #14 3528024
    Kamol85
    Poziom 1  
    jestem w potrzebie... rozkręciłem starą tarczę obrotową i jak to zwykle bywa kobieta wszystko mi sprzątnęła i ułozyła po swojemu... czy mógłby mi ktoś udostępnić schemat budowy starej tarczy... albo zdjęcie skręconej (szczególnie tył by się przydał :)
  • #15 3528140
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jaki to aparat??? Bratek,Tulipan??? wiele ich rozebrałem ze zlozeniem niema problemu jesli o te aparaty chodzi
  • #16 3528185
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Te wymienione wyżej aparaty miały stosunkowo nowe tarcze, a aparaty strasze miały trochę inna budowę tarcz. Tam było więcej części z metalu.
    Sprecyzuj bardziej lub zrób zdjęcie tych części, które masz na stole.:D

Dołączam zdjęcia dwóch tarcz.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć stary telefon stacjonarny Nordfern W63 do sieci? nowszatarcza.jpg (145.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak podłączyć stary telefon stacjonarny Nordfern W63 do sieci? staratarcza.jpg (111.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia starego telefonu stacjonarnego Nordfern W63 do współczesnej sieci telefonicznej. Telefon jest w dobrym stanie, jednak pojawiły się problemy z uzyskaniem sygnału i dzwonkiem po podłączeniu. Użytkownicy sugerują podłączenie linii telefonicznej do zacisków a i b (L1 i L2), natomiast trzeci przewód (Erd, ziemia) jest zwykle zbędny. Zalecane jest eksperymentalne dobieranie przewodów oraz sprawdzenie styków tarczy wybieraka i widełek słuchawki, które mogą być zabrudzone lub uszkodzone. Wskazano na konieczność oczyszczenia styków i ewentualnej wymiany kondensatorów (np. na styrofleksy). Sprawdzono również słuchawkę, która powinna działać poprawnie po podłączeniu do baterii. Problemy z brakiem sygnału często wynikają z uszkodzonych lub źle podłączonych styków, a nie z samego aparatu. W dyskusji pojawiły się także prośby o schematy i zdjęcia tarczy obrotowej, co wskazuje na potrzebę dokładniejszej diagnostyki i naprawy mechanizmu wybieraka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA