logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWT 1262TDW - Non-stop działa pompa spustowa wody

BartekMaków 29 Lis 2019 19:44 1626 7
REKLAMA
  • #1 18309509
    BartekMaków
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Przeszukałem forum, ale nie znalazłem podobnego przypadku więc proszę o pomoc. Moja pralka zbuntowała się i non stop wypompowuje wodę, wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka od razu startuje pompa i nie ważne czy ustawiony jest jakiś program czy też pokrętło ustawione jest na zero.

Przy ustawieniu na wirowanie pralka rozpoczyna prawidłowo program od powolnych ruchów, oczywiście wcześniej blokada zamka blokuje pokrywę.
    Pralka nie ma zabudowanego spodu, nie przecieka, nie posiada pływaka. Do chwili obecnej sprawdziłem na upływność grzałkę, podmieniałem hydrostat z podobnego modelu, przedmuchałem rurkę dochodzącą do hydrostatu, sprawdzałem po kolej przewody dochodzące do modułu. Po wyjęciu modułu przemyłem go ale nie widzę żadnych uszkodzonych ścieżek, nie widać spuchniętych kondensatorów i jak na razie to nie wiem co mogę zrobić więcej.
    Electrolux EWT 1262TDW - Non-stop działa pompa spustowa wody Electrolux EWT 1262TDW - Non-stop działa pompa spustowa wody
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18309542
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4484
    BartekMaków napisał:
    wystarczy włożyć wtyczkę do gniazdka od razu startuje pompa i nie ważne czy ustawiony jest jakiś program czy też pokrętło ustawione jest na zero.

Elektronika do naprawy.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18309570
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Masz na płytce elementy wykonawcze -triaki, przekaźniki. Zlokalizuj który steruje pompką i sprawdź miernikiem pod kątem przebicia, sklejenia styków.
  • REKLAMA
  • #4 18325478
    BartekMaków
    Poziom 7  
    Koledzy dziękuję za podpowiedzi i zainteresowanie moim problemem z pralką.
    Dzisiaj dopiero wróciłem i będę mógł powtórnie przyjrzeć się modułowi poszukując gdzie leży przyczyna dziwnego zachowania się pralki. Na razie nie wiem, które ale sprawdzę triaki i przekaźniki module i wierze, że uda mi się naprawić przy waszej fachowej pomocy fajną pralkę. W Warszawie na giełdzie elektronicznej myślę, że bez problemu kupie niezbędne elementy oczywiście jak będę wiedzieć które :)
  • Pomocny post
    #5 18325659
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    BartekMaków napisał:
    Na razie nie wiem które ale sprawdzę triaki i przekaźniki module

Poczytaj o diagnozowaniu problemów ze sterownikiem używanym w Twojej pralce tu: :arrow: Link
    Pompą spustową steruje triak. Na stronie 60 ten triak jest w obszarze oznaczonym cyfrą "7".
  • REKLAMA
  • #6 18346915
    BartekMaków
    Poziom 7  
    Electrolux EWT 1262TDW - Non-stop działa pompa spustowa wody
    Według podpowiedzi Triak, który był do wymiany ma oznaczenie ACS 108 6S niestety takiego nie udało mi się zdobyć. Zaproponowano mi zamiennik 0103MN, ale niestety po jego wlutowaniu i podłączeniu modułu efekt uruchomienia pompy dalej występuje :( Załączam zdjęcie oryginalnego triaka bo trudno było odczytać oznaczenie nawet przy bardzo dużym powiększeniu, może komuś się przyda. Jak myślicie koledzy czy ten zamiennik można byłoby zastosować czy też szukać innej przyczyny awarii tej non stop działającej pompy.
  • #7 18346973
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1331
    Triak ACS108 dostępny jest np. tu: :arrow: Link , a jego zamiennikiem nie jest Z0103MN :arrow: Link...
  • #8 21814248
    BartekMaków
    Poziom 7  
    Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem został naprawiony poprzez wysłanie modułu do naprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EWT 1262TDW ma problem z ciągłym działaniem pompy spustowej wody, która uruchamia się natychmiast po podłączeniu do zasilania, niezależnie od ustawionego programu czy pozycji pokrętła. Pralka nie przecieka, nie posiada pływaka, a użytkownik sprawdził grzałkę, hydrostat (wymieniony na model zbliżony), drożność rurki do hydrostatu oraz przewody do modułu sterującego. Moduł sterujący nie wykazywał widocznych uszkodzeń mechanicznych ani kondensatorów. Wskazano, że problem najprawdopodobniej leży w elektronice, a konkretnie w triaku sterującym pompą spustową. Użytkownik zidentyfikował triak ACS108 6S jako element do wymiany, jednak zastosowany zamiennik Z0103MN nie rozwiązał problemu. Otrzymał informację, że zamiennik ten nie jest odpowiedni i triak ACS108 jest dostępny u innych dostawców. Ostatecznie problem został rozwiązany poprzez profesjonalną naprawę modułu sterującego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA