logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Man TGA 440 - utrata mocy i błąd 03792-10 po zaślepieniu EGR

kotmira 30 Lis 2019 09:28 1629 7
REKLAMA
  • #1 18310345
    kotmira
    Poziom 5  
    Witam serdecznie, mam problem z Manem Tga 440. W zeszłym miesiącu zaślepiony został EGR, po tygodniu czasu wyświetlił się błąd: 03792-10 (czujnik temperatury spalin) a po kilku dniach samochód stracił moc. Jadąc po prostej na 10 biegu po dodaniu gazu samochód zruci sobie na 8 wskoczy na 9 i wyżej już nie pójdzie. Pod górę sytuacja wygląda podobnie, ciągnąc 6 ton zruca do 7 biegu jak przy 24t. Katalizator wymieniony w czerwcu, filtr paliwa wymieniony w ubiegłym tygodniu. Auto nie kopci i wyświetla się tylko ten jeden błąd.
  • REKLAMA
  • #2 18310359
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1604
    A ten czujnik wyminiles od ktorego bląd swieci??
  • REKLAMA
  • #3 18310369
    kotmira
    Poziom 5  
    Nie wymieniłem jeszcze czujnika, bo pierwsze stawiałem na filtr paliwa. Wymieniłem filtr i sytuacja nadal wygląda tak samo. Rozmawiałem z serwisem Mana i panowie twierdzili że jest to wina zaślepionego EGR i komputer może świrować. Samochód jest w trasie i muszę czekać na powrót, aby to zdiagnozować.
  • REKLAMA
  • #4 18310388
    saron22
    Przecież masz auto zdiagnozowane. Ono sie samo zdiagnozowało i wyświetlilo ci blad czujnika temperatury spalin. Wymień ten czujnik i będzie po sprawie.
  • #5 18310482
    kotmira
    Poziom 5  
    Tak tylko moc straciło tydzień po tym jak pojawił się błąd. Czy to może być przez czujnik?
  • #6 18310488
    saron22
    Jeśli mnie pamięc nie myli to usterka czujnika temperatury objawia się wlsnie spadkiem mocy.
  • REKLAMA
  • #7 18310897
    iWaM
    Poziom 25  
    Ocena: 180
    Dokładnie potwierdzam miałem ten błąd u siebie, auto straciło moc, po wymianie czujnika jak ręką odjął. Ale nie na długo bo zaoszczędziłem i kupiłem podróbkę i padł za kilka mies. Na szczęście uznali reklamację. Następny założyłem oryg i działa do dziś. Z tego co pamiętam nie był tani.
  • #8 18415722
    kotmira
    Poziom 5  
    Dziękuję za pomoc. Wymiana czujnika pomogła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ciężarówką Man TGA 440, która po zaślepieniu EGR zaczęła wyświetlać błąd 03792-10 (czujnik temperatury spalin) i straciła moc. Po wymianie filtra paliwa problem nie ustąpił. Użytkownik skonsultował się z serwisem, który zasugerował, że błąd może być spowodowany zaślepieniem EGR. W odpowiedziach podkreślono, że usterka czujnika temperatury spalin może prowadzić do spadku mocy. Po wymianie czujnika, użytkownik potwierdził, że problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA