logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wiwa H265 - Traci zapamiętane ustawienia kanałów.

MaryHa86 01 Gru 2019 11:30 12768 10
  • #1 18312283
    MaryHa86
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam, zakupiłem dekoder firmy Wiwa H265 w zamian Fergusona z którego poszły dymy po około 10 latach używania. W domu Posiadam Wiwę HD60 mini. Korzystam z telewizji kablowej Fiber.

Dekoder Wiwa H265 po ułożeniu kanałów bez sortowania lcn po jakimś czasie restartuje się mieszając kanały 5-10 razy na dzień. Urządzenie oddane na gwarancji (rewelacyjny kontakt gwarancyjny Wiwy), po powrocie i wymianie bebechów zachowuje się tak samo.

Po zmianie w inne miejsce w domu zrestartował się dopiero raz od ponad tygodnia.

Różne softy nie powodują różnic.

Rozmawiając z dostarczycielem tv, stwierdził że był problem w odbiorze ich telewizji na urządzeniach Optic, gdzie wgranie nowszego softu rozwiązywało problem. Był również problem z telewizorami Manta gdzie głowica była za słaba. Fiber nadaje sygnał z 14 muxów.

Czy zastosowanie tłumika może rozwiązać problem?
    Serwis chce wymienić mi urządzenie na inne starsze, które będzie podobnież mniej wrażliwe na odbierany sygnał, który według serwisu z racji złych częstotliwości powoduje restartowanie procesora.
  • #2 18312321
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Pewnie ten sam procesor, co w tunerach Manty, więc problem raczej nierozwiązywalny. Po pewnym czasie tunery manta wymieniłem na Opticumy - inny procesor, zupełnie inny soft i nie robi takich niespodzianek. Do manty pisałem na ich forum (nie tylko ja), do serwisu i odpowiedzi ciągle brak. Także przerasta to możliwości inżynierów tego "producenta", a problem siedzi u producenta procesora, czegoś nie dopracował.

Jedną mantę trzymam z losową kolejnością kanałów, z dwóch względów:
    - zasilacz umarł, przerobiłem zasilanie na 12VDC, jakie to napięcie mam w drugiej instalacji
    - z HDMI do DVI obraz wyświetla na monitorze Dell 2001FP. Tu niestety z Opticumem się kłócił, niezależnie od ustawionej rozdzielczości.
  • #3 18312332
    MaryHa86
    Poziom 9  
    Przy Wiwie trzymają mnie fajne piloty uczące się z których steruje i tv i dekoderem, które znacznie ułatwiają życie. Ten dekoder H.265 to najnowsze ich dziecko z nowym kodekiem h.265 do odbioru DVB T2 - i w tej innowacyjności też szukam problemu. Niby są tłumiki zakładane na kabel antenowy ale nie wiem czy się sprawdzają.
  • #4 18312498
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18312503
    MaryHa86
    Poziom 9  
    wszystko na fula praktycznie żadne spadki, już idę wyłączyć automatyczne aktualizacje
  • #6 18313504
    kobra456
    Poziom 2  
    Mam taki sam dekoder Wiwa H 265.Też mi rozsypywało programy. Przestawilem:
    Menu--sortuj--Według ID usługi.
    i teraz jest dobrze.
  • #7 18313511
    MaryHa86
    Poziom 9  
    Ale na id sortowałeś czy pozostawiłeś tak jak miałeś i się przyzwyczaiłeś??
  • #8 18313524
    kobra456
    Poziom 2  
    Nic nie sortowałem.
    Fabrycznie było ustawione :sortuj Wg.LCN
    Przestawiłem na :Według ID usługi. i to wystarczyło ,kanały są cały czas tak jaj ja ustawiam.
  • #9 18313532
    MaryHa86
    Poziom 9  
    mam dwie opcje

- sortuj po: lcn id dostawcy i tak dalej
    - sortowanie lcn: włączone i wyłączone.

Rozumie ze wybrałeś po id, a sortowanie wyłączone żeby kanały były po kolei a 1,2,3,4 itd a nie 054,099,154,003.

To też też tak spróbuje jak ponownie rozwali. Dzięki, jak zadziała to dam znać.
  • #10 18319392
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Wyłączyć LCN i sortowanie jeak nie można wyłączyć to ustaw wg. ONID.
    Jak nadawca coś będzie mieszać w nadawaniu to Wiwa i tak pomiesza . Winne oprogramowanie.
  • #11 18878979
    2Tom
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Odkopie trochę temat . W raz z nowym oprogramowaniem od wersji 5.1.0.29 pojawiła się możliwość zapisywania i wczytania
    listy kanałów ;) Działa to na mojej Wiwie 265 max

"Przegląd zmian w oprogramowaniu 5.1.0.29
    • Dodano nową klawiaturę QWERTY do wyszukiwania w YouTube.
    • Dodano nową klawiaturę QWERTY do zmiany nazw nagrań w PVR.
    • Dodano poziom sygnału i wskaźnik jakości.
    • Dodano opcję zapisywania (tworzenia kopii zapasowej) i ładowania (tworzenia kopii zapasowej) listy kanałów
    przez USB do podłączonego dysku.
    Jak tworzyć kopie zapasowe programów na USB i jak tworzyć kopie zapasowe programów
    z powrotem do odbiornika
    Funkcję docenią zwłaszcza instalatorzy montujący większą ilość odbiorników w jednym urządzeniu,
    np. do hotelu, pensjonatu, hostelu czy nawet szpitala i muszę to mieć szybko i to samo
    ustawić odbiorniki.
    Gdy chcemy zapisać listę kanałów na USB:
    • przytrzymaj przycisk „1” na pilocie przez ponad 5 sekund
    Na ekranie zostanie wyświetlona informacja „Zapisz bazę danych programu na USB powiodła się! WYJDŹ: (WYJŚCIE).
    Programy zostały pomyślnie zapisane na dysku USB. Naciśnij EXIT.
    Gdy chcemy załadować listę kanałów z USB na STB (odbiornik):
    • przytrzymaj przycisk „2” na pilocie przez ponad 5 sekund
    Na ekranie pojawi się informacja "Załaduj bazę danych programu z USB powiodła się! WYJDŹ: (WYJŚCIE)".
    Programy zostały pomyślnie przesłane z dysku USB do odbiornika. Naciśnij EXIT."

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dekoder Wiwa H265, który po ustawieniu kanałów restartuje się, co prowadzi do mieszania ich kolejności. Po oddaniu urządzenia na gwarancję i wymianie komponentów problem nie ustąpił, a zmiana lokalizacji dekodera poprawiła sytuację. Użytkownik rozważa zastosowanie tłumika sygnału, ponieważ serwis sugeruje, że urządzenie może być wrażliwe na silny sygnał. Inni użytkownicy wskazują, że problemy mogą wynikać z automatycznych aktualizacji oprogramowania oraz sugerują wyłączenie opcji LCN i sortowanie kanałów według ID usługi, co pomogło im w stabilizacji listy kanałów. Nowe oprogramowanie 5.1.0.29 wprowadza możliwość zapisywania i wczytywania listy kanałów przez USB, co może być przydatne dla instalatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA