logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder WIWA H.265 - brak sygnału, aktualizacja i ewentualne usterki sprzętowe

a2d2a2m 07 Lip 2022 13:15 23082 13
REKLAMA
  • #1 20091818
    a2d2a2m
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Dekoder wiwa h.265 bardzo mało używany. Nagle na zaprogramowanych kanałach brak sygnału. Ponowne wyszukanie kanałów nie przyniosło rezultatu.
    Po powrocie do ustawień fabrycznych efekt ten sam.
    SW wersja: V5.0.0.7 Jul 29 2019
    HW wersja: 2.1.RC20.4.1
    Próba aktualizacji przez internet kończy się komunikatem , że nie ma nowszej wersji oprogramowania.
    Przypuszczam , że może być problem z głowicą lub inną usterką sprzętową.
    Może cudem ktoś ma schemacik tego badziewia?
    Schemat bardzo by mi ułatwił pomiary , a jak to nie przyniesie efektu, to zmiana soft-u w akcie rozpaczy. Niestety soft-u nie znalazłem , chociaż w sieci piszą , że są nawet alternatywne.
    Jak ktoś zna jakąś stronkę do pobrania, to bardzo proszę.
    Dodam jeszcze , że dekoder był podłączony do sieci kablowej i współpracował z telewizorem , którego głowica nie obsługiwała kablówki.
    Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi dekoderami?
  • REKLAMA
  • #2 20091923
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2903
    To, że odbierałeś z kablówki a teraz nie, nie znaczy, że popsuł ci się dekoder. To dekoder DVB-T/T2 i w kablówce musiał być sygnał DVB-T .Spr. na innej instalacji antenowej a nie szukać oprogramowania.
  • #3 20091941
    DynaxSC
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witaj, te dekodery WIWA to straszna chińszczyzna i niska jakość, miałem dwa, jeden od razu mi się popsuł, drugi nieco później. Proponuję kup sobie coś porządnego i daj sobie spokój z tym, bo szkoda nerwów.
  • #4 20091951
    Zeusek_dom
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    To prawdopodobnie nie jest wina dekodera a sieci kablowej, mogły się zmienić częstotliwości i trzeba na nowo poustawiać w bebechach kablówki. Zwróć się do administratora kablówki.
  • REKLAMA
  • #5 20091982
    DynaxSC
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Nawet jak jeszcze działa, to znaczy że nie łapie tych nowych częstotliwości, a operator wątpię żeby coś zmienił w swoich standardach. Ale sprawdzić zawsze warto, zanim się wyda kolejną kasę.
  • #6 20092697
    a2d2a2m
    Poziom 15  
    Mam zamiar sprawdzić na antenie. Jakie marki polecacie dekoderów dvb-t?
  • #7 20093006
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    a2d2a2m napisał:
    Jakie marki polecacie dekoderów dvb-t?
    Dlaczego chcesz zmieniać?
    Wbrew temu co pisze Kol. DynaxSC, Masz całkiem przyzwoity dekoder.
  • REKLAMA
  • #8 20093013
    LeDy
    Poziom 43  
    Wiwa jest dobra, normalna i nie słuchaj bzdur o niej.
  • REKLAMA
  • #9 20093018
    WojtekRav
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    A sprawdzałeś kabel antenowy? Może ci się gdzieś, rozłączył lub ułamał? Wydaje mi się że gdyby to była kwestia standardów nadawania to dekoder znalazłby kanały ale byłby na nich czarny obraz bez dżwięku.
  • #10 20093025
    LeDy
    Poziom 43  
    WojtekRav napisał:
    Wydaje mi się że gdyby to była kwestia standardów nadawania to dekoder znalazłby kanały ale byłby na nich czarny obraz bez dżwięku.
    Chyba nie masz pojęcia o czym piszesz? Wiwa H.265 jest przystosowana do nowego standardu i nie może mieć tego co napisałeś.
    Poza tym to brak obrazu ale jest głos.
  • #11 20093029
    WojtekRav
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    LeDy napisał:
    Chyba nie masz pojęcia o czym piszesz? Wiwa H.265 jest przystosowana do nowego standardu i nie może mieć tego co napisałeś.
    Poza tym to brak obrazu ale jest głos.

Proponuję czytać cały wątek. Kolega używa Wiwy na sieci kablowej.
  • #12 20093030
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    Nie pierwszy przypadek, że dostawca "kablówki" odłączył sygnał DVB-T/T2.
  • #13 20093079
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Kolego jak jest instalacja zbiorcza w lokalu to zazwyczaj odbiera się sygnał DVBT/T2 i przy nowszych instalacjach ze dwie Satelity. Co innego telewizja kablowa -ta zazwyczaj wymaga konkretnego urządzenia do odbioru sygnału dedykowanego do odbioru kanałów kodowanych i niekodowanych w zależności od wykupionych czy darmowych pakietów. Teraz usługodawcy potrafią podać wszystkie te sygnały łącznie z internetem za pomocą "jednego przewodu".
    Jak już wiem jaka instalację antenową posiadam od zarządcy budynku to taki sygnał odbieram. Jeśli autor tematu twierdzi ze miał sygnał DVBT2 i go odbierał na tym dekoderze -to oznacza że była to instalacja zbiorcza.
    Teraz pytanie czy nastąpił zanik sygnału w instalacji w domu u autora, czy autor tematu ma uszkodzony dekoder?
    Dekoder można sprawdzić podłączając u sąsiada - czy działa.
    Jak działa to pozostaje kwestia braku sygnału w instalacji domowej? -kwestia zarządcy budynku.
    gumisie napisał:
    Nie pierwszy przypadek, że dostawca "kablówki" odłączył sygnał DVB-T/T2.

Zgadzam się z tą wypowiedzią -u mnie tak było z DVBT.
    Chyba nic nie pokręciłem?
  • #14 20093457
    a2d2a2m
    Poziom 15  
    Kablówka Multimedia lub jak kto woli Vectra. Kabel ok. ,bo sprawdziłem u siebie w domu. Telewizor odbiera , a dekoder nie wyszukuje. Też mi przeszło przez myśl, że operator wyciął sygnał. Spróbuję go sprawdzić na antenie . Po kupnie było ok. dekoder wyszukał ale mogli coś pozmieniać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem WIWA H.265, który nagle przestał odbierać sygnał na zaprogramowanych kanałach, mimo że wcześniej działał poprawnie. Próby ponownego wyszukiwania kanałów oraz przywrócenia ustawień fabrycznych nie przyniosły rezultatu. Użytkownik podejrzewa usterkę sprzętową lub problem z głowicą. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym zmiany w sieci kablowej, które mogły wpłynąć na odbiór sygnału. Użytkownicy podkreślają, że dekoder WIWA jest niskiej jakości, a także zalecają sprawdzenie instalacji antenowej oraz kabla. Wskazano również na możliwość, że operator kablowy mógł zmienić częstotliwości sygnału. Użytkownik planuje sprawdzić dekoder na antenie oraz rozważa zakup innego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA