logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WIWA H 265 MAXX NEW - Plik aktualizacji WIWA H 265 MAXX NEW

tatoo1 07 Maj 2023 17:00 27090 108
REKLAMA
  • #1 20582691
    tatoo1
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    Tuner WIWA H 265 MAXX NEW
    Poszukuję pliku starszego oprogramowania do w/w tunera : SW wersja: V5.1.1.6 OCT 21 2021 , HW wersja: 2.1 RC20 4.7 UU
    Zapytania mailowe do serwisu Wiwy pozostają niestety bez echa. W internecie niestety też nie znalazłem tej aktualizacji. Może ktoś posiada 'niepotrzebny' plik?
  • REKLAMA
  • #3 20606506
    tatoo1
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za zainteresowanie moim problemem i odpowiedź. Do tej najnowszej wersji tuner zaktualizowałem przez internet, z wersji której aktualnie poszukuję i która była zainstalowana w momencie kupna tego tunera. A problem jest taki, że na starym sofcie YouTube chodził bez problemu, a na nowym niestety nie. Na nowym sofcie także wyświetla listę plików z opisem, ale po wyborze filmu/pliku wyświetla komunikat 'Błąd Ladowania Pliku'. Myślę że ten nowy soft celowo blokuje dostęp do internetu, w myśl jakiejś tam ponoć dyrektywy, że jak tuner nie ma funkcji hbbTV, to nie może mieć gniazda ethernet i dostępu do internetu innego niż aktualizacja oprogramowania. Jeszcze raz dziękuję.
  • #4 20762568
    kroner
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Mi nie działa. Wywaliło mi niebieski ekran.
  • #5 20762599
    tatoo1
    Poziom 10  
    U mnie działa, ale ja zaktualizowałem tę samą wersję przez internet. WIWY miały różne procesory i różne wersje oprogramowania. Całość opisu oprogramowania i modelu musi się zgadzać. Warto sprawdzić także rozmiar pliku a także zapoznać się z tematem na forach, np Elektroda, Emitel.
  • REKLAMA
  • #7 20870279
    pmq72
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Działa super. Nie wiem czy to zasługa firmware czy nowego standardu kodowania TV, ale obraz z DVB-T2 jest żyleta :-)
    Dzięki @funzen
  • REKLAMA
  • #8 20906255
    mirejab
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Jeżeli macie wiwe 256 maxx z portem LAN nie wgrywajcie najnowszych aktualizacji !!!
    Miałem V5.1.0.52 działał LAN, DLNA, IPTV, zapis/przywracanie list kanałów.
    Po aktualizacji przez internet. do V5.2.1.56. nie działa LAN, DLNA, zapis i wczytanie list kanałów, Zablokowano wgrywanie starszego firmware!!!! (mam V5.1.0.52 i nic nie mogę zrobić)
    Do tej pory wgrywanie starszego firmware było możliwe. WIWA pokazała gdzie ma klientów :-O
    Czy jest jakieś firmware odblokowujące możliwość wgrywanie starszych firmware?
  • #9 20906642
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 246
    Plik upgrade_7T31E_HW3.1.RC20.4.1_WIWA_V5.1.0.52.bin zmień nazwę na ForceUpgradeApp.bin

Skopiuj plik ForceUpgradeApp.bin na pendrive.
    Pendrive powinien być w fat32
    Wyciągnij wtyczkę z sieci następnie podłącz pendrive do wiwy i włącz do sieci powinno zacząć się wgrywanie oprogramowania.
    Po zakończeniu odłącz od sieci i wyjmij pendrive.
    Teraz tuner po podłączeniu do sieci powinien wystartować ze starym softem.
  • #10 20907727
    mirejab
    Poziom 14  
    funzen
    Wielkie dzięki przywrócenie firmware 5.1.0.52 zadziałało. :-)
    (Koryguję informację dla tego 5.2xxxxxx: Zapis/Przywrócenie listy kanałów też działa ale trzeba mieć otwarte menu konfiguracji. Przytrzymanie 1-zapis; 2-przywrócenie.
    Pozdrawiam Mirek.
  • #11 20917130
    zbigl77
    Poziom 1  
    >>20809438
    Cześć, a jak rozpoznać która dokładnie wersja dekodera WIWA H.264 MAXX znajduje się w pudełku? Bo widziałem w RTV EURO AGD na wersjach pro były nazwy PRO NEW, a tylko na MAXX bez NEW.
  • #12 20917254
    mirejab
    Poziom 14  
    Od około 1,5-roku jest wersja (V2) gdzie, usunięto LAN i przydatne APP-ki. Podłącząnie do internetu przestaje mieć sens.
    Starszej wersji WIWA H 265 MAXX (V1) z LAN-em prawdopodobnie już nie kupisz. Jedynie z 2-giej ręki.
  • #14 21000066
    kumarek
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    A co może być problemem resetującego po uruchomieniu się tunera WIWA H265 MAXX NEW z wersją oprogramowania V5.2.1.47
  • #15 21000100
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 434
    kumarek napisał:
    A co może być problemem resetującego po uruchomieniu się tunera WIWA H265 MAXX NEW z wersją oprogramowania V5.2.1.47

Co według ciebie oznacza "reset"
    Może wgraj starszą wersję softu albo zrób reset ustawień fabrycznych.
  • #16 21000673
    kumarek
    Poziom 9  
    Lukas6432 napisał:
    kumarek napisał:

Co według ciebie oznacza "reset"
    Może wgraj starszą wersję softu albo zrób reset ustawień fabrycznych.

Chodzi o to, że po włączeniu dekodera następuje coś takiego, że pokazuje się obraz startowy, potem kanał telewizyjny - 2 sekundy i wyłącza się dekoder, po czym sam się uruchamia i tak w kółko 4x. Po tej wariacji już działa normalnie. Ale po wyłączeniu i odczekaniu tak 7 godzin problem pojawia się tak, jak wcześniej opisałem.
  • #17 21001801
    funzen
    Poziom 25  
    1.Zrobić reset tunera do ustawień fabrycznych i wyszukać kanały od nowa.
    2.Wgraj najnowszy soft.
    Jeśli to nie pomoże to obstawiam uszkodzenie płyty głównej tj. pamięć flash, lub zasilanie(kondensatory w zasilaczu)
    To tak na szybko.
  • #18 21003708
    kumarek
    Poziom 9  
    funzen napisał:
    1.Zrobić reset tunera do ustawień fabrycznych i wyszukać kanały od nowa.
    2.Wgraj najnowszy soft.
    Jeśli to nie pomoże to obstawiam uszkodzenie płyty głównej tj. pamięć flash, lub zasilanie(kondensatory w zasilaczu)
    To tak na szybko.

Dziękuję.
  • #19 21003724
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Wiwa to marka tak jak manta - wyciągasz z pudełka i już nie działa. Podłączasz i nie wyszukuje kanałów. Aktualizujesz i przestaje działać. Nie warto kupować tych dwóch marek sprzętu. Wiem z własnego doświadczenia padłymi 3 x wiwa ,3 x manta.Omijać szerokim łukiem.
  • #20 21011056
    kumarek
    Poziom 9  

funzen napisał:
    1. Zrobić reset tunera do ustawień fabrycznych i wyszukać kanały od nowa.
    2. Wgraj najnowszy soft.
    Jeśli to nie pomoże to obstawiam uszkodzenie płyty głównej tj. pamięć flash, lub zasilanie (kondensatory w zasilaczu).
    To tak na szybko.

Najnowsze oprogramowanie wgrane i niestety dalej tak samo. To jest tak jakby kondensatory zasilania za to odpowiadają.
    Mógłbyś podpowiedzieć które to są kondensatory w zasilaczu?
  • #22 21012245
    kumarek
    Poziom 9  
    funzen napisał:
    Zrób zdjęcie wnętrza tunera tylko żeby było wyraźne.

Zbliżenie na płytkę drukowaną tunera z różnymi elementami elektronicznymi. Otwarta obudowa dekodera z widoczną płytą główną i komponentami. Wnętrze tunera z widocznymi elementami elektronicznymi, w tym kondensatorami i innymi podzespołami. Płyta główna tunera z elementami elektronicznymi, w tym kondensatory.

Dodam jeszcze że tuner po uruchomieniu, włącza się normalnie, pojawia się kanał na kilka sekund i samoistnie się wyłącza po czym sam się uruchamia i tak w kolko 4-5 razy. Po tym już działa ok. Dzieje się to tylko wtedy jak tuner nie jest używany 4-5 godzin. (po dłuższym nieużywaniu)
    Kondensator ten zielony 16V 1000 µF odpada bo był już podmieniany na nowy i dalej jest to samo.
  • #23 21014000
    funzen
    Poziom 25  
    No niestety nie posiadam takiej wersji jak twoja ale zmierzyłem napięcia na swojej wiwie (wiwa h265 lite sprawna) i napięcia powinny być zbliżone.
    Sprawdź czy u ciebie napięcia są takie jak na zdjęciu.
    WIWA H 265 MAXX NEW - Plik aktualizacji WIWA H 265 MAXX NEW
  • #24 21042917
    rafnov
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Dostała mi się:
    WIWA H265 MAXX NEW
    SW Wersja:V5.2.1.16 Dec 13 2021
    HW wersja:2.1.RC20.4.7UU
    Na stronie oficjalnej próżno szukać aktualizacji. Ale czy w ogóle warto? Jaki jest najnowszy soft do tego i skąd go pobrać?
  • REKLAMA
  • #25 21042932
    funzen
    Poziom 25  
    Tu masz najnowszy soft do WIWA H265 MAXX NEW HW wersja:2.1.RC20.4.7UU
    Załączniki:
    • upgrade_7T10E_HW2.1.RC20.4.7U_WIWA_MAXX_V5.2.1.56.bin (3.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 21042936
    rafnov
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Dzięki, ale zanim go wrzucę to co on daje? A co zabiera? :D
    Jest może przezroczystość OSD chociażby? Stabilnie działa?

EDIT: dobra, wrzuciłem i działa. :)
  • #27 21062463
    blazej7883
    Poziom 2  

Dekoder Wiwa z wyświetlonym napisem boot.
    Witam. Wiwa przestała działać, widać jedynie to, co na wyświetlaczu na TV, nic się nie wyświetla! Czy da się z tym coś zrobić, czy jedynie na śmietnik?
  • #28 21062865
    funzen
    Poziom 25  
    Na szybko.
    Albo uszkodzone kondensatory w zasilaczu albo pamięć flash w której jest trzymane oprogramowanie dekodera.
    Jak wiwa nie jest na gwarancji to zrób zdjęcia wnętrza dekodera tylko żeby były wyraźne.
    Zasilacz jest po lewej stronie jak napis wiwa.
  • #29 21074845
    blazej7883
    Poziom 2  
    Chyba to coś zielonego jest uszkodzone? Przepraszam że tak późno opisuje. Ciężko coś na tej stronie znaleźć. Tak wygląda wnętrze Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi elementami na zielonej płytce drukowanej. Płytka drukowana z różnymi komponentami elektronicznymi wewnątrz obudowy.
  • #30 21075006
    mirejab
    Poziom 14  
    Na 100% do wymiany

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy tunera WIWA H.265 MAXX NEW oraz problemów z oprogramowaniem i aktualizacjami firmware. Użytkownicy poszukują starszych wersji softu, gdyż nowsze aktualizacje (np. V5.2.1.56, V5.2.1.95, V5.2.2.3) powodują m.in. blokadę funkcji LAN, DLNA, IPTV, a także problemy z odtwarzaniem YouTube (błąd ładowania pliku). Wersje oprogramowania różnią się w zależności od wersji sprzętowej (HW 2.1 RC20 4.7 UU, HW 3.1 RC20 4.1U) i procesora (MSA7T10E dla wersji NEW, MSA7T31E dla starszych). Aktualizacje starszego firmware można wykonać przez USB, zmieniając nazwę pliku na ForceUpgradeApp.bin i stosując pendrive sformatowany w FAT32. W przypadku uszkodzenia oprogramowania lub błędów aktualizacji, możliwe jest przywrócenie tunera do działania tą metodą. Wiele problemów sprzętowych wynika z uszkodzonych kondensatorów w zasilaczu, które po wymianie przywracają poprawne działanie urządzenia. Użytkownicy zwracają uwagę na brak oficjalnej dostępności firmware na stronie producenta, konieczność kontaktu mailowego z serwisem oraz ograniczenia funkcjonalne nowych wersji oprogramowania. Dyskutowano także o kompatybilności wersji softu z różnymi modelami oraz o możliwościach aktualizacji przez WiFi (dongle USB z chipsetem Mt7601). Wskazano, że nowsze wersje firmware poprawiają stabilność sygnału DVB-T2 i szybkość przełączania kanałów, ale nie przywracają pełnej funkcjonalności internetowej (np. YouTube). Wymiana układu PN8570H i rezystora R820 w zasilaczu skutecznie naprawia problemy z zasilaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA