logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - "CONTACT SERVICE" po zmanie koloru LE

DAREK4444 22 Wrz 2005 19:00 2335 11
REKLAMA
  • #1 1840614
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam. Mam problem. Po wymianie diod SMD na niebieskie tlefon się włącza ale wyskakuje komunikat jak w temacie. Dodam, że diody święcą bardzo ładnie i że wymieniłem tylko te w wyświetlaczu. Co może być przyczyną i jakby to mozna naprawić? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Moderowany przez bony78:

Edytuj swoj temat :!: nie uzywaj duzych liter w tematch
    --->>>Regulamin

• REKLAMA
  • #2 1840692
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Sprawdź czy nie ma w okolicy wymienianych diod jakichś zwarć.Tam obok stoi cobba a właśnie ten układ jest najczęściej powodem CS.
    Zresztą podłącz kabelek mBus, odpal NokTool i sprawdź co jest powodem CS :)
  • REKLAMA
  • #3 1840871
    DAREK4444
    Poziom 19  
    JareckiP: A czy mógłbyś mi podać przykładowo konkretną wersję programu Nokia Tool i jaką opcją to się sprawdza? Posiadam na szczęście kabelek to bym dzisiaj jeszcze to sprawdził...

Dodano po 2 [godziny] 18 [minuty]:

Witam. Zrobiłem test i oto co wskazało. Co to oznacza, jak to naprawić i ile taka część plus wymiana kosztuje? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - "CONTACT SERVICE" po zmanie koloru LE test.jpg (34.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1841970
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 104
    Masz Failed w Cobba serial - muszisz przelutowac Cobbe - powinno pomóc. Ewentualnie zrobić nowe kulki.
  • #5 1843252
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Przelutować znaczy wymienić czy co z tym elementem zrobić?
  • #6 1843767
    picador
    Poziom 33  
    prawdopodobnie gdy wymieniałeś diody , a do wylutowania starych użyłeś Hot-a zruszyły się kulki pod Cobbą , teraz musisz użyć dobrego topnika i poprawić Cobbę przelutowując ją ...

miałem kiedys taką sytuację , przy starych aparatach lepiej do wyjęcia diod użyć zwykłach lutownic grzałkowych , najlepiej dwóch na raz ...
  • REKLAMA
  • #7 1843828
    DAREK4444
    Poziom 19  
    A czy ktoś by się podjął tego? Oczywiście odpłatnie.
  • #8 1844316
    MILO
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 16
    dodaj sobie do profilu miejscowosc z ktorej jestes, wtedy moze znajdzie sie ktos z pobliska ;)
  • #9 1857714
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Zgadza się, też kiedyś poruszyłem cobbę przy przelucie LED'ów. Jak kolega lutował hot'em, to znaczy, że umie się nim posługiwać, więc proponuję trochę topnika po spód i podgrzać do momentu, aż się da lekko poruszyć, czyli roztopią się luty. Zawsze tak robię, lekko poruszam igłą i jak kuleczka lekko uciekła, to z reguły wraca na miejsce. Warunkiem jest, że pod układ wpłynął topnik, bo inaczej sprawa się jeszcze pogorszy.
  • #10 1858179
    picador
    Poziom 33  
    wszystko fajnie , ale gdy robisz diody nie ma sensu bawić się poprawianiem kulek pod cobbą czy ccontem ... , jak nie podgrzejesz układów bez toponika to mogą być jaja, po co pakować topnik w miejsca które Cie nie interesują ... , masz zrobić diody i tam właśnie trzeba go użyć ... :idea:

a jak jest stara nokia to po co komuś naprawiać na przyszłość , bo i tak za jakiś czas przyjdzie do poprawienia kulek ...
  • REKLAMA
  • #11 1866090
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Tylko że jak robisz i skopiesz to by wypadało poprawić.
  • #12 1866210
    Daro_dp
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Witam! Wymieniłem juz setki diod w telefonach i nigdy nie miałem żadnego problemu z nimi ani elektronika na płycie!! Należy starannie i delikatnie grzać hot - em i zawsze będzie ok, i oczywiście dobrac temperatute powietrza. Pozdrawiam wszystkich

Dodano po 4 [minuty]:

a co do cobby, jest to wrażliwy na temperature układ BGA tak więc istnieje możliwość przegrzania go!!!
    Widziałem juz różne dziwy i czary itp.. ludzi którzy wymieniaja led-y zwykła lutownicą zwarciową, ale tego nie da sie opisać:)
    Tak więc powodzenia w naprawie i wymianie LED - ów.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie diod SMD na niebieskie w wyświetlaczu telefonu Nokia 3310 pojawia się komunikat "CONTACT SERVICE". Problem najczęściej wynika z uszkodzenia lub złego przylutowania układu BGA zwanego "cobbą", który znajduje się w pobliżu wymienianych diod. Zaleca się sprawdzenie, czy nie występują zwarcia wokół diod oraz podłączenie kabla mBus i użycie programu NokTool do diagnozy przyczyny błędu. Wskazanie błędu "Failed w Cobba serial" oznacza konieczność przelutowania układu cobba lub wykonania nowych kulek lutowniczych pod nim. Podczas wymiany diod należy stosować odpowiednią technikę lutowania, używać topnika i unikać przegrzewania, aby nie uszkodzić układu BGA. W przypadku braku doświadczenia można zlecić naprawę osobie z odpowiednimi umiejętnościami. Wymiana diod powinna być wykonywana delikatnie, najlepiej za pomocą lutownic grzałkowych, aby uniknąć uszkodzeń elementów i połączeń lutowniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA