logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - Contact Service i problemy z włączaniem telefonu

Semek 10 Wrz 2005 16:15 1679 12
REKLAMA
  • #1 1806903
    Semek
    Poziom 10  
    Witam wiem ze napewno było wiele razy poruszane tematy na temat "contackt servis" w noki 3310 ale mi potrzeba w miare szybkiej podpowiedzi co moze byc z tym telefonem mianowicie telefon jakis czas temu właczał sie i wyswietlało w/w komunikat a teraz czasami sie tylko właczy a czasami nie pod komputerem tez ona nie zawsze chciała komunikowac ( nie pełny soft czy jakos tak) nie była zamoczona! co to moze byc....?
  • REKLAMA
  • #2 1806928
    Tech mobil

GSM Product Supporter
    Ocena: 35
    pierwsze full flesz + eprom naprawa imeia i przeliczeni sum kontrolnych

jesli to nie pomorze to elektronika
    zacznij od conta pozniej coba
    Konto firmowe:
    P.P.U.H. Tech Mobil Tomasz Zawisza
    Siedliska Sławęcińskie 57, Skołyszyn, 38-242 | Strona WWW: www.techmobil.pl
  • REKLAMA
  • #3 1807035
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2091
    Dokładnie tak jak napisał poprzednik, trzeba zacząć od wgrania jej nowego flasha jeżeli to jej nie pomoże to trzeba szukać winy w HW.
    Ja naprawiłem parę sztuk takich noki flashowałem je tornadem i zazwyczaj było OK jedna tylko do tej pory leży bo jest jakaś dziwna było już z nią robione wszystko i dalej ma problemy z siecią ale już sobie ją odpuściłem.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #4 1808137
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Jak SW nie pomoze to po pierwsze szukjacie przyczy w COBBIE... Za zasieg tez ona odpowiada ;)
  • #5 1808409
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    albo do jasnej ^%&^$(%)& kilkaset innych elementów na płycie. ja *&%*^$&$( jak wiara jeszcze może myśleć że po takim opisie dostaną gotową solucje rozwiązania????????????????????????????????????????????????????????????? masz w załączniku program. podłącz pod FBUS/MBUS i zrób jej self test - musi być włączona!!! i jak pokaże CS. napisz którego nie przeszła - będzie na czerwono. A następnym razem to jednak czytaj inne posty a nie pie&%&*sz że szybko potrzebujesz- szybciej poszuka się i przeczyta niż napisze nowego posta i poczeka na odpowiedź. zresztą po twoim opisie trzeba by być jasnowidzem.
    Załączniki:
    • DCT3 repair partner by NEB.rar (133.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2257452
    slimshady
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    ja bym ja najpierw rozkrecil i sprawdzil czy nie zostala zalana , jeżeli tak to kąpiel , grzanie , a dopiero full flash mcu+ppm+eeprom
  • #7 2354476
    Michaelq3
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dajcie Namiar na mcu i ppm plus eeprom
  • #8 2358504
    slimshady
    Poziom 13  
    to jest virgin eeprom
    Załączniki:
    • 3310 virgin eeprom 003D0000.rar (29.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2358848
    Michaelq3
    Poziom 13  
    hehe i ostatnia zecz nazwa programu lub programik tórym dam rade to zarzucic
  • #10 2358967
    slimshady
    Poziom 13  
    tu jest flash , całkiem fajny sofcik , zmodyfikowany przez mdawidm i knok ( program do załadowania tego wszystkiego do telefonu
    Załączniki:
    • knok-xpmobile2002.rar (380.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3310_by_mdawidm_v2.13.rar (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 2365676
    Michaelq3
    Poziom 13  
    Zaraz Popatrze jak zarzucic eprom a jak nie znajde opisz jak mozesz
  • #12 2428436
    k.j
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam miałem kilka takich przypadków i był to jednak procek ,można prubować podgrzać ale ostrożnie!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • #13 2430200
    Michaelq3
    Poziom 13  
    Łatwo mówić gorzje z teroetyka pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telefonem Nokia 3310 objawia się komunikatem "Contact Service" podczas włączania oraz nieregularnym uruchamianiem i problemami z komunikacją z komputerem. Zalecane jest rozpoczęcie diagnostyki od pełnego flashowania oprogramowania (MCU, PPM, EEPROM) za pomocą odpowiednich narzędzi, np. programu Tornado lub zmodyfikowanego softu autorstwa mdawidm i knok. Jeśli problem nie ustąpi, należy sprawdzić elementy elektroniczne, w szczególności układ COB (Chip On Board), który odpowiada m.in. za zasięg. W przypadku podejrzenia uszkodzenia sprzętowego wskazywana jest kontrola procesora, który może wymagać delikatnego podgrzania. Warto również rozkręcić telefon i zweryfikować, czy nie był zalany, co wymagałoby kąpieli i suszenia przed ponownym flashowaniem. Do diagnozy można użyć testu self test podłączając telefon do komputera przez FBUS/MBUS, co pozwala zidentyfikować nieprzeszłe testy na czerwono. EEPROM powinien być "virgin", czyli czysty, a pełne flashowanie obejmuje naprawę IMEI i przeliczenie sum kontrolnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA