logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310- phone nie chce się włączyć po wymianie diod

KZN 24 Paź 2006 20:44 1191 6
REKLAMA
  • #1 3149760
    KZN
    Poziom 11  
    Mam problem (N3310). Wspomne tylko że ze mnie to wogóle kaleczniak jak nic. Wymieniałem diody pod wyświetlaczem. Działały tyle że świeciły non stop. No trudno później to sprawdze se pomyślałem i zabrałem się za diody pod klawiaturą, tyle że telefon mi się już nie włączył. Nie wiem co robić i boje się że moje "kochanie" nadaje się już tylko na śmietnik :( HELP
  • REKLAMA
  • #2 3149793
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    Gdzieś musiałeś zrobić zwarcie obejrzyj dokładnie płyte mogła ci skapnąć cyna.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3149859
    KZN
    Poziom 11  
    A ten n400 czy jak to tam sie zwie odpowiedzialny za diody może spowodować nie działanie całego telefonu?
  • REKLAMA
  • #5 3149900
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Telefon powinien się normalnie włączyć bez N400 no chyba że sprawdzałeś to bez LCD, patrząc tylko czy się diody zapalą :)
  • #6 3150568
    Techar
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Zakładając że nie dotykałeś lutownico ani nie grzałeś hotem nigdzie indziej tylko w okolicach diod led to weź przemyj te miejsca np, izopropanolem delikatnie tylko... i lupa w dłoń i patrz czy masz jakieś zwarcie bo często się zdarza że osoby które nie znają się na sprawie robio przysłowiowego babola i z nie uwagi robią zwarcie np. gdzieś do masy.
  • #7 3150823
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Przy wymianie diód pod klawiarurą ramkę ekranu wycinałeś czy lutowałeś pod ramką? Jak wycinałeś to często ludzie przy okazji usuwają też kondensator lub cewkę przy pamięci i fonik is dead. Jak lutowałeś pod ramką to tak jak piszą ludzie wcześniej - zwarcie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 3310, który przestał się włączać po wymianie diod LED pod wyświetlaczem i klawiaturą. Po wymianie diod pod wyświetlaczem diody świeciły ciągle, a po dalszej wymianie pod klawiaturą telefon nie reaguje na włączenie. Możliwe przyczyny to zwarcie spowodowane nadmiarem cyny lub uszkodzenie elementów podczas lutowania, np. kondensatora lub cewki przy pamięci. Zaleca się dokładne obejrzenie płyty głównej pod lupą, przemycie miejsc lutowania izopropanolem oraz sprawdzenie, czy nie doszło do zwarcia do masy. Uszkodzenie układu N400 odpowiedzialnego za diody raczej nie powinno uniemożliwiać włączenia telefonu, chyba że testowano bez podłączonego LCD. Wymiana diod wymaga precyzji i cierpliwości, a nieumiejętne lutowanie może prowadzić do trwałych uszkodzeń telefonu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA