logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć laptopa z PC przez kabel sieciowy na Windows XP?

_Ivan 22 Wrz 2005 20:23 1281 6
REKLAMA
  • #1 1840882
    _Ivan
    Poziom 13  
    Witam
    Mam problem z połączeniem Laptopa i PC jak w temacie. Znalazłem kilka postów na podobny temat ale nie rozwiazało to mojego problemu.
    Otóż, na laptopie i PC mam zainstalowany winXP. Najpierw chcialem sprawdzic czy komputery sie widza wiec podlaczylem je razem przez kabel sieciowy i pisze ze kabel sieciowy jest odlaczony. Kiedys mialem podlaczone 2 PC i bylo bez problemow. Kabel jest dobrze skrosowany. Wiec wzialem kabel sieciowy przez ktory zostaje dostarczany mi intenet, podlaczylem bezposrednio do laptopa, wykrywa mi cala siec do jakiej jestem podlaczony, lecz internet nie chodzi. Sprawdzilem co z pakietami i zauwazylem ze komputer odbiera pakiety, a wcale ich nie wysyla. Niech mi ktos poradzi co mam zrobic, aby miec internet w laptopie podlaczajac go do PC, do ktorego mam podlaczony kabel z netem, i aby komputery sie widzialy.
    Z góry dziękuje pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #2 1841371
    slavko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Za malo danych. Jaki masz internet ? Tpsa, kablówka, WLan.
    Najpierw doprowadź do tego aby stacjonarny i laptop widziały się w sieci lokanej. Jest na ten temat mnóstwo na Elektrodzie. Użyj magicznego przycisku "szukaj". Generalnie dla XP-ka jak masz OK na stacjonarnym to łączysz go w sieć z laptopem i robisz udostępnienie (na stacjonarnym). Jak dostawca nie blokuje takiej możliwości to jesteś w domu. W innym wypadku trochę kombinacji, ale wszystko jest do zrobienia.
    -= pozdro =-
  • REKLAMA
  • #3 1841440
    _Ivan
    Poziom 13  
    siec Wlan,
    udalo mi sie juz podlaczy laptopa i kompa, widza sie ale musailem zmienic fizyczny adres karty sieciowej w laptopie. Tylko teraz PC widzi laptopa w otoczeniu sieciowy a laptop nie widzi PC.
  • REKLAMA
  • #4 1842221
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Czyli pingi mniemam przy wylaczonej zaporze w XP chodza?, to ze sie nei widza od strony laptopa to inna sprawa, kwestia uprawnien, firewalla w XP, ale po samym ip powinny zlapac komunikacje. Wiec opisz czy pingi fruwaja w jedna i druga strone. Co do interentu to albo uzyjesz udeostepniania z XP albo dodatkowego programu do routingu. Co do kart to ustaw wstepnie mniejsza predkosc na obu na taka sama wartosc, czasem to pomaga.
  • #5 1843283
    _Ivan
    Poziom 13  
    Ustawilem mniejsza predkosc karty w laptopie i wszystko OK. Komputery sie widza. Zaznaczylem udostepnianie polaczenia internetowego i wszytko wporzadku.
    Dzieki za pomoc. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 1844033
    slavko
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Super że wszystko OK @_Ivan.
    Do @silverpen: wiem, że czasami ręce opadają, ale forum wymyślone jest w celu pomocy, więcej zrozumienia. Na szczęście @trocse odpowiedział dokładnie na temat i jest OK. Czyli temat zamknięty.
    -= pozdro =-
  • #7 1848166
    _Ivan
    Poziom 13  
    silverpen napisał:
    Generalnie co ma do rzeczy to jaki gość ma internet itd.?
    Czytaj ze zrozumieniem, gość mimo setek informacji, które można znaleźć np. na ty forum, myśli, że podłączy kompy kabelkiem i te, podobnie jak lampki na choince po podłączeniu do prądu, zaczną działać w sieci.
    Tu apel do moderatorów: to dziś chyba trzeci lub czwarty post o podobnej treści, a w koszu chyba jest jeszcze odrobinę miejsca.

Jednak mimo "setek" informacji na forum nie znalazłem odpowiedzi. Pisałem wyraźnie, że wszystko jest OK ze sprzętem. Chodziło mi tylko o to że podłączając 2 komputery nadal pisało mi, że kabel sieciowy odłączony. Czegoś takiego nie znalazłem na forum, więc napisałem posta, być może ktoś spotkał się z taki problemem. Nie zaśmiecaj forum swoimi uwagami, od tego są moderatorzy!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył połączenia laptopa i komputera stacjonarnego z systemem Windows XP za pomocą kabla sieciowego. Laptop i PC miały widzieć się w sieci lokalnej oraz umożliwiać udostępnianie połączenia internetowego z PC do laptopa. Początkowo kabel sieciowy był wykrywany jako odłączony mimo poprawnego skrosowania. Połączenie przez kabel dostarczający internet do PC wykrywało sieć, ale internet na laptopie nie działał, ponieważ komputer odbierał pakiety, lecz ich nie wysyłał. Rozwiązaniem okazało się ustawienie mniejszej prędkości karty sieciowej na obu urządzeniach, co umożliwiło poprawną komunikację i widoczność komputerów w sieci. Następnie włączono udostępnianie połączenia internetowego (ICS) na PC, co pozwoliło na dostęp do internetu z laptopa. Problemy z widocznością w otoczeniu sieciowym laptopa i PC wynikały z ustawień zapory i uprawnień. Dyskusja podkreśliła konieczność wyłączenia zapory Windows XP oraz konfiguracji adresów MAC i prędkości kart sieciowych dla stabilnej komunikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA