logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie baterii 7,2V do drona bez bazy ładującej. Jaka ładowarka ?

skaxx 06 Gru 2019 10:49 3090 8
REKLAMA
  • #1 18322755
    skaxx
    Poziom 8  
    Ocena: 16
    Cześć, mam drona Mavic Mini, który ma akumulator 7,2V, napięcie ładowania 8,4V i max moc ładowania 24W. Taka bateria: https://www.gohero.pl/akumulator-bateria-mavic-mini

Nestety w zestawie nie miałem ładowarki do niego (podstawowa wersja).
    Póki co ładowałem akumulator ładowarką 5V/2A, niby wszystkie diody się palą, ale pewnie napięcie mam za niskie na akumulatorze ?
    Posiadam jeszcze ładowarkę z fast charger z samsuga s9+ https://allegro.pl/oferta/galaxy-s9-plus-oryg...Q4hjntKf1entFcSGkrWUwMnl5BT0Na6hoCSxEQAvD_BwE. Nie bardzo rozumiem jednak czy mogę ją podlączyć skoro ma 9V/1,67A.

Jak mam w takim razie naładować tego drona ?
  • REKLAMA
  • #2 18322834
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2416
    Potrzebujesz ładowarki dedykowanej do ładowania akumulatorów Li-Ion. Nie wiem czy te akumulatory mają wbudowane jakiekolwiek zabezpieczenia, czy są one możne w samym dronie. Dlatego nie próbuj ładować ich jakimiś przypadkowymi ładowarkami, a już na pewno nie takimi, o zbyt wysokim napięciu. Ładowarką o napięciu nominalnym nie jesteś w stanie naładować tego akumulatora.
    Możesz kupić Imax B3 PRO do LiPo 2S-3S lub podobną. Są na Allegro za <50zł.
  • #3 18322883
    skaxx
    Poziom 8  
    @speedy9 ale te baterie ładuje się poprzez drona (lub huba). Czytałem, że tak te Mavici Mini zostały zrobione, żeby można było ładować przez power banka. Power banki są 5V .. może po prostu dron ma jakieś pull upy i sterowniki ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18322918
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Jeśli dron ma wejście do ładowarki i potrafi ładować akumulator to ładowarka 5V/2A spokojnie Ci wystarczy i akumulator jest ładowany prawidłowo. Nie znam tego drona więc odpowiedziałem w kontekście ładowania akumulatorów poza nim.
  • REKLAMA
  • #5 18322923
    skaxx
    Poziom 8  
    Dzięki. Wiesz co, no ładowałem 5V/2A i wszystkie lampki na dronie mi się palą :D A paliła się tylko 1. Kupiłem jeszcze ładowarkę QuickCharge 3.0, 18W - podobnie jak ta od Drona tylko nie bardzo kumam co oznaczają te różne zestawienia - 5V/3A, 9V/2A i 12V 1,5A. Jak to podłącze to samo mi ustali dobre napięcie ?
  • Pomocny post
    #6 18322934
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Jeśli dron nie obsługuje szybkiego ładowania, to nie ważne czy masz ładowarkę z QC czy nie. Ta, którą kupiłeś urządzenia nieobsługujące ładowania w trybie QC zasila napięciem 5V, a co do pobieranego prądu to jeśli urządzenie ma wbudowany układ ładowania który potrafi ładować akumulator większym prądem niż powiedzmy 1A, to taki większy prąd z Twojej ładowarki pobierze. W przeciwnym wypadku nie ważne będzie czy podłączysz ładowarkę 5V1A czy 5V/2A czy 5V/3A, czas ładowania akumulatora będzie identyczny.
    Z tego co widzę, to tylko stacja ładowania dla tego drona potrafi ładować akumulatory w trybie QC.
  • #7 18322938
    skaxx
    Poziom 8  
    Ok czyli podłączenie tej nowej ładowarki 18W nie będzie niebezpieczne w takim razie ? A jeśli dron obsługuje szybkie ładowanie, a bateria ma napięcie ładowania 8,4V to jakie wtedy do niej pójdzie ? 9V ? To więcej wtedy .. chyba, że samo zmniejszy do 8,4 ?

Ok widzę, że jedynie hub ma QC. Zatem z tej nowej ładowarki pójdzie 5V/3A ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 18322946
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Tym się już nie przejmuj, za dobór odpowiedniego napięcia i prądu odpowiada układ ładowania. Jeśli ładowarka ma złącze micro USB, to możesz nią śmiało ładować tego drona.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada drona Mavic Mini z akumulatorem 7,2V, który wymaga ładowania napięciem 8,4V i maksymalną mocą 24W. W zestawie brakowało ładowarki, a użytkownik próbował ładować akumulator ładowarką 5V/2A, co może być niewystarczające. Odpowiedzi sugerują, że do ładowania akumulatorów Li-Ion najlepiej używać dedykowanych ładowarek, takich jak Imax B3 PRO, lub ładować przez drona, co jest możliwe dzięki wbudowanym układom. Użytkownik rozważał użycie ładowarki QuickCharge 3.0, ale dowiedział się, że jeśli dron nie obsługuje szybkiego ładowania, to ładowarka dostosuje napięcie do 5V. Ostatecznie, jeśli ładowarka ma złącze micro USB, można ją bezpiecznie używać do ładowania drona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA