logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DrayTek Vigor 3900 nie startuje - czy możliwy flash przez DrayICE/JTAG?

zapata 11 Gru 2019 15:15 1101 2
REKLAMA
  • #1 18333057
    zapata
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witajcie.
    Posiadam router Vigor 3900, niestety po ostatnim "upie" - już nie startuje.

Kiedyś miałem podobną sytuację i skorzystałem z metody awaryjnej (przycisk reset, power on i wysłanie pliku przy pomocy narzędzia do aktualizacji firmware) - kiedyś pomogło, niestety tym razem nie. Na routerze po włączeniu zapalają się trzy diody (jak w załączniku) i niestety nic więcej.
    Nie jest to usterka elektroniczna w sensie zwarcia lub przepięcia,ale router "wisi" już na samy starcie - możliwe żeby przy wgrywaniu fw aż tak klęknął? . Ani przez LAN1 Anie przez konsolę się nie zgłasza.
    Teraz pytanie do "mądrych głów" - czy istnieje możliwość wrzucenia do tego routera firmware lub bootloadera przez np. JTAG'a lub jakąkolwiek inna metodą?

Strasznie mi go szkoda, kosztował ok 4k a support - niestety , już po gwarancji.

Z Góry dzięki za pochylenie się nad moim problemem.

EDIT: Na płycie jest złącze DrayICE - wygląda jak JTAG ale czy to może być to?

W załączniku foto PCB i frontpanelu po starcie.
    Załączniki:
    • DrayTek Vigor 3900 nie startuje - czy możliwy flash przez DrayICE/JTAG? 20191211_151122.jpg (2.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DrayTek Vigor 3900 nie startuje - czy możliwy flash przez DrayICE/JTAG? 20191211_150208.jpg (3.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18333387
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2494
    Port konsoli masz przecież z przodu. Potrzebujesz przewód DB9-RJ45. Akurat Drayteka nigdy nie reanimowałem, ale inne sprzęty się zdarzały. Zazwyczaj łączysz się z routerem poprzez port szeregowy, wstępnie konfigurujesz (adres IP, maska, inicjalizacja flash itp) a następnie pobierz potrzebne pliki z serwera TFTP lub HTTP. Czasem pobiera się obraz przez xModem.
    Dobrze jest się zaopatrzyć w sprzęt z natywnym portem COM (zintegrowany na płycie głównej lub na karcie PCI/ PCIE). Z konwerterami USB/RS232 często są różne problemy - osobiście używam takiego sprawdzonego konwertera, ale i tak do zadań specjalnych korzystam ze starego laptopa z XP i portem COM.
    Oprogramowanie:
    Putty do konsoli.
    HT na XP (najlepszy)
    TFTPd32 - serwer TFTP

Tu jest jakiś poradnik
    http://digitalcitysupport.com/2019/03/18/dray...igor-3900-console-firmware-upgrade-procedure/

Edit:
    Czasem jest zbyt mało miejsca w pamięci flash urządzenia (np sprzęt Cisco), wtedy trzeba poprzez konsolę skasować istniejące pliki, a dopiero wtedy wgrywać nowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18333657
    zapata
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Dzięki za szybką odpowiedz ale ..

zapata napisał:
    ....Ani przez LAN1 Ani przez konsolę się nie zgłasza...

Dziś rano działałem właśnie dokładnie wg. opisu ze wskazanej przez Ciebie strony (znalazłem ją już jakiś czas temu) ale niestety..

Jutro jeszcze raz się upewnię na innym kablu, jeszcze raz sprawdzę "konsolę".
REKLAMA