logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit BWE71283X WWGG PL Jak sprawdzić drożność węża odplywowego w pralce?

Ewkaakwa 11 Gru 2019 16:54 5508 38
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy wąż odpływowy w pralce jest drożny i gdzie szukać ewentualnego zatoru?

Najprościej sprawdzisz to, dmuchając w wąż od strony filtra po jego wyjęciu: jeśli przewód jest drożny, powietrze idzie prawie bez oporu, a jeśli jest zator, trzeba mocno dmuchać i wyraźnie czuć opór [#18333264][#18333298] Drugim szybkim testem jest wlanie szklanki wody do bębna przy odkręconym filtrze; jeśli woda wypłynie filtrem, odcinek od bębna do pompy jest drożny, a jeśli nie, zatkanie jest właśnie tam [#18333378][#18335326] Możesz też odłączyć koniec węża od kanalizacji i wlać tam wodę — powinna wypłynąć przez pompę/filtr [#18333414] W tej pralce dostęp do węża między zbiornikiem a pompą uzyskuje się przez położenie urządzenia na tył, a w razie potrzeby można przepłukać przewód np. wężem prysznicowym, ale wcześniej trzeba wykręcić filtr pompy [#18333825] W opisywanym przypadku zator był w wężu między bębnem a pompą i okazał się nim fragment skarpety; w tym czarnym wężu jest też kulka/zabezpieczenie przeciw cofaniu wody, które ma tam być [#18335226][#18335319][#18335992]
REKLAMA
  • #1 18333221
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Ocena: 20
    Witam. Mam problemy z pralką. Od jakiegoś czasu nie odprowadza mi wody z pralki. Woda leci ale delikatnie pompa słychać że pracuje. Wyskakuje błąd F05. Dzwoniłam do serwisu zgłosić usterkę lecz polecono mi sprawdzić filtr oraz drożność węża odpływowego. Filtr sprawdziłam wszystko ok. nic tam nie ma lecz nie mam zielonego pojęcia jak mam sprawdzić drożność węża odpływowego. Może mi ktoś pomóc? Może ma ktoś jakiś filmik zdjęcia? Szukałam, ale nic nie znalazłam. Pralka Indesit BWE71283X WWGG PL ładowana od boku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18333247
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Możesz nawet spróbować dmuchnąć ustami.
  • REKLAMA
  • #3 18333252
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    W rure odpływowa pralki? Myślę ze to raczej nic mi nie da
  • Pomocny post
    #4 18333264
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Ewkaakwa napisał:
    W rure odpływowa pralki?

Gdy wyjmiesz filtr i dmuchniesz w rurę odpływową, to wyrzuci wszelki syf pod pralkę.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 18333298
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Ewkaakwa napisał:
    W rure odpływowa pralki? Myślę ze to raczej nic mi nie da
    Oj da, da. Gdy rura jest drożna a filtr czysty to dmuchając czujesz, że wydmuchiwane powietrze przepływa prawie bez oporu.
    Jeżeli jest zator to trzeba dmuchać ile sił w płucach, nawet laik zauważy różnicę.
  • #6 18333312
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Aaaa. No ok to jutro sie tym zajme! Jeszcze pytanie jeśli dmuchne i poczuje ten opór i jednak nic mi nie wyleci to czy później wystarczy ze "odczepie" te zaciski i wyjme rure od pompy i tam będzie to coś co mi zatkało ten odplyw? Podejrzewam że może być tam skarpetka (jedna zaginęła w akcji gdzies)
  • Pomocny post
    #7 18333322
    anchilos
    Poziom 39  
    Ewkaakwa napisał:
    Podejrzewam że może być tam skarpetka

Skarpetka będzie zapewne w łączniku między zbiornikiem i pompą.
  • #8 18333337
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Nic mi to nie mówi... można prosić o wskazówki? Jak to sprawdzić? Usunąć
  • Pomocny post
    #9 18333378
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2040
    Łatwy sposób to przy odkręconym filtrze przez otwarte drzwi pralki wlać szklankę wody do zbiornika (wcześniej coś podkładamy pod odkręcony filtr). Jak poleci woda to znaczy że odcinek od zbiornika do pompki jest drożny. Jeżeli nie, to mamy miejsce zatkania.
  • #10 18333395
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Rozumiem. A jeśli jednak to nie będzie tym miejscem zatkania to co może być? Przepraszam za pewnie dla Was głupie pytania ale wolę pytać niż robić tysiące podejść. W serwisie kazali pierw sprawdzić czy wąż nie jest zatkany i że sobie sama poradzę... Lubię robić takie rzeczy ale wolę wiedzieć też jak mam to zrobić żeby nic nie uszkodzić ;)
  • Pomocny post
    #11 18333414
    ta_tar
    Poziom 41  
    Drugie sprawdzenie to wyciągasz końcówkę węża z otworu kanalizacji (nie wiem jak tam masz to, w ścianie czy gdzieś indziej odprowadzasz wodę) i tam wlewasz nawet przez lejek szklankę wody i patrzysz czy ci wypływa w pompce-filtrze.
  • #12 18333424
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Rozumiem. A co jeśli się okaże że coś tam jest w środku lecz nie chce wyjść? Muszę ściągnąć te obejmy od gumowych rur i tam powinno to być gdzieś przy pompie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 18333427
    ta_tar
    Poziom 41  
    Trudno powiedzieć teraz jak nie wiemy z której strony jest zatkane. Jak stwierdzisz z której strony jest korek to będziemy dalej coś radzić.
    P.S. Podaj nazwę pralki aby coś więcej wiedzie jak to jest zamontowane.
  • #14 18333454
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Pralka INDESIT BWE71283X WWGG PL

Jutro po 15 będę działać. To pralka teściowej dzisiaj niestety nie mogę się tam udać.
    Póki co dziękuję za te wszystkie rady. Wierze jednak że jak dobrze "dmuchne" to wyleci przez filtr to co zatkało 😁
    Pozdrawiam!
  • #15 18333498
    ta_tar
    Poziom 41  
    Masz tylko możliwość dmuchnięcia ale od strony węża (do filtra). Jeżeli aż tam dotarła ta skarpetka to powinno pomóc jak będzie mocy "dmuch" (zapewne jakiś "płuca" są).
  • #16 18333541
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Ok.
    -odkręcić filtr wlać szklankę wody do bębna i sprawdzić czy wycieknie filtrem jeśli wyleci dmucham w węża i sprawdzam czy jest opór jak nie ma dzwonię do serwisu.
    Jak sie okaże że jest opór w wężu lub woda nie leci miedzy bebnem a filtrem to szukam pomocy dalej ;)
  • Pomocny post
    #17 18333653
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Dokładnie tak .
  • #18 18333746
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ewkaakwa napisał:
    Ok.
    -odkręcić filtr wlać szklankę wody do bębna i sprawdzić czy wycieknie filtrem jeśli wyleci dmucham w węża i sprawdzam czy jest opór jak nie ma dzwonię do serwisu.
    Jak sie okaże że jest opór w wężu lub woda nie leci miedzy bebnem a filtrem to szukam pomocy dalej ;)

Raczej odwrotna kolejność. Jak jest opór między bębnem a filtrem to wtedy może będzie potrzeba pomocy serwisu. Jeżeli będzie niedrożny wąż to szukamy tutaj pomocy, będzie prościej.
  • #19 18333825
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3710
    Jeżeli pralka nie jest już na gwarancji to można również samodzielnie spróbować udrożnić ten wąż: https://north.pl/karta/waz-polaczeniowy--bebe...-indesit-bwe71283xwwggpl,7M5-AT-C2M2-7IG.html jeśli będzie taka konieczność.
    Wystarczy położyć pralkę na tył czyli na "plecy" i w żadnej innej pozycji i będzie dostęp do tego właśnie węża. Tutaj można podejrzeć jak dalej postępować: https://youtu.be/Zlqqc62Vq0s niestety w tej pralce nie ma możliwości demontażu blachy frontowej więc dostęp uzyskuje się poprzez położenie pralki na tył.
    Drożność węża odpływowego można sprawdzić na przykład wkładając do jego końca wąż z prysznica i odkręcić wodę i wtedy woda powinna wypłynąć pompą, ale wpierw należy wykręcić filtr pompy by woda miała ujście. Może to również będzie pomocne: https://youtu.be/56vtCsx6c5I
  • REKLAMA
  • #20 18333954
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    No to jutro działam! Licze że to jednak wąż i że bez problemu sobie z tym poradzę ;) Pralka jest na gwarancji zgłaszając usterkę zalecili mi sprawdzenie filtra (sprawdzone wszystko ok.) i węża odplywowego czy jest drożny.
  • #21 18335214
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Sprawdziłam i wlałam wodę do bębna i nie leci do filtra.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #22 18335226
    ta_tar
    Poziom 41  
    A więc mamy winowajcę "skarpetka" w wężu między bębnem a filtrem. Teraz trzeba się zastanowić czy jest jakaś możliwość włożenia jakiegoś cienkiego druciku (ale sztywnego) z haczykiem na końcu, do węża w stronę bębna i próba zahaczenia przeszkody. Jeżeli nic z tego nie wyjdzie to jakiś mechanik, który odkręci wąż od pompki-filtra i spróbuje to coś wyciągnąć.
  • #23 18335229
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Ok znajdę zaraz jakiś drut i sprawdzę. Bo z tym odkręcaniem sama sobie nie poradzę? Jednak umiem kłaść kafelki, ścianki działowe i inne tego typu prace :D
    Edit:
    Nic nie idzie zatem zostaje odkręcić tego węża od pompy.
  • #24 18335248
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    A serwis nie chce się pofatygować? Połóż pralkę na tył i poproś kogoś o pomoc i zabezpiecz silnik pralki kawałkiem folii by nie zalać silnika przy demontażu węża.
  • #25 18335251
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Nie ruszam. Przyjedzie serwis najwyżej się zapłaci jeśli to coś z winy użytkownika. Przechyliłam pralkę jest tam czarny miękki wąż przyczepiony do pompy ściskam go i czuje że jest w nim woda ale i też że nic nie ma w środku jakby była tam skarpeta to bym ją wyczuła

Dodano po 1 [minuty]:

Kenworth 18 napisał:
    A serwis nie chce się pofatygować? Połóż pralkę na tył i poproś kogoś o pomoc i zabezpiecz silnik pralki kawałkiem folii by nie zalać silnika przy demontażu węża.

Dzwoniłam stwierdzili żeby samemu sprawdzić węża bo to leży po mojej stronie

Dodano po 14 [minuty]:

Jest! Skarpetka! A teraz w środku jest "piłka" biała ona ma tam być?
  • #26 18335282
    ta_tar
    Poziom 41  
    Nic nie może być na drodze między bębnem a pompką-filtrem.
    Moderowany przez TONI_2003:

3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu

• #27 18335292
    Ewkaakwa
    Poziom 7  
    Jak to?! To skąd ta piłeczka? Jest biała cała plastikowa i jest między bębnem a tą rurą czarną gumową

Dodano po 14 [minuty]:

Dzwoniłam do serwisu. Pan powiedział że musi być bo to jakieś zabezpieczenie przed cofaniem się wody.
  • Pomocny post
    #28 18335319
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Tak ta "piłeczka" ma tam być! Można ją wyjąć i przy okazji przepłukać wąż pod kranem, ale później włożyć z powrotem.
  • Pomocny post
    #29 18335326
    anchilos
    Poziom 39  
    Jak pisali Koledzy, wlej szklankę wody do bębna i zobacz , co się stanie.
    Pozdrawiam i powodzenia.
  • #30 18335424
    ta_tar
    Poziom 41  
    ta_tar napisał:
    Nic nie może być na drodze między bębnem a pompką-filtrem.

Moderowano przez "TONI_2003"
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu

Sorry ale to może nie jest aż taka szkodliwa porada tylko tyle że za zwyczaj nic nigdy nie miałem w tym wężu. Może dlatego że mam za "starą" pralkę?

P.s Od kiedy jest taka "piłka" albo inaczej, w jakich pralka jest stosowana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit BWE71283X WWGG PL, która nie odprowadza wody, co skutkuje błędem F05. Po sprawdzeniu filtra, który okazał się czysty, użytkownik poszukiwał sposobów na sprawdzenie drożności węża odpływowego. Udzielono mu różnych wskazówek, w tym dmuchania w wąż oraz wlewania wody do bębna, aby sprawdzić, czy woda przepływa do filtra. Ostatecznie zidentyfikowano zator w postaci skarpetki w wężu odpływowym, który udało się usunąć. Użytkownik został również poinformowany o obecności "piłeczki" w wężu, która jest elementem zabezpieczającym. Po naprawie pralka działa prawidłowo, choć użytkownik zauważył niewielki wyciek wody, co może wymagać dalszej uwagi.
REKLAMA