logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit IWSE 51050 - woda wycieka, sprawdzanie odpływu i pompy

tomrom1985 15 Kwi 2020 16:29 690 6
REKLAMA
  • #1 18619906
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Ocena: 641
    Temat dość ciekawy - nie wiem czy to kwestia konstrukcji odpływu bo pompka spustowa jest tam gdzie zawsze prawy dolny róg z przodu natomiast wąż odpływowy nie idzie na tył pralki i do góry tylko wychodzi z tyłu dołem. Teraz do sedna. Pralka pierze normalnie jednak podczas prania jak i postoju kiedy woda jest w pralce woda sączy się wężem odpływowym. Nawet dość intensywnie,że na długim programie pralka potwiafi zwrócić kod błędu H2O. Mam tę pralkę od 2 dni. Używana do testów bo finalne przeznaczenie jest inne jednak jestem ciekawy tej usterki. Co zostało sprawdzone:
    wąż odpływowy łączący zbiornik oraz pompkę spustową zdemontowany, wyczyszczony, kulka umyta,
    pompka stustowa przeczyszczona. Zastanawiam się czy oryginalnie w pompce stustowej nie ma jakiegoś zaworu, który uchyla się dopiero wtedy jak pompka załączy się.
    Biorę pod uwagę rozciągnięty wąż odpływowy ( zbiornik - pompa ), przez co jak kulka idzie w górę to słabo uszczelnia, lub coś z pompą spustową. Nie wiem może ten model tak ma choć wydaje mi się to nielogiczne. Nie chcę w ciemno kupoważ wężą z kulką :-)
  • REKLAMA
  • #2 18619918
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6922
    W instrukcji obsługi znajdziesz punkt dot. prawidłowego podłączenia pralki, warto się z nim zapoznać.
    Tak w skrócie, to koniec węża spustowego masz za nisko, wskazane jest min. połowa wysokości pralki lub wyżej.
  • REKLAMA
  • #3 18619962
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Sprawdzę to :-) Dzięki
  • REKLAMA
  • #4 18619987
    mrice
    Moderator AGD
    Sprawdź i popraw ;-)
  • #5 18620014
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Podczepię wąż na gornej wysokości pralki a potem spadek do muszli czyli zrobię tak jak w oryginale we większości pralek. Sprawdzę czy pojawi się błąd H2O. Dam znać :-D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18620036
    mrice
    Moderator AGD
    Takie rozwiązanie to klepanie syfa pudrem, końcówka węża musi być powyżej poziomu lustra wody. Prawa naczyń połączonych nie oszukasz.
  • #7 19441844
    tomrom1985
    Poziom 30  
    Wąż podczepiony od góry. Końcówka węża do odpływu. Działa tak już długo. Dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit IWSE 51050, polegający na wyciekaniu wody przez wąż odpływowy, co prowadzi do błędu H2O. Po sprawdzeniu węża odpływowego i pompki spustowej, użytkownik zauważył, że końcówka węża odpływowego jest zainstalowana zbyt nisko. Użytkownicy forum zasugerowali, aby podnieść wąż odpływowy powyżej poziomu lustra wody, co powinno rozwiązać problem. Po dokonaniu zmian, użytkownik potwierdził, że pralka działa poprawnie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA