logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Škoda Fabia Mk1 6Y - Zabezpieczenie akumulatora przed rozładowaniem

Sebo.PL 13 Gru 2019 10:44 441 7
  • #1 18336842
    Sebo.PL
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Poszukuję układu elektronicznego (przekaźnika), który mógłbym wpiąć w instalacje elektryczną samochodu (Škoda Fabia Mk1 typ:6Y silnik: 1.9 SDI 8V diesel ...ale podejrzewam, że równie dobrze sprawdzi się to w prawie każdym starszym aucie) tak by w razie spadku napięcia lub po jakimś czasie spoczynku odcina zasilanie wszelkich odbiorników, poza układami niezbędnymi do uruchomienia silnika.

Z założenia zabezpieczenie to ma zapobiegać sytuacjom, gdy użytkownik nieświadomie pozostawi jakiś odbiornik prądu (np załączone światła, ładowarkę w zapalniczce etc)... przez co akumulator się rozładowuje i nie można po tym uruchomić auta.

Ewentualnie... czy ktoś we Wrocławiu, mógłby mi coś takiego zainstalować?
    (PS: w prawdzie jestem inż. i jakieś mniej skomplikowane lutowanie może ogarnę... jednak zazwyczaj nie zajmuje się hardware a zależy mi bardziej na efekcie niż na tym by w tym samemu dłubać)
  • #2 18336881
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    Watchdog i przekaźnik 100A wpiety w przewód skrzynki na akumulatorze (zasilający wnetrze auta), tylko wtedy pozostaje otwarcie auta kluczykiem. Sam przekaźnik i tak pobiera z 0,2A
  • #3 18336893
    Sebo.PL
    Poziom 12  
    andrzej20001 napisał:
    Watchdog i przekaźnik 100A

Mógłbyś bardziej nakierować mnie na konkretne rozwiązanie... szukając Watchdog nie dostaję nic co wygląda jak do zamontowania w samochodzie. Natomiast przekaźniki to owszem... ale i tak nie wiem jak to poskładać :/
  • #5 18337316
    Sebo.PL
    Poziom 12  
    andrzej20001 napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2967558.html#14346920

Wydaje mi się, że to jednak dość istotnie inny problem.
    Ja nie chcę odcinać ładowania (przed przeładowaniem) tylko zapobiec nadmiernemu rozładowaniu wyłączając odbiorniki, które nie są wymagane do rozruchu silnika.
    Nie wiem, czy się dobrze orientuje, ale wydaje mi się, że by auto mogło zapalić wymagane jest zasilanie jedynie na niżej wymienionych obwodach (na podstawie listy bezpieczników):

7. sterowanie silnika, wspomaganie kierownicy (5A)
    9. sonda lambda (10A)
    14. sterownik silnika wysokoprężnego (10A)
    24. układ sterowania silnika (10A)
    48. sterownik silnika wysokoprężnego, pompa wtryskowa (30A)
    49. centralne ryglowanie (15A)
    52. zapłon (15A)
    56. sterownik silnika benzynowego (20A)
    61. pompa paliwa silnika benzynowego (15A)

Czy mogę w prosty sposób automatycznie odłączać wszystkie pozostałe obwody?
    Jak to zrobić?
  • #6 18337321
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Zasilanie wszystkiego idzie z 4 bezpieczników na akumulatorze
  • #7 18337338
    Sebo.PL
    Poziom 12  
    andrzej20001 napisał:
    Zasilanie wszystkiego idzie z 4 bezpieczników na akumulatorze

Gdzie są te bezpieczniki?
    Słusznie podejrzewam, że skoro wspominasz o 4... to znaczy, że cała elektronika podzielona jest na 4 główne obwody... i że w jednym z nich skupione są wszystkie urządzenia związane bezpośrednio z pracą silnika?
  • #8 18337926
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Nie to nie tak, widze że za bardzo nie siedzisz w temacie. Odpuść sobie grzebanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania w postaci układu elektronicznego (przekaźnika), który odcina zasilanie niepotrzebnych odbiorników w Škodzie Fabia Mk1 6Y, aby zapobiec rozładowaniu akumulatora. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące zastosowania przekaźnika 100A oraz systemu Watchdog, jednak użytkownik potrzebuje bardziej szczegółowych informacji na temat konkretnego rozwiązania. W dalszej dyskusji poruszane są kwestie dotyczące obwodów zasilających oraz lokalizacji bezpieczników, które są kluczowe dla prawidłowego działania silnika. Użytkownik wyraża wątpliwości co do samodzielnego montażu i poszukuje pomocy w Wrocławiu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA