logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Otwór pod gniazdko w szkle hartowanym.

bumble 13 Gru 2019 15:02 19803 20
REKLAMA
  • #1 18337227
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1184
    Czym wyciąć otwór prostokątny w szkle hartowanym z nadrukiem tzw splashback pod gniazdko. Szkło 4mm.
  • REKLAMA
  • #2 18337247
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Czy hartowanym?
    Jeśli hartowanym-nie ma możliwości.
  • #3 18337252
    bumble
    Poziom 40  
    Tak. Już poprawiłem. Jest to tempered glass. Czyli jak to robią bo w ofercie u niektórych jest z otworem. Za otwór liczą 12 GBP. Robią go przed hartowaniem? A mała ręczna frezarka i duże obroty nie poradzi sobie.
  • #4 18337257
    anchilos
    Poziom 39  
    bumble napisał:
    Robią go przed hartowaniem?

Tak.
    bumble napisał:
    ręczna frezarka i duże obroty nie poradzi sobie.

Poradzi, tylko szkło się rozsypie na sześciokąty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18337263
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2634
    Zahartowane szkło już nie może podlegać żadnej obróbce (nawet cięcie wodne, laserowe naruszą strukturę całości - od razu lub w krótkim czasie całość rozsypie się).
  • #6 18337267
    anchilos
    Poziom 39  
    Istnieje zapewne możliwość odpuszczenia.
    Tylko czy jest to opłacalne ?
  • #7 18337297
    bumble
    Poziom 40  
    No cóż. Zamówię z otworami jak będzie to możliwe a jeśli będą gniazdka natynkowa od spodu mebli wiszących w kuchni.

Dodano po 2 [minuty]:

Zaraz napisze dlaczego pytam. Jeśli zamawiam dany wymiar np w trzech częściach z jedna częścią wyższa z jednym nadrukiem na całości to nie ma problemu zamówić z otworem. Natomiast jeśli kupuje gotowca z wzorkiem nie stanowiącym części rysunku o standardowych wymiarach wtedy są bez otworu i nie można zamówić z a cena przez pol.
  • #8 18338293
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    czytalem inne twoje wpisy z pytaniami i mam wrazenie ze chcesz z kuchni zrobic choinke na swieta.
    Czy dlugo w takiej kuchni ty, albo twoja zona ( jesli jestes zonaty) wytrzymacie?
    Kuchnia to miejsce gdzie praktycznie spedza sie najwiecej aktywnego czasu w domu i nie wytrzymasz dlugo przy takiej choince, nawet przez najblizsze swieta.
  • #9 18338389
    bumble
    Poziom 40  
    Na najbliżej święta to nie ma szans zdążyć z czymkolwiek. To nie będzie choinka. Zamiast starych płytek na ścianach nowoczesne szklane splashbacki i nowe blaty.
  • REKLAMA
  • #10 18339936
    saskia
    Poziom 39  
    Mam nadzieje ze mnie zle nie zrozumiales. :-)
    Ja jestem starej daty i choc poznalem wiele nowych i ciekawych technologii i efektow to mimo wszystko ciagnie mnie do tradycyjnych wygladow wnetrz. Zreszta, samo to ze wrecz pasjonuje mnie odnawianie, naprawa i konserwacja antykow i artefaktow tez o tym swiadczy ze preferuje tradycyjne i sprawdzone efekty.
    Mogl bym cie poinstruowac krok poo kroku wykonania tzw. efektow specjalnych na starych meblach, ale pewnie nie bedziesz zainteresowany, bo jak widze idziesz w kierunku najnowszych rozwiazan.
    Niemniej te tzw. efekty specjalne sa dzis na topie.
  • #11 18339983
    bumble
    Poziom 40  
    Opcja gniazdek jest pod szafkami wiszącymi jako natynkowe. Cokoliki są dość wysokie i gniazdek nie będzie widać zwłaszcza te płytkie uk maja chyba cal wysokości. No i będę mógł dołożyć jedno czy dwa. sprzęty jak toster, czajnik, mikrofala podpięte są cały czas. to jeszcze rozważę z praktycznego punktu widzenia. Jeśli obrócę gniazdko tak by kabel z wtyczki wychodził w stronę ściany to uzyskam że kabel będzie biegł dół po ścianie. Ale ponieważ jednak ostatecznie rezygnujemy ze szkła na całej szerokości bo wymiar jest niestandardowy na wysokość 470mm a szkło w tym wymiarze droższe o 30% niż wysokość 500mm więc na spalshback pójdzie płyta laminowana. Tak być może w niej będą gniazdka albo tak jak pisałem pod szafkami.
  • #12 18340025
    saskia
    Poziom 39  
    Rozwiazania moga byc rozne, i gniazdka w roznych miejscach i rooznie wykonczone.
    Mozesz gniazdka umiescic w jednym miejscu np,, 2-3 jedno pod drugim na pasie pionowym plyty, a obok dac to szybe tylko krotsza o szerokosc pionowej plyty z gniazdkami. Takie plyty moga stanowic tez cos w rodzaju przerywnika czy kontrastu w calej ciaglosci szklla pod szafkami.
    Mozesz tez zainstalowac gniazdka w scianie i zakryc je takim pasm plyty zamocowanej na zawiasach i zamykanej tzw. push latche, tak ze nie bedzie widac gniazdek, a jedynie kable wchodzace pod ta plyta-drzwiczkami.
    Nie zapoomnij o kontynuacji ringu obwodu elektrycznego (dwustronne zasilanie) przy przelaczaniu, lub dodawaniu gniazdek, bo urzadzenia kuchenne poobieraja sporo mocy i kable moga sie grzac jesli ring bedzie przerwany i pozostanie jednostronne zasilanie, co moze byc przyczyna pozaru, zwlaszcza gdy gniazdka i puszki sa plastikowe i montowane na drewnie czy plycie.
  • REKLAMA
  • #13 18340200
    bumble
    Poziom 40  
    Instalacja elektryczna była remontowana wcześniej. Wymieniałem już jedno gniazdko ze zwykłego na gniazdko z gniazdami USB i jest jeden kabel wiec ringu nie ma.
  • #14 18340278
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    saskia napisał:

Nie zapoomnij o kontynuacji ringu obwodu elektrycznego (dwustronne zasilanie) przy przelaczaniu, lub dodawaniu gniazdek, bo urzadzenia kuchenne poobieraja sporo mocy i kable moga sie grzac jesli ring bedzie przerwany i pozostanie jednostronne zasilanie, co moze byc przyczyna pozaru, zwlaszcza gdy gniazdka i puszki sa plastikowe i montowane na drewnie czy plycie.

Za takie porady w Polsce możesz dostać ostrzeżenie. Nie przenoś brytyjskich ringów na polską ziemię bo to tak jakbyś namawiał na dwa krany nad umywalką, każdy z inną wodą. I zacznij pisać po polsku, bo już kiedyś potrafiłeś a teraz znowu udajesz sprawnego inaczej.
  • #15 18340295
    miroslaw wielki
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 356
    Trzy lata temu kumpel wymieniał okna i nawiozłem szyb z tych okien tzn pakietów. Rozebrałem je żeby wstawić do altanki. No i zonk . Nie spojrzałem że miały napisy bespo. No i z synem próbowaliśmy ciąć. Ok diament zarysował ale jak puknąłem nożykiem w ryse skończyła sie obróbka. Twoje szyby tak samo wyjdą.
  • #16 18340423
    saskia
    Poziom 39  
    retrofood napisał:
    saskia napisał:

Za takie porady w Polsce możesz dostać ostrzeżenie. Nie przenoś brytyjskich ringów na polską ziemię bo to tak jakbyś namawiał na dwa krany nad umywalką, każdy z inną wodą. I zacznij pisać po polsku, bo już kiedyś potrafiłeś a teraz znowu udajesz sprawnego inaczej.

Autor tematu jest w Plymouth, czyli w UK. wiec jak najbardziej taka rada jest adekwatna do kraju w ktorym mieszka.

Co do mojego pisania to juz chyba kilka lat temu to zostalo wyjasnione.
    Zreszta nie sprawia mi przyjemnosci pisane ledwie widzac klawiature poprzez katarakte i pewnie niedlugo calkiem przestane pisac.
  • #17 18340562
    retrofood
    saskia napisał:

Autor tematu jest w Plymouth, czyli w UK. wiec jak najbardziej taka rada jest adekwatna do kraju w ktorym mieszka.

Sorry, nie zwróciłem uwagi. Przepraszam.
  • #18 18340837
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 595
    retrofood napisał:
    Za takie porady w Polsce możesz dostać ostrzeżenie. Nie przenoś brytyjskich ringów na polską ziemię bo to tak jakbyś namawiał na dwa krany nad umywalką, każdy z inną wodą.

A co to niby za przenoszenie... Sam ostatnio u klienta się zdziwiłem jak się okazało że każdy obwód gniazdek w pokojach był na osobnym ringu. Czy to coś niezgodnego ze sztuką u nas ??? Bo może czegoś nie wiem?
    I dom Nie taki nowy (by jakiś elektryk po powrocie z wysp z przyzwyczajenia zrobił) bo ponad 20 letni, czyli sprzed wielkiej emigracji do UK.
  • #19 18340932
    retrofood
    adversus napisał:
    Bo może czegoś nie wiem?
    Nie wiesz. Ale to nie ten temat. I nie tutaj.
  • #20 18340934
    bumble
    Poziom 40  
    Większa niezawodność. Większa obciążalność bo w ringu w punkcie jest przekrój przewodu x2. Co za tym idzie możliwe większe zabezpieczenie obwodu. Wprawdzie gniazdka maja 13A ale już dla dwóch gniazdek ma to znaczenie. Nie ma tu ograniczenia za na jednym obwodzie nie może być więcej jak 2KW. W Polsce jest taki przepis?

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdziłem dokładniej i wszystkie otwory w szkle są robione przed hartowaniem. Nie ma fizycznej możliwości wykonać otworu po hartowaniu.

Dodano po 1 [minuty]:

Pozostaje zamówienie panela z rozmieszczonymi otworami pod gniazdka lub jak pisałem przy zakupie standardowych paneli standardowych rozmiarów usytuowanie gniazdek pod szafkami natynkowych. Dobrze ze te tu są dość cienkie.
  • #21 18340956
    retrofood
    bumble napisał:
    Większa niezawodność. Większa obciążalność bo w ringu w punkcie jest przekrój przewodu x2. Co za tym idzie możliwe większe zabezpieczenie obwodu. Wprawdzie gniazdka maja 13A ale już dla dwóch gniazdek ma to znaczenie. Nie ma tu ograniczenia za na jednym obwodzie nie może być więcej jak 2KW. W Polsce jest taki przepis?

Jest. W ogóle nie można porównywać instalacji brytyjskiej do polskich. Inaczej rozwiązano zasilanie sieciowe, inaczej wykonuje się instalacje. W Anglii są ringi, bo gniazdka mają własne zabezpieczenia. A w Polsce wyładowania atmosferyczne potrafią w takim ringu wyindukować napięcie rzędu setek tysięcy woltów!
    Skutki wyładowań atmosferycznych

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wycinania prostokątnego otworu w szkle hartowanym (tempered glass) o grubości 4 mm, które jest używane jako splashback w kuchni. Użytkownicy wskazali, że szkło hartowane nie może być poddawane obróbce po hartowaniu, co oznacza, że otwory muszą być wykonane przed tym procesem. W przypadku zamówienia szkła z otworami, cena wynosi około 12 GBP. Użytkownik rozważał różne opcje instalacji gniazdek, w tym umiejscowienie ich pod szafkami natynkowymi, aby uniknąć problemów z widocznością i estetyką. Wskazano również na różnice w instalacjach elektrycznych w Polsce i Wielkiej Brytanii, co może wpływać na projektowanie gniazdek w kuchni.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA