Witam. Właśnie robię zalilacz warsztatowy z zalilacza atx. I mam 2 napięcia ujemne - 12v i - 5V. gdzieś wyczytałem że jak połączymy - 12v i 12v to dostaniemy 24v. Czy to prawda? I czy mogę zrobić tak samo z -v5 i 5v?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamHasztak napisał:Ale -12V i +12V robione są z tego samego uzwojenia, różnią się tylko diody prostownicze i grubość drutu na dławiku, wiec nie trudno przerobić na taką samą wydajność prądową.Ok dzięki za odpowiedźraczej nie będę robił 24v poniewarz wydajność Lini - 12v wynosi 0,8A
Hasztak napisał:Zasilacz ATX ma zazwyczaj wspólne zabezpieczenie po stronie pierwotnej, ale jest to zabezpieczenie działające przy przekroczeniu całkowitego poboru mocy, więc wyjścia o mniejszej wytrzymałości prądowej nie są właściwie zabezpieczone przed przeciążeniem.jak mogę sprawdzić czy zasilacz ma zabezpieczenie zwarciowe żeby go nie rozwalić?
Hasztak napisał:Jak by nie maił to po pierwszym zwarciu nie było by napięcia na wyjściu a tranzystory były by do wymiany.Mój niema zabezpieczenia zwarciowe go i jak stykam + z - to mogę coś popsuć i tak iskrze nim