logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać 24V z zasilacza ATX łącząc +12V i -12V?

Serkules 24 Lip 2005 19:48 6452 30
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się uzyskać 24 V z zasilacza ATX, łącząc +12 V jako plus i -12 V jako minus?

Teoretycznie tak, ale zasilacz ATX da wtedy bardzo małą wydajność prądową — zwykle około 0,5 A, a część tej gałęzi -12 V i tak jest już obciążana przez płytę główną [#1678659] [#1681153] Dlatego takie połączenie nada się tylko do niewielkiego obciążenia i nie jest szczególnie zalecane [#1678621] [#1678851] Lepszym rozwiązaniem jest układ powielacza 12/24 V zamiast bezpośredniego łączenia szyn ATX [#1678851] Jeśli potrzebujesz regulacji, forumowicze proponowali też mały transformator z mostkiem, kondensatorem i stabilizatorem LM317 [#1681732] Padła również sugestia przeróbki sekcji przetwornicy w samym ATX na 24 V, ale to już bardziej zaawansowana modyfikacja [#1679342] [#1679402] Przy większym wentylatorze najpraktyczniej wypada osobny zasilacz 24 V, żeby uniknąć problemów z zakłóceniami i stabilnością komputera [#1681157]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 1678544
    Serkules
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy można uzyskać napięcie 24V z zasilacza ATX łącząc +12V jako plus, a -12V jako minus? Wybaczcie to lamerskie pytanie, ale jestem lajkonik w tych tematach.

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1678621
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 462
    Można, ale mała wydajść prądowa, chyba że dla Ciebie wystarczająca.
  • #3 1678645
    Serkules
    Poziom 12  
    A jaki prąd można pobrać przy takim podłączeniu?
  • Pomocny post
    #4 1678659
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    to zależy od mocy zasilacza ale nie więcej jak 0,5A
  • #5 1678698
    Serkules
    Poziom 12  
    Zasilacz o mocy 300W, ale nie podam nic więcej, bo musiałbym rozkręcić obudowę i go wyjąć.

O ile pamiętam to na +12V może być kilka amper obciążenia, -12V trochę mniej, a tu tylko 0,5A? :((
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1678826
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Kiedyś również potrzebowałem takiego zasilacza z wyjściem 24V i trafiłem zasilacze 20V 3,5A od notebooka Dell były przecenione z racji popękanaj
    osłony kabla przy wtyczce którą i tak musiałem zamienić na innego typu, trochę było kombinowania z podniesieniem napięcia ale się udało. Działa non-stop 24godz na dobę przy obciążeniu 2,5A.
  • Pomocny post
    #7 1678851
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    O ile pamiętam to na +12V może być kilka amper obciążenia, -12V trochę mniej, a tu tylko 0,5A?
    -12V ma nie trochę mniej tylko znacznie mniej - w moim Chieftecu 360W tylko 0.8A ! , więc w 300W mniej więcej tyle co napisał kolega janren.
    A poza tym takiego podłączenia bym niezalecał z wielu powodów - najlepszym rozwiazaniem było by zastosowanie ukłądu powielacza napięcia 12/24 V - trzeba poszukać w schematach.
    Pozdr. :D
  • Pomocny post
    #9 1678898
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Dwa zasilacze dadzą 24V tylko jest problem że nie mogą się stykać obudowy
    ich oraz muszą być włączone do sieci bez bolca uziemiającego bo to łączy obudowy, raczej rozwiązanie nie praktyczne.
  • REKLAMA
  • #10 1678911
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Serkules, powiedz, co chcesz w ten sposób zasilić i jaki potrzebujesz prąd.
  • Pomocny post
    #11 1679342
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    A czy nie prościej przerobić przetwornicę na 5v w zasilaczu na te 24v
    Z tego co pamiętam był nawet gdzieś opis takiej przeróbki na zasilacz ok 25A do radia CB to i te 24V nie bedzie chyba problemem.
    Jak odkopie to wstawie linka lub schemat z opisem.
    Opis w załaczniku nie jest mojego autorstwa, ale mogę powiedzieć iż sam wykonałem według niego zasilacz na 18V
    Załączniki:
    • Zasilacz 13_8V-20A_pliki.rar (74.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 1679402
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam.
    Wymiana diod na mocniejsze w gałęzi -12V i elemetów
    (sztuczne obciążenie, elka) powinna załatić sprawe, Ja dawałem jeszcze dławiki z innego zasilacza z gałęzi +12V. I niby działa.
    Pozdrawiam.
    Moderowany przez TONI_2003:

Czy kolega Marek nie uważa że temat przedstawiony przez siebie należałoby przedstawić jako osobne rozwiązanie i warte oceny może cos więcej z tego wyniknie przy mniejszym nakładzie sił! Proszę o wiadomość na PW.

• Pomocny post
    #13 1679545
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3824
    JACHO napisał:
    A czy nie prościej przerobić przetwornicę na 5v w zasilaczu na te 24v
    Jak odkopie to wstawię linka lub schemat z opisem.

Mam pytanie czy jesteś w stanie podać oryginalny link do tego artykułu ? Coś mi tam nie pasuje !
  • Pomocny post
    #14 1679588
    Marekzenio
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    TONI_2003 napisał:

Mam pytanie czy jesteś w stanie podać oryginalny link do tego artykułu ? Coś mi tam nie pasuje !

To będzie stąd
    http://sq1ftb.republika.pl/elektro/zasilacz/zasilacz.html

Znalazłem jeszcze coś takiego
    http://www.republika.pl/tmankows/power.html
  • #15 1680707
    Serkules
    Poziom 12  
    Dzięki wszystkim za odzew. A więc po kolei: mogę mieć za niewielkie pieniądze mało używane wentylatory w bardzo dobrym stanie o średnicy ok. 22cm i chciałbym zamontować jeden z nich w obudowie kompa. Problem w tym, że muszą być zasilane napięciem 24V. Najlepiej byłoby podłączyć go do zasilacza kompa, ale w zasilaczu ATX takiego napięcia nie ma.
    Nie znam się dobrze na zasilaczach impulsowych, stąd to pytanie, bo wiem, że w zwykłym symetrycznym zasilaczu transformatorowym można w ten sposób uzyskać podwojenie napięcia.

Muszę sprawdzić pobierany przez ten wentylator prąd, ale o ile pamiętam było tam ok. 0,5A. Zresztą prawdopodobnie i tak będę musiał zmniejszyć napięcie, bo przy jego wydajności wywieje mi procek z płyty ;)
  • Pomocny post
    #16 1680741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 1680769
    Serkules
    Poziom 12  
    Też o tym myślałem, ale chciałem to zrobić jak najmniejszym nakładem, a poza tym nie chiałem zagęszczać i tak już małej przestrzeni. "Ciało obce" na zewnątrz obudowy też odpada...
  • #18 1680794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 1680845
    Serkules
    Poziom 12  
    Wolałbym mieć możliwość regulacji, bo nie wiem jaką wydajność będzie miał ten wentylator, ale na pewno znacznie większą od systemowej ósemki, czy dwunastki. Zmniejszając obroty spada także wytwarzany hałas, a w razie ekstremalnych temperatur jestem w stanie szybko schłodzić kompa, zwiększając obroty.
  • Pomocny post
    #20 1680943
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 672
    podłącz go na 12 v -jeśli ma 20 entymów to będzie wsam raz ,chyba że kompa wystawisz z domu -hodzi o chałas
  • #21 1681007
    Serkules
    Poziom 12  
    OK Spróbuję najpierw go podłączyć z akumulatorka 12V/7Ah i zobaczę, jak będzie dmuchać. Z całej dyskusji nasuwają mi się następujące wnioski:
    1. widzę, że rozwiązanie nie jest takie proste, jak myślałem
    2. przypuszczalnie moje rozwiązanie (+12V i -12V) się nie sprawdzi
    3. zostaje wariant dodatkowa przetwornica podwajająca napięcie z +12V
    4. albo zewnętrzny zasilacz

Pytanie do punktu 3: czy zastosowanie dodatkowej przetwornicy pracującej z małą częstotliwością (małe straty, a wentylator i tak tego nie odczuje - bezwładność) nie będzie zakłócać pracy kompa?
  • Pomocny post
    #22 1681153
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Mi się wydaje że poprzestaniesz na obniżeniu napięcia do 12V (czyli zastosowaniu tego co oferuje sam zasilacz ATX) :)
    Swojego czasu wpadł mi w ręce wiatrak Nidec BetaV TA450DC 12V. Pobiera przy 12V 0,44A (120mm). Przy nominalnym napięciu zasilania - fakt wieje super (bez porównania z 80-tką), ale hałas jest nie do zniesienia.

A sam zasilacz odda Ci -12V, ale nie należy zapominać, że to napięcie jest też potrzebne MoBo. Więc i ona wykorzystuje jakąś część z tego 0,5A.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #23 1681157
    TONI_2003
    Moderator
    Witam ... jak na mój gust to tylko zewnętrzny zasilacz w chodzi w grę i na dodatek nie obejdzie się w dodatkowe komplikacje jak zakłócenia które mogą występować ( potrzeba filtrów jak i być może ekranowanie obudowy ) .
    Oczywiście nie nastawiałbym się na 24V i radziłbym Ci jednak zrobić tak byś miał jednak możliwość regulacji obrotów i to koniecznie!
    Jako że nie napisałeś jakie łożyska mają mieć wentylatory oraz zapewnie będziesz musiał dobrać minimalny rozruch jaki wystarczy na prawidłowy start wentylatorka .
    Pewno wyniknie jeszcze kilka problemików ale to pokaże czas i jakie rozwiązanie jednak wybierzesz!
  • #24 1681200
    Serkules
    Poziom 12  
    Wentylator wygląda na "powiększony" model tego komputerowego (okrągła obugowa, siatka metalowa). Z zewnątrz wygląda to na jakiś duży wentylator z duuużego serwera (nie wygląda on na wentylator łazienkowy). Łopatki wirnika są elegancko wyprofilowane - tak, jakby były optymalizowane pod kątem hałasu.
    Do kolegi Toniego: nie rozumiem jakie znaczenie mają tu łożyska???
  • Pomocny post
    #25 1681542
    TONI_2003
    Moderator
    Serkules napisał:
    Do kolegi Toniego: nie rozumiem jakie znaczenie mają tu łożyska???
    ewentualny minimalny moment rozruchowy jaki bedzie ustalony na początku i jaki moze wystąpić po pewnym czasie (zanieczyszczenia ) ... ewentualny minimalny moment rozruchowy jaki będzie ustalony na początku i jaki może wystąpić po pewnym czasie (zanieczyszczenia )
  • Pomocny post
    #26 1681732
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Cytat:
    Muszę sprawdzić pobierany przez ten wentylator prąd, ale o ile pamiętam było tam ok. 0,5A.

LOL :D dwunastowatowy (no, uwzględniając sprawność to ok. 10-11W) wentylator??? to faktycznie moze ci wywiać procek z obudowy... Co do tematu, zastosuj jakieś małe trafo 24V, mostek, elektrolit i stabilizator LM317. Wyprowadź sobie potencjometr na zewnątrz i masz regulowane napięcie :D Masz tu datasheeta i działaj :D http://katalog.elektroda.net/download.php?id=34236

Zapomniałem dodać, bo ważne : LM317 z literką T
  • #27 1681890
    Serkules
    Poziom 12  
    Próbuję otworzyć tą stronę i... nic. Chyba mam za mało punktów :(. Jeśli możesz, to podaj mi proszę w którym dziale w Elektrodzie mogę go znależć.

I jeszcze jedno - przypuszczalnie będzie to wentylator bezszczotkowy, ale na pewno będzie siał zakłócenia. Czy konieczne będzie zastosowanie filtra sieciowego?
  • Pomocny post
    #28 1681907
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    masz pedeefa

nie moge ustawić prowizji dla pliku, dałem ci 10 pkt.
    Załączniki:
    • lm317.rar (522.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1681910
    Serkules
    Poziom 12  
    Zależy mi na rozwiązaniach, które nie pogorszą stabilności kompa.
  • #30 1682291
    TONI_2003
    Moderator
    Serkules napisał:
    Zależy mi na rozwiązaniach, które nie pogorszą stabilności kompa.

... wiem o tym aż za dobrze ale nic nie zrobisz nie mając choć jednego egzemplarza takiego wiatraka bo wszystkie rozważania teoretyczne mogą wziąść w łeb w praktyce !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości uzyskania napięcia 24V z zasilacza ATX poprzez połączenie wyjść +12V i -12V. Potwierdzono, że technicznie jest to możliwe, jednak prąd dostępny na linii -12V jest bardzo ograniczony (około 0,5A do 0,8A), co czyni takie rozwiązanie mało praktycznym dla obciążeń wymagających większego prądu. Zasilacz ATX zwykle ma niską wydajność prądową na gałęzi -12V, która jest również wykorzystywana przez płytę główną. Alternatywą jest zastosowanie dodatkowej przetwornicy podwajającej napięcie z +12V lub użycie zewnętrznego zasilacza 24V. Wskazano, że podłączenie dwóch zasilaczy ATX szeregowo jest możliwe, ale wymaga izolacji obudów i wyłączenia uziemienia, co jest niepraktyczne. Proponowano także użycie transformatora, mostka prostowniczego i stabilizatora LM317 do uzyskania regulowanego napięcia 24V. W kontekście zasilania wentylatora 24V o prądzie około 0,5A, sugerowano najpierw test na 12V z akumulatorem, a następnie rozważenie regulacji obrotów dla kontroli hałasu i wydajności chłodzenia. Poruszono kwestie zakłóceń elektromagnetycznych przy zastosowaniu przetwornic impulsowych i konieczności filtrów sieciowych. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest zewnętrzny zasilacz impulsowy z odpowiednim filtrem i regulacją napięcia, co zapewni stabilność pracy komputera i odpowiednie parametry zasilania wentylatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA