logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć skaner Agfa SnapScan 310 z SCSI do nowego komputera?

romek77r 23 Wrz 2005 20:03 1505 8
REKLAMA
  • #1 1843517
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam!

Mam taki problem, że posiadam stary skaner Agfa SnapScan 310 i dołączoną do niego karte SCSI Adaptec AVA-1505 która niestety jest na łaczu ISA- które nie jest dostepne w nowych kompach. Na allegro widzialem jakas karte SCSI na PCI za 10zl i zastaniawiam sie czy by moze nie spasowala.
    Czy sa może jakies zamienniki do tej karty bo zalezy mi na podlaczeniu tego skanera

Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 1843557
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Karty SCSI są raczej droższe więc ta albo jest uszkodzona albo dedykowana albo właściciel nie wie co to jest.
  • REKLAMA
  • #3 1843815
    romek77r
    Poziom 17  
    Pewnie tak wkoncu to allego :) ale widzialem tesh takie po 40zl tylko mam pytanko czy one moga wspolpracowac z tym skanerem. Zastanawia mnie to poniewaz jest to skaner na SCSI a chyba wszystkie karty powinny byc kopatybilne ? moze sie myle
  • #4 1843986
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    z moich doświadczeń wynika że nie zastąpisz karty scsi inną, miałem kiedyś skaner na scsi mustek scan express 12000 sp z kontrolerem scsi pod ISA na wyposażeniu, i miałem też drugi osobny kontroler scsi dość drogi jak na tamte czasy adapteh 2910 AHA (czy jakoś tak) który działał na porcie PCI, w żaden sposób nie można było podłączyć adapteha ze skanerem, różniły się gniazda w kontrolerach scsi, a kabli dokupić się nie opłacało, koszt na tamte czasy około 100 zł. i na dodatek "dostępne były" tylko na zamówienie w terminie bliżej nie określonym. Jeżeli już koniecznie musisz korzystać z tego skanera to może łatwiej byłoby kupić kontroler ISA podłączany do kontrolera PCI, chociaż nie wiem czy coś takiego wogóle istnieje.
  • REKLAMA
  • #5 1844283
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Kontroler ISA to ISA a SCSI to SCSI- nie są kompatybilne ani karty ani protokoły ani warstwa fizyczna czyli złącza i kable.A czy to jest na PCI czy na ISA to wtórna sprawa mająca znaczenie przy transferze.Co do SCSI to jest tego także kilka wersji nie zawsze kompatybilnych w swojej klasie.
  • REKLAMA
  • #6 1844646
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Kontroler ISA to ISA a SCSI to SCSI- nie są kompatybilne - jeżeli to się tyczy mojej poprzedniej wypowiedzi to znaczy że mnie nie zrozumiałeś, chodziło mi oto że jest możliwość (o ile coś takiego wogóle jest produkowane) podłączenia konwertera ISA pod PCI a potem do tego nowo utworzonego ISA dopiero podłączyć SCSI z którym zakupiony był skaner wyszła by z tego taka dziwna chybryda, dodam jeszcze że kiedyś na allegro był wystawiony taki konwerter tworzący poprzez PCI dodatkowy kontroler ISA, ale nie wiem czy to działało.
  • #7 1845775
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ja ćwiczyłem kiedyś takie różne cudactwa ale wtedy trzeba było ingerować w domyślne ustawienia kontrolera i zwlaniać mu transfer nawet ponad 50 %.Zabawa nie warta świeczki według mnie.
  • #8 1878081
    MirekF
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Efekt02 napisał:
    Pewnie tak wkoncu to allego :) ale widzialem też takie po 40zl tylko mam pytanko czy one moga wspolpracowac z tym skanerem. Zastanawia mnie to poniewaz jest to skaner na SCSI a chyba wszystkie karty powinny byc kopatybilne ? moze sie myle

Nie wiem czy jeszcze aktualne
    Karty SCSI dołączane do skanerów Agfa były dedykowane.
    Podłączanie innych kontrolerów SCSI powodowało że skanery nie działały
    Miałem takie przypadki ponieważ kiedyś sprzedawałem Agfę

Mirek
  • #9 1880383
    romek77r
    Poziom 17  
    Szkoda troche ze sie nie da nic dopasowac ale trudo.
    Mam ma szczescie jakis stary komputer to troche z nim pokombinuje i podlacze ten cholerny skaner.

Dzieki za informacje

Podsumowanie tematu

✨ Skaner Agfa SnapScan 310 korzysta z dedykowanej karty SCSI Adaptec AVA-1505 na złączu ISA, które nie jest dostępne w nowych komputerach. Próby zastąpienia tej karty inną kartą SCSI na PCI zwykle kończą się niepowodzeniem ze względu na brak kompatybilności fizycznej złączy, protokołów oraz różnice w wersjach SCSI. Karty SCSI dołączane do skanerów Agfa były dedykowane i inne kontrolery SCSI często nie współpracowały ze skanerem. Istnieją teoretyczne rozwiązania w postaci konwerterów ISA do PCI, jednak są one rzadkie, niepewne i wymagają ingerencji w ustawienia kontrolera, co znacznie obniża wydajność i stabilność. Najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest użycie starego komputera z portem ISA do obsługi skanera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA