Witam,
Przejrzałem forum i jest kilka tematów ale są dość indywidualne dla tego zaryzykuje i napisze jeszcze jeden.
Posiadam podobny zestaw elementów kupiony jakiś czas temu pod kurs programowania.:
Mikrokontroler ATmega8
Regulator napięcia (stabilizator) L7805.
Stabilizator 5V
Kondensator 100nF
Kondensatory elektrolityczne THT
100µF, 470µF na napięcia do 50V
Dławik 10µH
Kwarc 12MHz
Rezystory 330Ω w wersji THT
Programator USBasp
Diody LED różnych kolorów,
Rezystory
sporo różnych rezystorów THT (jak na zdjęciu)
330Ω, 470Ω, 1kΩ, 2,2kΩ, 4,7kΩ, 10kΩ, 47kΩ
Kondensatory elektrolityczne
4.7µF, 10µF, 47µF, 100µF, 470µF na napięcia do 25V
Microswitch
Wtyczka USB,
Gniazdo kart SD
Ale naszło mnie na zrobienie sobie nadajnika i się okazuje że jednak jest kiepsko z częściami a to tylko kilka elementów.
Ew posiadam jakieś stare radia,monitory czy pc do odzysku.
Co dokupić do tego co jeszcze mam żeby tworzyć takie proste układy jak ten.
Wiem że mogę kupować pod dany projekt ale to zbyt czasochłonne wole wydać te parę zł na początek i mieć coś pod ręką niż czekać 2-3dni.
Dlatego prosił bym o pomoc w zrobieniu listy elementów które jeszcze mogły by mi się przydać przy budowie tak prostych układów jak powyżej czyli elementy jak bym chciał iść hobbystycznie w te strone elektroniki.
Używam płytki stykowej.
Szukałem też elementów pojedynczo z jakiś projektów to przeważnie albo ich nie było albo były dostępne zamienniki i takie moje pytanie czy w przypadku starych projektów będzie to częsty problem ?
Przejrzałem forum i jest kilka tematów ale są dość indywidualne dla tego zaryzykuje i napisze jeszcze jeden.
Posiadam podobny zestaw elementów kupiony jakiś czas temu pod kurs programowania.:
Mikrokontroler ATmega8
Regulator napięcia (stabilizator) L7805.
Stabilizator 5V
Kondensator 100nF
Kondensatory elektrolityczne THT
100µF, 470µF na napięcia do 50V
Dławik 10µH
Kwarc 12MHz
Rezystory 330Ω w wersji THT
Programator USBasp
Diody LED różnych kolorów,
Rezystory
sporo różnych rezystorów THT (jak na zdjęciu)
330Ω, 470Ω, 1kΩ, 2,2kΩ, 4,7kΩ, 10kΩ, 47kΩ
Kondensatory elektrolityczne
4.7µF, 10µF, 47µF, 100µF, 470µF na napięcia do 25V
Microswitch
Wtyczka USB,
Gniazdo kart SD
Ale naszło mnie na zrobienie sobie nadajnika i się okazuje że jednak jest kiepsko z częściami a to tylko kilka elementów.
Ew posiadam jakieś stare radia,monitory czy pc do odzysku.
Co dokupić do tego co jeszcze mam żeby tworzyć takie proste układy jak ten.
Wiem że mogę kupować pod dany projekt ale to zbyt czasochłonne wole wydać te parę zł na początek i mieć coś pod ręką niż czekać 2-3dni.
Dlatego prosił bym o pomoc w zrobieniu listy elementów które jeszcze mogły by mi się przydać przy budowie tak prostych układów jak powyżej czyli elementy jak bym chciał iść hobbystycznie w te strone elektroniki.
Używam płytki stykowej.
Szukałem też elementów pojedynczo z jakiś projektów to przeważnie albo ich nie było albo były dostępne zamienniki i takie moje pytanie czy w przypadku starych projektów będzie to częsty problem ?