logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OKI B4300 - zacięcie papieru przy druku powyżej 15 stron, co sprawdzić?

tomek2010 23 Wrz 2005 21:51 2646 4
REKLAMA
  • #1 1843870
    tomek2010
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam!
    Dziwna sprawa z tą drukarką, rozebrałem piec, obejrzałem czujnik - poniekąd bardzo dziwny (czy ten drucik na wierzchu ramienia czujnika to jest fabryczny patent ???) wyczyściłem, obejrzałem wydaje się być ok, a jednak przy druku jednarazowym powyżej 15-20 kartek zacina papier w piecu w ten sposób że prawie połowa kartki już wystaje z drukarki - komunikat "zacięcie papieru na wyjściu" :| Czujnik porusza się lekko, bariera fotoelektryczna wyczyszczona, co jeszcze ? Efekt jest jakby z czasem druku kolejnych stron nawarstwiało się jakieś opóźnienie w mechaniźnie ale to są jedynie moje domysły. Prosze speców o jakieś sugestie, głównie Kosmite ;).

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1851618
    tomek2010
    Poziom 13  
    Witam!
    Postanowiłem jeszcze coś skrobnąć bo może komuś to pomoże. Po przeczytaniu tego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic278536.html i po przeanalizowniu moich objawów czyli utykania papieru przy drukowaniu większej ilości skłoniłem się do teorii o przywieraniu tego drucika do ramienia czujnika wyjścia z pieca przedstawionego przez kolegę wigwam. Posmarowałem miejsce styku drucika z czujnikiem olejem silikonowym po uprzednim, ponownym wyczyszczeniu. Wydrukowałem z 100 stron w seriach po 20 i zero problemów.
  • REKLAMA
  • #3 1889428
    krzychuh
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Miałem podobny problem z drukarką OKI B4200, tak samo przy drukowaniu większej ilości wydruków kartka stawała w połowie i przerywało drukowanie.
    Podpowiedź dotycząca przywierania drucika do dźwigienki czujnika wyjścia papieru okazała się pomocna. Wyczyściłem drucik, posmarowałem go odrobinką smaru do elementów grzejnych i jest OK. Wydrukowałem 100 stron w seriach po 20 i również nie było problemów.
    Dzięki za podpowiedź. :D
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2041913
    tomek2010
    Poziom 13  
    Na zakoczenie - winny jest na 90% nieszczesny drucik w czujniku za piecem. Posmarowanie go smarem wysokotemperaturowym w adekwatnej ilości żeby nie ubrudzić wałka grzejnego rozwiazuje problem na długie miesiące.
    Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam, Tomek.
  • #5 3916119
    kierski.k
    Poziom 12  
    Pomimo że temat jest zamknięty ja bym dorzucił swoje trzy grosze .
    W drukarkach OKI B4xxx
    miałem takie przypadki jak napisał z obiawami jak zostały opisane.
    I wina faktycznie była po stronie czujnika ale nie tego o którym panowie piszecie
    tylko czujnika obok rolki pobierającej papier otóż ten czujnik lubi sie zawiesić i po przejściu kartki nie odbija.
    Rozwiązałem to w ten sposób że założyłem na niego sprężynę która go odciąga do pionu po przejściu kartki
    Pozdrawiam
    :D
REKLAMA