Temat był już dość dawno przedstawiany , ale chciałbym się podzielić moją obserwacją ; może komuś się przyda. Otóż podobnie jak kolega Bavido , miałem taki problem , że po naprawie ,po włączeniu telewizora na ekranie , na czarnym tle pokazał się napis BLOKADA . Telewizora nie można było załączyć z klawiatury lokalnej , a po paru sekundach sam się wyłączał do stanu czuwania.I co ja go załączam to on BLOKADA i po chwili - off. Dopiero załączenie z pilota spowodowało przejście odbiornika do stanu pracy , ale za każdą kolejną próbą ( po wyłączeniu wył. sieciowym ) załączenia odbiornika z klawiatury lokalnej sytuacja się powtarza.Dodatkowo , po załączeniu z pilota można regulować pilotem głos (brak wyświetlania linijki OSD ) oraz zmieniać kanały (numerycznie i P+ , P-) ale z klawietury lokalnej naciśnięcie P+ lub P- powoduje wyświetlenie komunikatu BLOKADA jednakże , kiedy naciśnie się przycisk MENU , to wyświetla się komunikat OSD zawierający parametr , który można wtedy zmieniać z klawiatury lokalnej przyciskami P+ , P-. Kolejne naciśnięcia przycisku MENU powoduje przejście do następnych parametrów :siła dźwięku , obraz , dźwięk , blokada - tak , po czwartym naciśnięciu przycisku MENU znika linijka OSD i pojawia się znowu ten komunikat. Reasumując myślę że jest to sygnalizowanie zablokowania klawiatury lokalnej , ale w żadnych dostępnych mi materiałach nie znalazłem opisu jak z tego wyjść ( forum Elektroda . SE12/2000). Może ktoś kto rozwiązał ten temat podzieli się swoją wiedzą . Aha , nie miałem orginalnego pilota od tego telewizora (został u klienta ) lecz użyłem pilota od Philipsa 17PT1563/58 chassis L7.2E AA , który niestety nie aktywuje funkcji" menu" , a problemowym telewizorem był Philips 28PT4523/58 chassis MD1.2E. Pozdrawiam.