logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 - losowe paski na ekranie po upadku, co może być przyczyną?

wierus1 24 Wrz 2005 00:55 1169 11
REKLAMA
  • #1 1844410
    wierus1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam jak w temacie
    Nokia 7650 po upadku (chyba nie jest) bo nie widac sladów upadku taka dostałem i pokazuje tylko takie paski lekko niebieskawe na wyswietlaczu jak na zalaczonych fotkach! za kazdym razem losowo ułozone!
    Poza tym mozna normalnie kozystac z telefonu czyli dzwonic itd...

Moze ktos potwierdzic czy to wyswietlacz? czy cos innego?

ps.soft był wgrywany i nic nie daje!

Z góry dziekuje za zainteresowanie i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Nokia 7650 - losowe paski na ekranie po upadku, co może być przyczyną? 76502.jpg (5.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nokia 7650 - losowe paski na ekranie po upadku, co może być przyczyną? 76501.jpg (7.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1844461
    Atgsm
    Poziom 12  
    W tych telefonach często pada taśma, więc moze najpierw sprawdz taśme
  • REKLAMA
  • #3 1844770
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    a jak w mojej nokii 3650 jak wylaczam telefon pojawai sie 1 pasek taki i to w jednym miejscu to tez moze byc tasma ?
  • Pomocny post
    #4 1844774
    jaqp
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Misio89 u Ciebie wielce prawdopodobnie że soft. Wierus1 u Ciebie natomiast faktycznie jest to wina taśmy. Miałem taki przypadek. pzdr
  • #5 1844951
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    he a ja mam identyczny przypadek i wcale nie jest to wina taśmy bo wymieniłem i nadal jest lipa,u mnie padł układ na płycie o nazwie AEM....,AOE... ( cos takiego dokładnie niepamiętam) niemoge go nigdzie dostać
  • REKLAMA
  • #6 1845011
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    Taśma o której mówią koledzy ma niewiele wspólnego z twoją usterką ponieważ łączy klawiaturę z resztą telefonu i może ewentualnie odpowiadać za brak zasilania, brak ładowania, brak wibry i niedziałające klawisze i to by było na tyle. W twoim przypadku może być uszkodzony LCD, uszkodzone zabezpieczenia które są z pobliżu złącza lcd, uszkodzony procek ewentualnie coś jest oderwane w tym obwodzie i faktycznie może być po upadku.
  • #7 1845012
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    jaqp
    A ile taka wymiana softu moze kosztowac?
  • #8 1845019
    wierus1
    Poziom 15  
    Dzieki wszystkim za pomoc!

dzis bede mial tasme z wyswietlaczem to sprawdze czy to faktycznie wina tasmy! czy telefonu! oczywiscie poinformuje was o tym!

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1845056
    jaqp
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Ja biorę 40zl. Chyba tak jak większość.

Grzesiek33 miałem podobny przypadek, i była to taśma. Ale te telefony, kto by je w pełni ogarnął :)
  • #10 1845223
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    @jaqp

która taśma ? od klawiatury ???? i też ci telefon dzwonił i działał bez problemu ? hmmm...

Chyba że od LCD ale to dla odmiany nie jest częsta usterka
  • #11 1845282
    wierus1
    Poziom 15  
    Wiadome jest ze w 7650 i innych symbianach jak sie pokazuja tylko paski na wyswietlaczu badz sam napis nokia to soft padl! i wystarczy wgrac i bedzie jak nowy! ale tylko w przypadku kiedy nie mozna kozystac z telefonu czyli dzwonic itd... tylko kreski padz napis!
    Jesli chodzi o tasmy to mamy dwie jedna od plyty do klawiatury czyli odpowiedzialna za klawisze ladowanie i baterie to dosc czesto siada! no i jedna od łacząca wysietlacz z plytą główna! fakt zadko siada!

w moim przypadku okaze sie wieczorem jak bede mial drugą 7650! bo z wszystkich odpowiedzi jedno znacznie nie mozna okreslic co siadło!

Pozdrawiam
  • #12 1846558
    wierus1
    Poziom 15  
    Witamn po sprawdzeniu na innym wyswietlaczu wszystko chodzi ok czyli plyta jest sprawna po wymianie tasmy łączącej wyswietlacz i płyte główną usterka ustąpiła czyli winna była tasma wyswietlacz!

Z góry dziekuje wszystkim za zainteresowanie!

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 7650 po upadku wyświetla losowo ułożone, lekko niebieskawe paski na ekranie, mimo braku widocznych śladów uszkodzenia mechanicznego. Telefon działa normalnie, można dzwonić i korzystać z funkcji. Wgranie nowego softu nie rozwiązało problemu. W dyskusji wskazano, że częstą przyczyną podobnych usterek w tych modelach jest uszkodzenie taśmy łączącej wyświetlacz z płytą główną, choć taśma od klawiatury odpowiada za inne funkcje i raczej nie powoduje takich objawów. W jednym przypadku wymiana taśmy od wyświetlacza rozwiązała problem, co potwierdziło, że usterka leżała po stronie taśmy, a nie samego LCD czy płyty głównej. W innych przypadkach wskazywano na możliwe uszkodzenie układu scalonego na płycie głównej (np. AEM/AOE), co jest trudniejsze do naprawy. Soft może być przyczyną wyświetlania pasków lub napisu Nokia tylko wtedy, gdy telefon jest całkowicie nieużywalny. W przypadku działającego telefonu z paskami problem najczęściej leży w taśmie lub uszkodzeniach sprzętowych związanych z wyświetlaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA