logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 taśma. Na wyświetlaczu pokazują się czarne paski.

xxlrally 18 Kwi 2006 22:31 1627 10
REKLAMA
  • #1 2542010
    xxlrally
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    mam nokie 7650 i wymieniałem jej taśme po złożeniu i wlutowaniu taśmy jak chcę włączyć to na wyświetlaczu pokazują się czarne paski czy to będzie wina źle wlutowanej taśmy czy inne uszkodzenie bo wcześniej telefon się nie odpalał bo jak ja go dostałem to taśma była już urwana
  • REKLAMA
  • #2 2542338
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    tobie chodzi o tę taśmę łączącą klawiaturę z resztą układu? Bo jeżeli tak to po pierwsze: jej się nie lutuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! do jej zamontowania używa się specjalnego kleju przewodzącego prąd elektryczny. Po drugie jeżeli się nie włączała to raczej nie była wina taśmy tylko okolic włącznika. Potrzecie to żę masz paski to napewno jest wina nie stykającej dobrze taśmy!!!!!!!!!! (wykrzykniki nie oznaczają podnoszenia głosu z mojej strony tylko podkreślenia powagi sprawy!!!!!!)
  • REKLAMA
  • #3 2542443
    xxlrally
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    tzn jak ja ją dostałem to się nie włąnczała bo miała urwaną już tasmę dlatego ją zmieniłem
  • #4 2542450
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    może gdzieś robi zwarcie sprawdź dokładnie raz jeszcze
  • REKLAMA
  • #5 2542538
    fischer8
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 116
    matidanko6 napisał:
    tobie chodzi o tę taśmę łączącą klawiaturę z resztą układu? Bo jeżeli tak to po pierwsze: jej się nie lutuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! do jej zamontowania używa się specjalnego kleju przewodzącego prąd elektryczny. Po drugie jeżeli się nie włączała to raczej nie była wina taśmy tylko okolic włącznika. Potrzecie to żę masz paski to napewno jest wina nie stykającej dobrze taśmy!!!!!!!!!! (wykrzykniki nie oznaczają podnoszenia głosu z mojej strony tylko podkreślenia powagi sprawy!!!!!!)

Jak najbardziej się lutuje, kleją może fabrycznie, po drugie jeżli telefon się nie włączał to może być taśma, włącznik, oprogramowanie i jeszcze 100 innych rzeczy.Wystarczyło podłączyć górną część do boxa i wiadomo czy taśma?

Pozdrawiam Bogdan
  • #6 2546721
    matidanko6
    Poziom 27  
    w takim razie czym wy to lutujecie? bo ja zawsze używałęm kleju i jeszcze pomimu naprawy ttly sztuk jeszcze żadna się nie popsuła pod tym względem
  • #7 2546823
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    napewno nie spawarką.Tasmę można przylutować zwykłą kolbą (niektórzy powietrzem) i też ..nie psują się pod tym względem.Jak ktoś ma taki klej to może klejem ale z pewnością zdecydowanie wieksza część ludzi lutuje.
    pozdrawiam...ftb
  • #9 2549666
    aarecki
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    O czym tu gadamy... Taśme wylutuj HotAir (jak masz) i wlutuj elwikiem czy czyms podobnym tylko użyj lepszego flux-u...

Pozdr...
  • REKLAMA
  • #10 2549672
    maniek600p
    Poziom 12  
    sprawdź pod jakimś boxem,czy da się telefon wykryć.
    Ja taśmy lutuje lutownicą kolbową.
    tak jak to powiedział kolega matidanko6 łatwo jest popsuć taką taśme.Jest taka możlwisoć,że kupiłeś na allegro jakąś tanią lipę,niestety ja kupiłem 2 takie taśmy i nie działały...
  • #11 2550422
    matidanko6
    Poziom 27  
    dziekuję że chociaż ktoś mnie popiera i utwierdza w tym że mam racje bo jak do tej pory to tylko wszyscy próbowali wyprowadzić z rzekomego błędu, i próbowali mi wmówić, kolbową metodą nic nie można uszkodzić, a odnośnie tematu to ja bym jednak sprawdził czy nie ma na tej tasiemce zwarcia, albo czy ta taśiemka nie ma przerwanych ścieżek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Nokia 7650, u którego po wymianie taśmy łączącej wyświetlacz pojawiają się czarne paski. Dyskusja koncentruje się na metodzie montażu taśmy – czy powinna być lutowana, czy klejona specjalnym klejem przewodzącym prąd. Część uczestników wskazuje, że taśmę można lutować kolbowo lub za pomocą gorącego powietrza (HotAir), choć istnieje ryzyko uszkodzenia taśmy przy lutowaniu. Inni podkreślają, że fabrycznie taśma jest klejona, co minimalizuje ryzyko uszkodzeń. Wskazano również, że problem z czarnymi paskami na wyświetlaczu najprawdopodobniej wynika z nieprawidłowego styku taśmy lub jej uszkodzenia, a niekoniecznie z samego włącznika czy oprogramowania. Zalecane jest sprawdzenie taśmy pod kątem zwarć, przerw w ścieżkach oraz test telefonu podłączonego do serwisowego boxa w celu diagnozy. Wskazano także możliwość zakupu wadliwej taśmy, co może powodować problemy z wyświetlaczem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA