logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacząć programować mikrokontrolery? Lista potrzebnych narzędzi i akcesoriów

holcer 24 Wrz 2005 12:04 1412 5
  • #1 1845024
    holcer
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 19
    1) Od pół roku interesuję się elektroniką(amatorsko,bo mam 15l,a chodzę do gimnazjum plastycznego) i właśnie zamierzałem się brać z uProcesory.Ale tu zkolei pojawiły się na mej drodze pierwsze "kłody".Mianowicie nie mam stałego łącza,tylko łączę się przez modem i jeśli nie chcę skończyć marnie pod koniec miesiąca(rachunek TP),to zbyt długo po necie materiałów na ten temat szukać nie mogę:-\.Więc mam nadzieję,że mnie zrozumiecie...:-):D.Otóż mój problem polega na tym,że nie wiem,co jest tak konkretnie potrzebne do programowania:jakie kable,złącza,programatory,przogramy itd.Prosiłbym więc o podanie jako tako sprecyzowanej listy co mam zakupić i m.w.do czego to służy.

2)drugą sprawę kieruję konkretniej do Koegi(jeśli wolno mi się tak zwrócić) Coyote'a:
    jakiś czas temu zaprezentowałeś na elektrodzie schemat,opis i zdięcia takiego małego i prostego w wykonaniu milibota dla początkujących elektronkików(z klockami lego,silniczkami z CD-ROM'a,gumkami jako gąsienice i uControlerze AT90S2313).Zainteresował mnie ten pomysł i postanowiłem się za coś takiego zabrać(stąd też pierwsze pytanie o Bascom'a).Zatrzymałem się jednak na różnicy pomiędzy schematem a opisem-W liscie części piszesz o przełączniku i mikroswitch'u a na schemacie o nich ani widu,ani słychu ;-).Jestem w tym jeszcze trochę "zielony" więc prosiłbym o jakiś opis ich zastosowania i położenia w tym układzie.Z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 1845210
    takaba
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Pytałeś co kupić a więc, lista zakupów:
    złącze DB25 męskie + obudowa
    taśma 10 żył 1m
    złącze IDC-10

to Ci wystarczy na programator, teraz płyta główna:
    Atmel Atmega8 DIP
    LM7805
    kondensator 10uF x 2
    microswith x 2
    dioda led x 2
    rezystor 330ohm x 4
    goldpiny
    l298
    dioda ir
    fototranzystor ir

teraz trzeba to odpowiedlo połączyć i zrobisz sobie np. prostego linefolower'a :)
  • #3 1885511
    holcer
    Dzieki.A może masz na to jakiś schemacik?
  • Pomocny post
    #4 1885842
    takaba
    Poziom 19  
    Prześlę Ci schemat mojego kolegi, mam nadzieję, że nie będzie miał nic przeciwko. Na schemacie jest trochę więcej niż potrzebujesz na początek (wyświetlacz led i komunikację rs232 możesz sobie podarować). Reszta to obsługa silników, czujników koloru jezdni (np. do śledzenia czarnej linii). Jeśli dobrze to sobie rozplanujesz możesz w miarę potrzeb dodawać kolejne funkcje.
    Załączniki:
    • mainborad-atmega8.jpg (360.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1897836
    holcer
    Dzięki,ale jakiego programu użyć do przesyłania programu z kompa na µC?
  • Pomocny post
    #6 1898208
    takaba
    Poziom 19  
    Hmm… niektóre środowiska programistyczne mają wbudowany programator. Np. jeśli pisałbyś w bascomie to wystarczy kliknąć „program chip” i już :). Musisz się zdecydować w czym chcesz pisać IMHO Bascom jest dobry na początek. Ma podobną składnie do Pascala, a tego w szkołach nawet uczą. A jeśli chodzi o samodzielne programatory to jest np. PonyProg albo ISProg.
REKLAMA