logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ASUS Transformer Book T100TA - rozładowuje się mimo podłączonej ładowarki

maja_g 02 Sty 2020 20:15 3273 14
REKLAMA
  • #1 18376488
    maja_g
    Poziom 8  
    Ocena: 18
    Laptop ładuje się bardzo powoli. Po 2-3 godzinach, gdy wyłączony był podłączony do ładowarki, po włączeniu wskazywał 40%. W trakcie pracy rozładowuje się bardzo szybko (i wyłącza), mimo że cały czas jest podłączony do ładowarki. Wygląda to tak jakby rozładowywał się szybciej niż ładowarka jest w stanie go ładować.
    Ikona na pasku zadań wskazuje, że ładowarka jest podłączona, dioda wskazująca ładowanie również świeci się cały czas, gdy kabel jest podłączony. Wygląda więc, że ładowarka działa.

Rozumiem, że bateria mogła, ze względu na wiek, zdechnąć, ale dlaczego laptop nie jest wstanie pracować na podłączonej ładowarce?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18376499
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    Jaką masz ładowarkę oryginał do tego ASUSA?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18376787
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    Jak 3A to ok, w takim razie masz baterie do wymiany na samej ładowarce nie pójdzie.
  • #5 18376845
    maja_g
    Poziom 8  
    Nie może pracować na samej ładowarce?
  • Pomocny post
    #6 18376873
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Cytat:
    The Asus T100 has an unpleasant feature: the tablet normally charges only from the complete power supply, despite the fact that the common Micro-USB port is used for charging.
    The problem is this:
    -some manufacturers connect work lines to the PSU or cable so that the device can determine when it is connected to the charger and when it is connected to the computer. In the latter case, the tablet limits the charging current to 500 mA (as on the computer's USB ports). Accordingly, in the off state, it is charged very, very slowly, and if the tablet is working, then this energy is not enough for it, and it begins to empty its own battery. This is done ostensibly to ensure the protection of the device, but in reality they only substitute this for their users: at best, they will have to carry a bunch of PSU instead of one, at worst-they will be left alone with a discharged device and without charging.
    This should be taken into account and take with the tablet "native" charging

W wielu podróbkach zasilaczy linie szyny danych są "zwarte"
  • Pomocny post
    #7 18376894
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    maja_g napisał:
    Nie może pracować na samej ładowarce?
    - Powinien.
    Do sprawdzenia na początek ładowarka (ikona i dioda to za mało - możesz np. zmierzyć prąd pobierany przez laptopa - są dostępne mierniki prądu z USB).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 18376940
    maja_g
    Poziom 8  
    Jeśli dobrze rozumiem cytowany fragment, oryginalna ładowarka powinna być w stanie nadążyć z ładowaniem, tak? Spróbuję znaleźć inną.
    Sęk w tym, że chciałam przywrócić system do ustawień fabrycznych, ale boję się, że laptop zdechnie w trakcie.

Jak mocno powinien się grzać procesor w takim laptopie? CoreTemp pokazuje 35 stopni to chyba akceptowalna temperatura (tym bardziej, że Tj. to 90), ale zaznacza ją na czerwono. Czy powinno być mniej?
  • Pomocny post
    #9 18376955
    sk1977
    Spec od komputerów
    Temperatura jest ok. Jeśli wszystko jest sprawne to laptop powinien działać na zasilaczu jednocześnie ładując baterię, ale może to potrwać np. 8 godzin (w tym modelu ładowanie baterii trochę trwa). Poziom naładowania nie powinien spadać.
    Ważna jest odpowiednia ładowarka i kabel - najlepiej oryginalne. Ewentualnie zasilacz co najmniej 2A i dobrej jakości kabel.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 18377420
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6800
    Jak w pacierzu ... Amen , kończy

Tak tutaj (plus cytat)
    Cytat:
    Ważna jest odpowiednia ładowarka i kabel - najlepiej oryginalne. Ewentualnie zasilacz co najmniej 2A i dobrej jakości kabel.
  • #11 18379155
    maja_g
    Poziom 8  
    Wygląda na to, że ładowarka, której używałam rzeczywiście jest beznadziejna. Nie potrafi utrzymać poziomu załadowania nawet w moim telefonie.

Mam taką: https://www.euro.com.pl/ladowarki-sieciowe/reinston-lad-siec-1-usb-3-4a-reinston.bhtml
    Czy mogę bezpiecznie ją podłączyć?
    W opisie na stronie nie ma o tym wzmianki, ale na pudełku jest napisane, że ładowarka może pracować w trzech trybach: 5V/3A, 9V/2A i 12V/1.5A. Teraz zastanawiam się czy nie może się okazać, że ładowarka puści zbyt duże napięcie i czy nie będzie to problemem dla laptopa.
  • Pomocny post
    #12 18379642
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ta ładowarka powinna się przełączyć na wyższe napięcie zasilania tylko w przypadku wykrycia odpowiedniego urządzenia - w tym przypadku nie powinna się przełączać.
    Druga kwestia to kabel - słabej jakości lub uszkodzone kable też mogą dać taki efekt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18421132
    maja_g
    Poziom 8  
    Dziękuje za pomoc. Użycie tej ładowarki rzeczywiście rozwiązało problem baterii. Laptop ładuje się całkiem szybko, nawet podczas pracy i wytrzymuje na baterii zaskakująco długo.

Napotkałam jednak inny problem. Tak jak pisałam chciałam przywrócić system do ustawień fabrycznych, ale wygląda na to, że nie jest to możliwe. Próba włączenia menu przywracania (przez wciśnięcie F9 podczas uruchamiania) kończy się wyświetleniem komunikatu o błędzie nr 0xc0000186: "komputer wymaga naprawy wymagane urządzenie jest niepodłączone lub niedostępne".
    Normalne uruchomienie działa poprawnie, nie występują żadne problemy podczas korzystania.
  • #14 18421865
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 277
    maja_g napisał:
    Napotkałam jednak inny problem. Tak jak pisałam chciałam przywrócić system do ustawień fabrycznych, ale wygląda na to, że nie jest to możliwe.

Załóż nowy temat opisz problem, ten jest rozwiązany więc go zamknij.
    Pozdrawiam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18422221
    maja_g
    Poziom 8  
    Zmiana ładowarki rozwiązała problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem ASUS Transformer Book T100TA, który ładował się bardzo powoli i rozładowywał mimo podłączenia do ładowarki. Po wymianie ładowarki na oryginalną, problem został rozwiązany, a laptop zaczął ładować się szybko nawet podczas pracy. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące jakości kabli oraz napięcia ładowania, które mogą wpływać na działanie urządzenia. Użytkownik napotkał dodatkowy problem z przywracaniem systemu, ale ogólnie laptop działał poprawnie po zmianie ładowarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA