Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Xiaomi Roborock S6, czy warto?

plastifon 05 Jan 2020 16:18 2079 8
    plastifon
    Level 14  
    Planuję zakupić robota odkurzająco mopującego.
    Wszyscy chwalą S5 ale pojawił się nowszy S6, różnica w cenie znaczna.
    Są testy na YT i ponoć nie ma nic lepszego?
    A może jednak coś innego?
    Sebastian_M26
    Level 24  
    U mnie warto było, fajna funkcja odświeżania na mokro podłogi
    emplo
    Level 11  
    Sebastian_M26 wrote:
    U mnie warto było, fajna funkcja odświeżania na mokro podłogi

Funkcję mopowania podłogi ma już S5. Z tego co czytam to S6 praktycznie niczym się fizycznie nie różni. Też bym chętnie poznał zdanie na temat różnic pomiędzy S5 i S6 kogoś kto ma/miał oba.
    plastifon
    Level 14  
    No rozni sie....
    Ma nowy procesor
    Jest szybszy o 20%

Pamieta juz raz zeskanowane pomieszczenia i nie musi skanowac wciaz na nowo, dlatego jest szybszy
    Jest 2 x cichszy

Ponoc tez nizszy

No i mozna zapisac wszystkie skany i wybierac poszczegolne pomieszczenia do sprzatania
    Wczesniej tego nie bylo

Jest porownanie s5/s6 na YT obejrzyj
    emplo
    Level 11  
    plastifon wrote:
    No rozni sie....
    Ma nowy procesor

I fizycznie to chyba koniec różnic. Wymiary ma identyczne, silnik ten sam, bateria również.

Zmiany, które opisujesz to kwestia oprogramowania. I faktycznie niektóre z nich mogą być warte różnicy w cenie (Multi-floor support, Selected rooms scheduling). Piszą też, że S6 jest cichszy i szybciej sprząta. To na pewno na plus.
    ewanowaczyk33
    Level 1  
    Kurczę no u mnie s6 max się kompletnie nie sprawdził :( Najbardziej mnie denerwuje mopowanie i to, że nie wjeżdża np. pod firanę, która wisi kilka centymetrów nad ziemią. Gdybym teraz miała kupować coś w podobnej cenie, to nie zdecydowałabym się na roborocka raczej
    Sebastian_M26
    Level 24  
    ewanowaczyk33 wrote:
    Kurczę no u mnie s6 max się kompletnie nie sprawdził :( Najbardziej mnie denerwuje mopowanie i to, że nie wjeżdża np. pod firanę, która wisi kilka centymetrów nad ziemią. Gdybym teraz miała kupować coś w podobnej cenie, to nie zdecydowałabym się na roborocka raczej

No niestety upierdolon.. podłogi nie umyje, obiadu nie ugotuje, prania nie zrobi. Tak jak pisałem wyżej, mop nadaje się do odświeżenia podłogi.
    sampler
    Level 16  
    Wyszła nowa wersja S7 maxV. Ma już czyszczenie mopa i stacje dokującą odciągającą brudną wodę i podającą czystą. Do tego system analizy obrazu niby potrafi omijać przeszkody np kable.