Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android

lukas_w24 08 Jan 2020 17:50 5106 33
    lukas_w24
    Level 5  
    Witam
    Mam pytanie do forumowiczów czy może ktoś już wymieniał w Captivie II całą nawigacje wraz z radiem na system android? Bo zastanawiam się nad zakupem takiego oto modelu radia dedykowanego do Captivy:
    Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android
    i w związku z tym chciałem zapytać czy na tym androidzie będzie działać fabryczna kamera cofania? Ewentualnie czy da się ją jakoś przerobić żeby działała? I czy będzie działać sterowanie nawiewami na tym nowym radiu?
    Mój oryginalny kokpit w Captivie wygląda tak:
    Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android
    Pozdrawiam
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    lukas_w24 wrote:
    czy na tym androidzie będzie działać fabryczna kamera cofania?

Nie zadziała z radiem na Androidzie.
    lukas_w24 wrote:
    czy będzie działać sterowanie nawiewami na tym nowym radiu?

Nie działa sterowanie nawiewami na ekranie radia.

... kompas też nie będzie działać.
    lukas_w24
    Level 5  
    A czy sterowanie w kierownicy radiem będzię działać?
    I takie rzeczy jak spalanie srednia prędkość i inne informacje z komputera?
    lukas_w24
    Level 5  
    I z tym spalaniem nie da sie juz nic zrobic czy mozna dokupic jakis dodatkowy moduł zeby pokazywał te informacje? Bo niby w specyfikacji urządzenia powinien pokazywac te wartosci...
    CameR

lukas_w24 wrote:
    sterowanie nawiewami

Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android

Teraz zauważyłem , że pytasz o radio z dużym wyświetlaczem typu "Tesla"

Wszystkie moje poprzednie odpowiedzi są nieaktualne, bo mają związek z radiem jak na foto powyżej.
    lukas_w24
    Level 5  
    Stacja kupiona i zamontowana. Wszystko działa łącznie z wizualizacją nawiewów na ekranie i danymi z komputera auta. Ponadto Pan z firmy zajmującej sie montazem Car Audio powiedział ze fabryczna kamera cofania tez działa z tą stacją trzeba tylko wiedziec jak ją podłączyc. Nie kazdy ma doswiadczenie w montazu tej stacji w Captivie i nie kazdy potrafi ją podłączyc bo okazuje sie ze czasem trzeba przełozyc niektore piny w kostkach aby zadziałały wszystkie funkcje... jest to spowodowane tym ze wystepowaly rozne wersje z ekranem i bez. Ogolnie polecam bardzo fajny produkt dający wiele mozliwosci.
    Annaanna1978
    Level 2  
    Też chcę coś takiego zamontować, tylko potrzebuję podpowiedzi. U Pana sprawdzone, czy mogę prosić o pomoc.
    Annaanna1978
    Level 2  
    Super, a jaki model mam kupić, żeby wszystko grało?
    lukas_w24
    Level 5  
    Ja mam zamontowaną taką stacje multimedialna.
    Są dostepne na Ali... koszt od okolo 2500zl.
    Remus
    Level 13  
    CameR wrote:
    Zamieś zdjęcie, jak teraz wygląda Twój kokpit

Witam,
    Z początkiem grudnia przyszło mi to radyjko (wersja 4/64) i też je sobie zamontowałem. U mnie wygląda to tak po zamontowaniu:
    Działa u mnie podgląd nastaw klimy (oprócz temp. zewnętrznej), nawiewy itp. Kamerę zostawiłem oryginalną i działa (chociaż sprzedawca twierdził, że nie będzie działać), ale trzeba było dorobić zasilanie po włączeniu wstecznego (dodatkowy kabelek od świateł cofania). Jakby ktoś potrzebował, to mogę dokładny opis podłączenia kamerki zrobić (w sumie banalne).
    Jedno usb podłączyłem sobie do oryginalnego wyjścia, drugie dałem do schowka.
    Dzisiaj próbowałem podłączyć modem usb z internetem aero i niestety nie widzi go. Jeszcze się z tym pobawię a w ostateczności kupię coś takiego: HUAWEI E8372 CarFi 150Mbp, czyli modem z routerem wifi, żeby mieć internet. Wiadomo, że można z telefonu, ale chcę mieć całkowicie autonomiczne urządzenie.
    lukas_w24
    Level 5  
    Remus wrote:
    Działa u mnie podgląd nastaw klimy (oprócz temp. zewnętrznej), nawiewy itp

U mnie działa wszystko. Łącznie z temperatura zewnętrzną jak i wewnętrzną. A mam dokladnie tą samą stacje co Ty.
    Myślę, ze to kwestia ustawien „zaawansowanych”. Trzeba wejsc w zwykle ustawienia stacji i znaleźć okienko gdzie mozna wpisać kod: 8861 wtedy radio przechodzi na ustawienia zaawansowane i tam ustawia sie rozne opcje. Począwszy od wybrania modelu samochodu (typ auta, z klimą czy bez.)
    Po wybraniu roznych ustawień zaawansowanych i zatwierdzeniu stacja sie resetuje i uruchamia ponownie z nowymi ustawieniami.
    Jezeli oczywiscie masz wszystkie przewody w kostkach dobrze podlączone bo ja u siebie musialem zmienic jeden pin w kostce.
    Remus
    Level 13  
    lukas_w24 wrote:
    Remus wrote:

U mnie działa wszystko. Łącznie z temperatura zewnętrzną jak i wewnętrzną. A mam dokladnie tą samą stacje co Ty.

Wchodziłem tam i jak miałem ustawioną Captivę Lo to nie miałem nawiewów a mój ekran wyglądał tak:
    i ekran nie reagował na kręcenie nawiewami. Dopiero jak wybrałem Chevrolet kepaqi MID to pojawiły się nawiewy ale z klimą dwustrefową (której oczywiście nie mam). Możesz napisać, co Ty tam masz za model wybrany? Też przekładałem 1 pin, ten fioletowy z can'a (gdybym go nie przełożył, to trafiałby w puste miejsce).
    Myślę, że u mnie to kwestia ustawień, bo jakby coś było źle podłączone to nie działałoby w ogóle.
    Przy wybraniu Captiva Hi też mam to samo, może protokół musiałbym wybrać inny? U mnie jest BNR with AC a jaki Ty masz?
    dawid174
    Level 1  
    Witam panowie mam problem ze swoim radiem tesla style w captivie czy ktoś mógłby mi pomóc ponieważ nie działa mi sterowanie z klimatyzacji i kamera cofania nie włącza się po wrzuceniu wstecznego i niewiem czy mam coś zle podłączone...
    nsipisz
    Level 1  
    Mam zamontowany identyczny zestaw androida w swojej captivie co Remus. Wszystko jest ok ale nie mam podświetlenia przycisków poziomych pod ekranem i nie zapala się lampka niezapiętych pasów pasażera. Mam też podłączony moduł obd2 icar i tez się nie łączy przez bluetooth. Czy wymiana na WiFi pomoże?
    dariuszszota
    Level 1  
    Witam
    Mógłbym prosić namiary na firmę która montowała nawi tesle do Captivy

Dodano po 1 [minuty]:

Witam
    Mógłbym prosić namiary na firmę która montowała navi tesle do Captivy
    pwaw1968
    Level 1  
    lukas_w24 wrote:
    Remus wrote:

Myślę, ze to kwestia ustawien „zaawansowanych”. Trzeba wejsc w zwykle ustawienia stacji i znaleźć okienko gdzie mozna wpisać kod: 8861 wtedy radio przechodzi na ustawienia zaawansowane i tam ustawia sie rozne opcje. Począwszy od wybrania modelu samochodu (typ auta, z klimą czy bez.)
    Po wybraniu roznych ustawień zaawansowanych i zatwierdzeniu stacja sie resetuje i uruchamia ponownie z nowymi ustawieniami.
    Jezeli oczywiscie masz wszystkie przewody w kostkach dobrze podlączone bo ja u siebie musialem zmienic jeden pin w kostce.

Właśnie jestem w trakcie instalacji. Możesz mi podesłać instrukcję ustawień zaawansowanych i jak podłączyć zasilanie do oryginalnej kamery?
    lukas_w24
    Level 5  
    lukas_w24 wrote:
    Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android Chevrolet Captiva-wymiana fabrycznego ekranu nawigacji i radia na system android

Witam. Mam problem z tym zestawem "tesla style" w Captivie od jakiegoś czasu stacja co jakiś czas nie włącza się po włączeniu zapłonu, (jest czarny ekran i nie reaguje na dotyk ale przyciski fizyczne typu: awaryjne, asystent zjazdu z górki, ASC, zapięcie pasów - działają) po jakimś czasie pózniej sama się włączy i wszystko działa. Sytuacja powtarza sie tak co jakiś czas. Miał ktoś juz taki problem z tą stacją i wie jaka może być przyczyna? Ewentualnie czy ktoś zna kogoś kto potrafiłby to naprawić?
    CameR

lukas_w24 wrote:
    Miał ktoś juz taki problem z tą stacją i wie jaka może być przyczyna?

Poszukaj przycisku do "hardware reset" - pomaga.
    Jeżeli nie ma "przycisku", podpinasz pod USB klawiaturę i próbujesz "Alt" + "Print Scrn" + "inny przycisk" (i).
    ... w końcu wyskakuje menu do hard reset.
    Remus
    Level 13  
    lukas_w24 wrote:

Witam. Mam problem z tym zestawem "tesla style" w Captivie od jakiegoś czasu stacja co jakiś czas nie włącza się po włączeniu zapłonu, (jest czarny ekran i nie reaguje na dotyk ale przyciski fizyczne typu: awaryjne, asystent zjazdu z górki, ASC, zapięcie pasów - działają) po jakimś czasie pózniej sama się włączy i wszystko działa. Sytuacja powtarza sie tak co jakiś czas. Miał ktoś juz taki problem z tą stacją i wie jaka może być przyczyna? Ewentualnie czy ktoś zna kogoś kto potrafiłby to naprawić?

Witam. Poradziłeś sobie z tym? bo mi od wczoraj też przestało się całkowicie uruchamiać (dopiero w weekend rozbiorę, to sprawdzę z czym jest problem). W każdym razie u mnie zero reakcji, nawet na usb nie pojawia się napięcie.
    lukas_w24
    Level 5  
    Remus wrote:
    Witam. Poradziłeś sobie z tym?

Witam. Niestety problem cały czas aktualny i nie umiem sobie z tym poradzić. Tak jak piszesz porty USB nie działają więc nie mozna podłączyc zewnętrznej klawiatury by zrobić hardreset. W prawym dolnym rogu jest przycisk do wciścniecia czyms ostrym ale to jest softreset i to nic nie pomaga. Myślalem ze moze zrobiły sie jakies zimne luty na ukladzie scalonym w srodku i dlatego tak sie dzieje albo ze np mogła sie uszkodzic ta skrzyneczka CANBUS ale nie wiem to tylko takie moje przypuszczenia. Gdybyś znalazł rozwiązanie bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam
    Remus
    Level 13  
    lukas_w24 wrote:
    Gdybyś znalazł rozwiązanie bardzo proszę o kontakt. Pozdrawiam

W weekend chcę do tego podejść ale raczej nie liczę na sukces, zobaczymy, Oczywiście jak coś mi się uda to dam znać.
    Rafik4
    Level 31  
    Może właśnie macie problem z dekoderem CAN ("skrzyneczka" CANBUS). Znajomemu kiedyś grzebałem w podobnym radiu i tam było tak, że jak nie odczyta sygnału CAN z auta, to nie załączy radia (wystawia +). Jako, że miałem radio na stole wystarczyło zmostkować zasilanie na module CANBUS i radio działało.