logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 29WK500-P - Podłączenie monitora HDMI do laptopa VGA

AdrianF12 09 Sty 2020 23:48 648 6
REKLAMA
  • #1 18392815
    AdrianF12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Hej, kupiłem monitor z gniazdem HDMI, niestety w moim laptopie takiego nie uświadczę bo posiadam tylko VGA czy oryginalna stacja dokująca która według specyfikacji obsługuje mój model laptopa i posiada gniazdo HDMI sprawi, ze będę mógł podłączyć łapka pod ten monitor?

Nie chciałbym się bawić w te chińskie adaptery VGA -> HDMI

Stacja dokująca - Lenovo 40A2
    Laptop - Lenovo ThinkPad t440
    Monitor - LG 29WK500-P (2560x1080)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18392928
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Takich adapterów niema VGA>HDMI (pasywnych) ale stacja dokująca obsługująca Twojego lapka mająca na pokładzie gniazdo HDMI jak najbardziej powinna to gniazdo udostępnić . Ale ostrożność potrzebna bo często to co piszą nie zawsze
    jest prawdziwe ale jakoś działa , albo działa tylko po spełnieniu pewnych warunków
  • REKLAMA
  • #3 18393346
    AdrianF12
    Poziom 2  
    mieszaczwcz napisał:
    Takich adapterów niema VGA>HDMI (pasywnych) ale stacja dokująca obsługująca Twojego lapka mająca na pokładzie gniazdo HDMI jak najbardziej powinna to gniazdo udostępnić . Ale ostrożność potrzebna bo często to co piszą nie zawsze
    jest prawdziwe ale jakoś działa , albo działa tylko po spełnieniu pewnych warunków

Stacje będę miał pewnie w wtorek, mam nadzieje, że wszystko ruszy bo inaczej monitor będzie tylko ozdobą, też jestem głupi i nie przemyślałem tego totalnie. Ewentualnie istnieje jakaś inna droga podpięcia monitora?
  • REKLAMA
  • #4 18393829
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6128
    W razie potrzeby konwerter VGA na HDMI kupisz za 50zł. Tym niemniej w ogóle parametrów monitora nie wykorzystasz. Pomyśl o wymianie lapka.
  • REKLAMA
  • #5 18394059
    AdrianF12
    Poziom 2  
    W takim razie liczę, że stacja dokująca rozwiąże problem, raczej nie dawaliby do niej złącza które nie działa, ewentualnie pozostanie sprzedanie obecnego laptopa i kupno nowego, a ewentualnie ten konwerter będzie w stanie obsłużyć wymuszone 2560x1080? Czy będę zmuszony do pracy w 1920x1080?

Na stronie producenta stacji dokującej pisze
    "Some of the video ports do have exclusive use and are also dependent on the docked ThinkPad configuration."
    Rozumiem, że mogę już pomarzyć, że to ruszy?
  • #6 18400075
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6128
    Nie sądzę, aby ruszyło cokolwiek więcej niż 1920x1080 przez VGA, obojętnie czy z stacją dokującą czy bez.
    Ja miałem przypadek, że stacja dokująca miała HDMI, ale laptop nie obsługiwał. Skończyło się wymianą laptopa.
    Może jednak masz Port Display, a to byłoby najlepsze rozwiązanie.
  • #7 18403869
    AdrianF12
    Poziom 2  
    Misja zakończona sukcesem.

Kupiłem kabel DisplayPort > hdmi i działało bez zarzutu, dzisiaj przyszła mi stacja dokująca i również działa prosto przez HDMI > HDMI, wiec kabelek zwróciłem bo kosztował prawie 150zl, natomiast stacja 50zl. Dzięki za pomoc chłopaki!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada monitor LG 29WK500-P z gniazdem HDMI, ale jego laptop Lenovo ThinkPad T440 obsługuje jedynie VGA. Zastanawia się, czy stacja dokująca Lenovo 40A2, która ma gniazdo HDMI, umożliwi podłączenie monitora. Odpowiedzi sugerują, że stacja dokująca powinna działać, ale istnieje ryzyko, że nie wszystkie porty będą działać zgodnie z oczekiwaniami. Użytkownik rozważa również zakup konwertera VGA na HDMI, ale obawia się, że nie uzyska pełnej rozdzielczości monitora. Ostatecznie, po zakupie kabla DisplayPort do HDMI oraz stacji dokującej, udało mu się podłączyć monitor bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA