logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączeniem monitora LG 22M35A-B (VGA) do laptopa Lenovo Legion Y520 (HDMI)

wszystkozajete12 01 Kwi 2023 15:21 423 2
REKLAMA
  • #1 20519447
    wszystkozajete12
    Poziom 2  
    Witajcie, mam mały problem, otóż dostałem od znajomego w spadku monitor LG 22M35A - B z 2013 roku, bez kabli (jednak to nie problem bo łatwo można dostać na allegro co trzeba). Chciałem go wykorzystać jako 2 ekran i połączyć z laptopem (Lenovo Legion y520 z 2017 roku). Teraz tak monitor ma wyjście/wejście? D-sub czyli popularny VGA 15 pin, laptop HDMI. Pomyślałem że kupię po prostu kabel HDMI -> VGA i połącze sprzęty. Niestety, monitor działa po podłączeniu do sieci, jednak po połączeniu z laptopem nie wykrywa go. Dodam tylko że połączenie laptopa z np TV przez HDMI śmiga bez problemu, jest wykrywany dodatkowy ekran w ustawieniach windowsa, można rozszerzać, duplikować no wszystko.
    Pytanie mam czy będzie to wina tego że kupiłem kabel HDMI -> VGA a monitor potrzebuje VGA -> VGA i ewentualniej przejściówki na HDMI? Bo niestety nic innego nie przychodzi mi do głowy czemu jest niewykrywany a nie mam innego sprzętu żeby sprawdzić połączenie monitora(przesyłanie obrazu) ale no mam gwarancję że działa bo był używany.
    Dzięki za wszelkie rady ;)
  • REKLAMA
  • #2 20519469
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 450
    HDMI daje sygnał cyfrowy a VGA to wejście analogowe, sam kabel może nie wystarczyć. Potrzebny jest konwerter, ja zakupiłem coś takiego i działa - Adapter z HDMI Kopier 03679 na VGA D-SUB
  • #3 20524709
    wszystkozajete12
    Poziom 2  
    Dzieki za radę, zrobilem jak mowisz i kupiłem kabel VGA - VGA oraz konwerter HDMI - VGA, niestety po podłaczeniu wciaż nie mogę wykryć monitora ;/ czy może coś jeszcze być problemem? Ja juz nie mam pomysłu.
REKLAMA