logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wkrętarka Parkside PABS 10.8C2 - Krótko trzymający akumulator (pozornie)

djsuski 11 Sty 2020 16:22 2334 2
REKLAMA
  • #1 18395910
    djsuski
    Poziom 11  
    Chciałbym się podzielić doświadczeniem jakie miałem z tytułową wkrętarką. Po kilku latach (4-5) od zakupu poczułem gwałtowne skrócenie się czasu pracy na akumulatorze. Zjawisko to postępowało aż doszło do tego, że naładowany świeżo nie był w stanie przewiercić jednego niedużego otworu. Podczas pracy wskaźnik naładowania świecił na czerwono lub skrajnie już nawet wcale. Po odpuszczeniu po chwili powracał do stanu gdy świeciła zielona dioda. Podejrzewałem akumulator, ale jak się okazało niesłusznie. Po rozkręceniu wkrętarki zauważyłem przypadkiem, że nie jestem w stanie obrócić przekładni po wyjęciu silnika. Co się okazało? Winna była przekładnia planetarna, a w zasadzie środek smarny w niej. Uległ takiej degradacji, że osiągnął konsystencję gumy do żucia, albo nawet smoły w ciepły dzień. Rozebrałem przekładnię na części pierwsze (a jest ich tam całkiem sporo), umyłem je i nasmarowałem nowym smarem. Wkrętarka śmiga jak nowa! Nie wiem czy był to celowy zabieg "postarzania" w każdym razie wierzę, że w skali świata tysiące takich wkrętarek lądują na śmietniku z powodu tego smarowidła. Zachęcam do przeglądu swojej przekładni gdy wkrętarka zachowa się podobnie. Mam zdjęcia dość dobrze pokazujące fazy rozbiórki przekładni gdyby ktoś potem nie dał rady tego poskładać z pamięci.
  • REKLAMA
  • #2 18396011
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    5 lat to dobry wynik . Nawet dla akumulatora . Dobrze wiedzieć .
  • #3 18428714
    djsuski
    Poziom 11  
    Tak jak opisałem
REKLAMA