logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop Asus X550LC nie uruchamia się jeśli nie zresetuje biosu

CzlowiekBezNazwy 11 Sty 2020 18:28 1200 17
  • #1 18396194
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam, tak jak w temacie po jakimś czasie może 2 tygodni wyjąłem znów swój laptop (Asus X550CL) z półki aby z niego skorzystać a tu patrze i się nie załącza (dodam że 2 tyg temu jeszcze normalnie działał), laptop po podłączeniu ładowarki lekko tak jakby piszczał, ale to raczej normalne gdyż uruchomił się proces ładowania jego akumulatora. Po dokładnym przemyśleniu sprawy postanowiłem wyjąć baterię podtrzymującą bios i odczekać 10 sekund i ponownie ją włożyć. I nareszcie się udało laptop ożył, ale radość moja nie trwała zbyt długo, ponieważ kiedy go wyłączyłem i chciałem jeszcze raz załączyć to pokazał się taki sam objaw, czyli żadna dioda nie świeci (oprócz tej co wskazuje ładowanie laptopa) i laptop się nie uruchamia, nawet się nic nie zakręci ani nic. Sprawdziłem już napięcie baterii biosu i wynosi ono 3,08V więc stwierdzam że jest to wystarczające napięcie do jego funkcjonowania. Ale za to gdy bateria jest cały czas wyjęta to laptop bez problemu się uruchamia. Proszę kolegów o pomoc bo rzeczywiście nie raz naprawiałem laptopa/komputer więc niby powinienem wiedzieć co jest nie tak a jednak z takim czymś to się nigdy jeszcze nie spotkałem. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 18396335
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Problemem może być bateria. Potestuj jeszcze czy za każdym razem bez baterii działa prawidłowo a z baterią nie uruchamia się.
    CzlowiekBezNazwy napisał:
    laptop po podłączeniu ładowarki lekko tak jakby piszczał
    - nie powinien piszczeć - to też może wskazywać na uszkodzenie baterii lub jej głębokie rozładowanie.
    Sprawdź co na temat baterii pokaże BatteryMon (możesz zamontować baterię po uruchomieniu laptopa).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18437845
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    sk1977 napisał:
    Problemem może być bateria. Potestuj jeszcze czy za każdym razem bez baterii działa prawidłowo a z baterią nie uruchamia się.
    laptop po podłączeniu ładowarki lekko tak jakby piszczał
    - nie powinien piszczeć - to też może wskazywać na uszkodzenie baterii lub jej głębokie rozładowanie.
    Sprawdź co na temat baterii pokaże BatteryMon (możesz zamontować baterię po uruchomieniu laptopa).

Przepraszam że tak długo nie odpowiadałem ale niezbyt dużo miałem czasu ostatnio, lecz teraz powracam pełni sił i gotowy do roboty.
    Mianowicie chciałem uruchomić laptopa z pendrive w sensie systemu jaki mam na pendrive (mój system testowy do laptopów) i tam mam tę aplikację BatteryMon, ale nie chce mi bootować z pendrive, więc odpuszczę tego pendrive i muszę chyba podłączyć dysk który był w tym laptopie i skorzystać z tej aplikacji BatteryMon. Co ważne trochę źle mnie zrozumiano bo nieważne czy laptop ma baterię czy jej nie ma to i tak za każdym razem muszę wyjąć baterię biosu by go uruchomić, tzn. zalączam laptopa, wyłączam laptopa i muszę wyjąć baterię biosu, aby go znów uruchomić. Więc raczej wątpiłbym w to że akumulator laptopa jest zepsuya bo na nim też trzyma. Oczywiście sprawdzę tą baterię ale to jak włożę dysk i pobiorę ten program, z czym też mam problem, bo matryce w laptopie muszę cały czas naciskać w pobliżu logo asusa aby ona coś wyświetlała, inaczej powoli bieleje albo zatrzymuje obraz na jednym miejscu. Nie chcę kupywać nowej matrycy bo i tak laptop będzie wykorzystywany tylko na zewnętrznym monitorze. Za niedługo mogę wstawić opis z BatteryMon jeśli Pan nadal chciałby to zobaczyć.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • #5 18438477
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    sk1977 napisał:
    Sprawdź jeszcze bez matrycy czy będzie startował.

Sprawdziłem, nawet nie podłączałem żadnego zewnętrznego monitora i znowu to samo tzn. za 1 razem odpali a potem muszę zresetować bios baterią. Sprawdziłem na samej ładowarce a potem ładowarce z baterią i samą baterią także. Co ciekawe po restarcie biosu żeby uruchomić laptopa potrzeba podpiąć ładowarkę, inaczej laptop się nie załączy. Czyli reasumując jest kolejny objaw że na samej baterii nie uruchomi się tylko musi być podpięta ładowarka tylko do startu, a potem już jak ją odepnę to laptop działa bez problemu. Sam nie wiem co o tym myśleć.
    Czekam na jakiś pomysł jeśli jeszcze jakieś Pan ma, bo ja myślę że to coś ewidentnie na płycie głównej. Oczywiście uruchamiałem laptopa bez dysku i bez napędu żeby test był wiarygodny. Zastanawiam się czy może spróbować bios zaaktualizować i może to coś da hmm ?
    Pozdrawiam
  • #6 18438604
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    Pełna nazwa modelu X550LC - ?????
    Opisy z płyty podaj.
    Jaki system?
  • Pomocny post
    #7 18438624
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Masz uszkodzony przycisk /włącznik lub elementy w jego obwodzie.
  • #8 18438644
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    lisek napisał:
    Pełna nazwa modelu X550LC - ?????
    Opisy z płyty podaj.
    Jaki system?

Zrobiłem zdjęcie modelu plyty, a system to Windows 8.1 powiem że nawet nie sprawdzałem czy jest nowsza wersja biosu ale podejrzewam że tak bo laptop od nowości nie miał aktualizowanego. Laptop Asus X550LC nie uruchamia się jeśli nie zresetuje biosu

Dodano po 48 [sekundy]:

strucel napisał:

Sprawdzę to jeszcze ale jakoś niezbyt chce mi się w to wierzyć.
  • #9 18438703
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6823
    X550LC rev 2.0
    cpu - np. SR170 (Intel Core i5-4200U) BGA/ i7-4500U
    gpu - N14M-GE-S-AS/ GT 720M
    DDR3L (on board) +1slot
    BQ24735 charger

:idea: po napisie na stickerze ... PN: 60NB.... -MBB020 masz w nawiasie
    wer. Bios (204) X550LB (tj. realny model płyty)
    * 25Q64FVSIQ

Na przycisku masz 3.3V i spada do )V po naciśnieciu
  • Pomocny post
    #10 18438729
    sk1977
    Spec od komputerów
    strucel napisał:
    - jeśli startuje po naciśnięciu przycisku (można wyłączyć przyciskiem) to nie. Jeśli samoczynnie po resecie BIOSu - jest to możliwe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18438783
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    sk1977 napisał:
    strucel napisał:
    - jeśli startuje po naciśnięciu przycisku (można wyłączyć przyciskiem) to nie. Jeśli samoczynnie po resecie BIOSu - jest to możliwe.

A no zapomniałem dodać że niestety nie chce się wyłączyć laptop przyciskiem tylko poprzez wyjęcie baterii lub ladowarki jeśli nie miałem założonej baterii. A na samej baterii tak jak mówiłem nie odpali mi kompletnie. Czyli mogę podejrzewać że to coś z przyciskiem tak ?
    Oczywiście po resecie biosu nie startuje mi samo tylko na chwilę mrugną kontrolki i się wyłączają i dopiero potem mogę uruchomić laptopa naciśnięciem przycisku.
  • #12 18438837
    sk1977
    Spec od komputerów
    dopiero potem mogę uruchomić laptopa naciśnięciem przycisku.
    - to wskazuje na działanie przycisku włącznika.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 18438855
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    sk1977 napisał:
    dopiero potem mogę uruchomić laptopa naciśnięciem przycisku.
    - to wskazuje na działanie przycisku włącznika.

A da się jakoś ten przełącznik dla pewności pomierzyc miernikiem, np. jeśli miałby kolega jakiś pinout tego włącznika i powiedział co i jak pomierzyć miernikiem o ile się da ? Czy pozostaje kupić mi nowy przycisk na alledrogo ?
    Edit:
    Z tego co widzę to tylko tasiemkę widzę dla tego przełącznika na alledrogo, więc no ciężko by było, chyba że to wina samej tasiemki
  • #14 18438877
    sk1977
    Spec od komputerów
    Sprawdź na pinie zaznaczonym na czerwono - powinno być 3,3V w czasie naciskania włącznika 0V, po puszczeniu znowu 3,3V.
    Laptop Asus X550LC nie uruchamia się jeśli nie zresetuje biosu
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 18438887
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    sk1977 napisał:
    Sprawdź na pinie zaznaczonym na czerwono - powinno być 3,3V w czasie naciskania włącznika 0V, po puszczeniu znowu 3,3V.
    Laptop Asus X550LC nie uruchamia się jeśli nie zresetuje biosu

Sprawdziłem i są stałe 3V bez różnicy czy wcisnę przycisk czy nie
  • Pomocny post
    #16 18438905
    sk1977
    Spec od komputerów
    To sprawdź przycisk i tasiemkę. Szczególnie tasiemki są słabe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 18438924
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    sk1977 napisał:

Właśnie widzę że to raczej wina tasiemki. A mógłbym prosic o jakiś pinout do tego wtyku na płycie głównej lub jakiejś informacji jak ją uruchomić bez przycisku ? Bo podejrzewam że raczej tak sie da a najchętniej jeszcze bym się chciał utwierdzić w przekonaniu że to wina przycisku. Tylko pytanie który pin trzeba wykorzystać na tej płycie głównej żeby ją uruchomić ?
    Edit:
    Poszperałem w internecie i odnalazłem, że pin 4 złącza na płycie głównej krótkotrwale zwarty do masy uruchamia płytę, tak też zrobiłem i tak się też stało. Podsumowując to ewidentnie wina tej tasiemki. Teraz mam tylko pytanie czy serwis Pana sk1977 jest w stanie załatwić mi taką tasiemkę choćby nawet używaną w niższej cenie i ewentualnie jaka by to była cena ? Bo nie ukrywam potrzebuję tasiemki tej do włącznika 6PIN i jeszcze tej idącej od sterownika KBC która ma 8PIN, jeśli mieliby Państwo takie na stanie w niższej cenie niż na serwisach aukcyjnych to z chęcią bym od Państwa takowe odkupił, jeśli można to proszę o kontakt na pw. Temat zamykam i jeszcze raz dziękuję wszystkim osobom które mi pomogły z tym problemem.
  • #18 18438967
    CzlowiekBezNazwy
    Poziom 9  
    sk1977 napisał:

Właśnie widzę że to raczej wina tasiemki. A mógłbym prosic o jakiś pinout do tego wtyku na płycie głównej lub jakiejś informacji jak ją uruchomić bez przycisku ? Bo podejrzewam że raczej tak sie da a najchętniej jeszcze bym się chciał utwierdzić w przekonaniu że to wina przycisku. Tylko pytanie który pin trzeba wykorzystać na tej płycie głównej żeby ją uruchomić ?
    Edit:
    Poszperałem w internecie i odnalazłem, że pin 4 złącza na płycie głównej krótkotrwale zwarty do masy uruchamia płytę, tak też zrobiłem i tak się też stało. Podsumowując to ewidentnie wina tej tasiemki. Teraz mam tylko pytanie czy serwis Pana sk1977 jest w stanie załatwić mi taką tasiemkę choćby nawet używaną w niższej cenie i ewentualnie jaka by to była cena ? Bo nie ukrywam potrzebuję tasiemki tej do włącznika 6PIN i jeszcze tej idącej od sterownika KBC która ma 8PIN, jeśli mieliby Państwo takie na stanie w niższej cenie niż na serwisach aukcyjnych to z chęcią bym od Państwa takowe odkupił, jeśli można to proszę o kontakt na pw. Temat zamykam i jeszcze raz dziękuję wszystkim osobom które mi pomogły z tym problemem.

Dodano po 40 [minuty]:

Tasiemka włącznika zostanie wymieniona, a stara pójdzie do kosza :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus X550LC, który nie uruchamia się bez wcześniejszego zresetowania BIOS-u poprzez wyjęcie baterii podtrzymującej. Po podłączeniu zasilania laptop wydaje dźwięki, ale nie uruchamia się. Po resecie BIOS-u laptop działa, ale po wyłączeniu wymaga ponownego resetu. Użytkownik sprawdził napięcie baterii BIOS-u, które wynosi 3,08V, co jest wystarczające. W trakcie dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzonej baterii, przycisku włącznika lub tasiemce łączącej przycisk z płytą główną. Użytkownik odkrył, że laptop można uruchomić, zwierając odpowiedni pin na płycie głównej, co wskazuje na uszkodzenie tasiemki. Użytkownik poszukuje informacji na temat zakupu nowej tasiemki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA