logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd 425 FTP w VBA Excel po przejściu na Windows 10 - jak naprawić?

minimaxi 13 Sty 2020 12:17 729 8
REKLAMA
  • #1 18400062
    minimaxi
    Poziom 15  
    Ocena: 119
    Od wielu lat wykorzystuję w VBA Excela rozwiązanie:
    1. dynamiczne tworzenie pliku strFTP.bat
    2. następnie z VBA Shell
    3. w VBA praca z danymi -poza przedmiotem zapytania

Ostatnio przesiadłem się na Windows 10 i niestety mam problem z tym starym sposobem, wywala błąd po 5 min.
    425 Unable to build data connection: Connection timed out

Ręcznie z tego samego kompa za pomocą skrótu z małpą wszystko pracuje OK. -co do licha, jakieś pomysły?
    Czy coś w W10 się zmieniło, czy może powinienem zmienić jakieś ustawienia? Firewall? Ew. co i jak zrobić? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18400640
    clubs
    Poziom 38  
    Ocena: 406
    Zobacz czy w masz 0
    Kod: Dos
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #3 18400950
    minimaxi
    Poziom 15  
    clubs -dzięki, jutro sprawdzę, ale - tak jak pisałem - klikiem skrótem działa, problem z VBA :(
  • REKLAMA
  • #4 18401054
    clubs
    Poziom 38  
    minimaxi napisał:
    klikiem skrótem działa

Bo przez explorera masz pewnie ustawiony tryb pasywny. Wyłącz jeszcze firewall i antywirusa i zobacz.
  • REKLAMA
  • #5 18406949
    minimaxi
    Poziom 15  
    clubs -dzięki wielkie, wykonano testy przez cmd, sama zmiana w rejestrze nie pomogła, ale dod. odblokowanie portów firewall'a systemowego już tak.
    Serwer przyjmuje tryb pasywny (quote PASV), więc może coś w tym kierunku podpowiesz? Co dzieje się z odpowiedzią serwera FTP w postaci kilku portów, np.
    227 Entering Passive Mode (31,170,167,221,116,239) i czy pójdzie to już automatycznie, czy wymaga jeszcze innych ustawień?
    Ponadto gdzieś czytałem, że cmd nie obsługuje passive mode, ale to jest win2016 -może on przyjmuje, bo jak wyjaśnić ww. odpowiedź? :)
  • REKLAMA
  • #6 18407071
    clubs
    Poziom 38  
    minimaxi napisał:
    Ponadto gdzieś czytałem, że cmd nie obsługuje passive mode

ftp.exe nie obsługuje 'Passive Mode' więc będziesz musiał użyć innego klienta ftp.(nawet jak w bacie dasz quote PASV to pewnie dostaniesz błąd 500)
  • #7 18407104
    minimaxi
    Poziom 15  
    Który klient ftp ma wg Ciebie przyjazny tryb konsolowy i warto go użyć w bat?
    Czy port w pasywnym będzie jako: p1 * 256 + p2?
  • #9 18414769
    minimaxi
    Poziom 15  
    Kolega Cubs podał rozwiązanie -WinSCP będzie dobry.
    Niestety ftp.exe nie obsługuje 'Passive Mode' więc stąd była różnica pomiędzy explorerem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał błąd 425 "Unable to build data connection: Connection timed out" podczas korzystania z VBA Excel do przesyłania plików FTP po aktualizacji do Windows 10. Problemy z połączeniem mogą być związane z ustawieniami zapory systemowej oraz trybem pasywnym FTP. Użytkownik został poinformowany o konieczności sprawdzenia ustawienia w rejestrze dotyczącego zapory oraz o wyłączeniu zapory i oprogramowania antywirusowego. Dodatkowo, FTP.exe nie obsługuje trybu pasywnego, co wymaga użycia alternatywnego klienta FTP, takiego jak WinSCP, który jest bardziej odpowiedni do pracy w trybie konsolowym. Użytkownik uzyskał również informacje na temat obliczania portów w trybie pasywnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA