logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei SUN 2000 - zamiennik licznika energii, jakie opcje?

Darek J 14 Sty 2020 13:29 8625 31
REKLAMA
  • #31 20305946
    fraydi
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    pompadom napisał:
    kompio napisał:
    Psemysuaf napisał:
    Nie mam licznika DTSU-h ale sprawdziłem sobie o jakie rejestry pyta falownik. Na wyrywki sprawdziłem kilka sygnalow i wychodzi ze pyta tak jak w tym pierwszym screenie. Dodatkowo jakby ktos chcial miec odczyt nie tylko obsługiwanego licznika dtsu , moze sobie przekonwertowac mape rejestrow. Dodatkowo podczas dodawania w aplikacji licznika potrzebny jest rejestr 2002 w ktorym musi byc float 1 (16256 dec)

Witam
    Gdyby ktoś był zainteresowany użyciem innego niż namaszczonego przez Huawei licznika do falownika SUN2000
    Huawei SUN 2000 - zamiennik licznika energii, jakie opcje?
    to zapraszam do odwiedzenia ciepłej jeszcze stronki z moim translatorem adresów
    https://github.com/salakrzy/DTSU666_CHINT_to_HUAWEI_translator

Działa ze zwykłym DTSU666 zakupionym na allegro https://allegro.pl/oferta/chint-dtsu666-modbus-mid-licznik-dwukierunkowy-3f-11075016146

Translator jest jeszcze w fazie rozwoju, więc ewentualne sugestie ulepszeń mile widziane:-)
    Pozdrawiam ,

Budował ktoś ten "translator" według projektu z github? Nie mogę skompilować wersji ani oryginalnej ani poprawnionej przez "s-marian" pod falowniki w rewizji M1. Oprócz błędów z modułami bibliotek arduino (I2S i wifi) najbardziej nie mogę poradzić sobie z tym z freertos'em... Może ktoś z Was jest bardziej obeznany z C++ i ESP-IDF...

Cytat:
    [1190/1193] Linking CXX executable DTSU666H_translator.elf
    FAILED: DTSU666H_translator.elf
    cmd.exe /C "cd . && C:\Espressif\tools\xtensa-esp32-elf\esp-2021r2-patch5-8.4.0\xtensa-esp32-elf\bin\xtensa-esp32-elf-g++.exe -mlongcalls -Wno-frame-address @CMakeFiles\DTSU666H_translator.elf.rsp -o DTSU666H_translator.elf && cd ."
    c:/espressif/tools/xtensa-esp32-elf/esp-2021r2-patch5-8.4.0/xtensa-esp32-elf/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld.exe: esp-idf/freertos/libfreertos.a(port_common.c.obj):(.literal.main_task+0x1c): undefined reference to `app_main'
    c:/espressif/tools/xtensa-esp32-elf/esp-2021r2-patch5-8.4.0/xtensa-esp32-elf/bin/../lib/gcc/xtensa-esp32-elf/8.4.0/../../../../xtensa-esp32-elf/bin/ld.exe: esp-idf/freertos/libfreertos.a(port_common.c.obj): in function `main_task':
    C:/Espressif/frameworks/esp-idf-v4.4/components/freertos/port/port_common.c:135: undefined reference to `app_main'
    collect2.exe: error: ld returned 1 exit status
    ninja: build stopped: subcommand failed.
    ninja failed with exit code 1
  • REKLAMA
  • #32 20387472
    Psemysuaf
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ogólnie to działa tak jak jest w opisie
    DTSU666_CHINT_to_HUAWEI_translator
    Ja sobie napisałem w pythonie używając biblioteki modbus_tk programik , który wysyła zapytania do mojego licznika niekompatybilnego (nie DTSU666) i przerzuca te dane na inne rejestry, ktore wymaga falownik. Całość śmiga na raspberry po modbus tcp oraz wifi z konweretami 485 typu HF2211 - można w nich konwertować modbus rtu na tcp i odwrotnie.
    Faktycznie przestało działać po którymś update falownika. Ale wystarczyło zmienić wartość rejestru 2002 = 0x3B11

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alternatywnych liczników energii do falownika Huawei SUN 2000, z uwagi na wysoką cenę oryginalnego licznika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i sugerują różne zamienniki, takie jak licznik ZAMEL MEW-01 oraz DTSU666, z możliwością użycia translatora adresów do komunikacji z falownikiem. Wskazano, że niektóre liczniki mogą nie działać bez autoryzacji Huawei, a także poruszono kwestie związane z protokołem Modbus i adresami rejestrów. Użytkownicy wymieniają się informacjami na temat sposobów monitorowania komunikacji oraz narzędzi do analizy danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA