logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nie ładuje: Ultimate Speed ULG 3.8 A i Exide ETZ7-BS 12V 6Ah

Szczurinho092 16 Sty 2020 00:04 8787 8
  • #1 18406018
    Szczurinho092
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam, mam taki problem akumulator jest rozładowany podłączam pod ładowarkę Ultimate Speed i świeci się dioda 6V i ładowania baterii, jak wcisnę przycisk Mode to tylko wyłączam ładowarkę, o co chodzi? Akumulator śmietnik czy jest tak rozładowany że trzeba go podładować innym prostownikiem? A akumulator to Exide Bike ETZ7-BS, 12V, 6Ah, 100A.
  • Pomocny post
    #2 18406190
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    A ile masz volt na akumulatorze, zmierzyłeś ? bo może akumulator jest mocno rozładowany i ładowarka go nie rozpoznaje. Pozdrawiam
  • #3 18407894
    Szczurinho092
    Poziom 5  
    Dziś mierzyłem niby 6 coś, jak odpalę na kopa i dodam ciut gazu to normalnie rośnie 8, 9, 10... Ale jak przekręcę stacyjkę to nawet światła nie palą... Stał z 3 miesiące na dworze, może akumulator dostał po d...?
    Czy spróbować go podładować normalnym prostownikiem a dopiero później tym elektrycznym z Lidla?? W razie jak się zepsuje do końca to i tak będzie trzeba kupić nowy a chyba spróbować mogę, tylko zwykłego nie mam na 6V tylko 12, nic się nie stanie?? Chociaż dziwne, bo jak na miernik pokazuje 6 coś to ten elektryczny z Lidla powinien zacząć ładować. Nie wiem, nie znam się :P
  • Pomocny post
    #4 18408140
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Czegoś nie rozumiem, bo teraz piszesz o aku na 6V, natomiast w pierwszym poście piszesz że masz aku "exide bike etz7-bs, 12v,6ah,100a" na 12v więc na jakie napięcie masz aku. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 18409025
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1110
    Pewnie ma te 6.z_groszem bo to mocno wyładowany 12V, i dlatego rozpoznawany jest jako 6V.
    Podładuj normalnym prostownikiem, albo nawet jakimś zasilaczem 12v by miał choć ok 7.5V
    Wtedy ładowarka z Lidla uzna go za wyładowany aku 12V a nie pełny aku 6V i umożliwi ładowanie...
  • #6 18409853
    Szczurinho092
    Poziom 5  
    Mam taki akumulator jak napisałem, miernik pokazywał te 6 z groszem kolega niżej chyba ma rację mówiłem nie znam się, jutro zrobię tak jak napisałeś i dam znać co i jak aha a przez ile go ładować plus minus??
  • Pomocny post
    #7 18410111
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2479
    Szczurinho092 napisał:
    Mam taki akumulator jak napisałem
    Taki jak w załącznikach?
    Załączniki:
    • Nie ładuje: Ultimate Speed ULG 3.8 A i Exide ETZ7-BS 12V 6Ah A1.png (299.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nie ładuje: Ultimate Speed ULG 3.8 A i Exide ETZ7-BS 12V 6Ah A2.png (571.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18411847
    Szczurinho092
    Poziom 5  
    Udało się! :D zrobiłem tak jak Karaczan pisał podłączyłem pod normalny prostownik 12v na 1(skala, moc ładowania 1-6) później podłączyłem prostownik z Lidla i znikła kontrolka v6 a pojawiła się ikona motoru i ładowania dusiłem Mode i mogłem przełączyć na samochód i na Śnieżkę... Ładował się kilka godzin i kontrolka zielona.. W zeszłym roku wyrzuciłem i kupiłem nowy bo myślałem że popsuty... :P czyli prostownik sprawny akumulator też! :) bardzo dziękuję wszystkim co odpisali na posta, pozdrawiam. :)
  • #9 18411869
    Szczurinho092
    Poziom 5  
    Udało się! :D zrobiłem tak jak Karaczan pisał podłączyłem pod normalny prostownik 12v na 1(skala, moc ładowania 1-6) później podłączyłem prostownik z Lidla i znikła kontrolka v6 a pojawiła się ikona motoru i ładowania dusiłem Mode i mogłem przełączyć na samochód i na Śnieżkę... Ładował się kilka godzin i kontrolka zielona.. W zeszłym roku wyrzuciłem i kupiłem nowy bo myślałem że popsuty... :P czyli prostownik sprawny akumulator też! :) bardzo dziękuję wszystkim co odpisali na posta, pozdrawiam. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ładowaniem akumulatora Exide ETZ7-BS 12V 6Ah przy użyciu ładowarki Ultimate Speed ULG 3.8 A. Po podłączeniu ładowarki świeciła się dioda 6V, co sugerowało, że akumulator jest mocno rozładowany. Użytkownik zmierzył napięcie akumulatora, które wynosiło około 6V, co wskazywało na głębokie rozładowanie. Użytkownicy doradzili, aby najpierw podładować akumulator za pomocą prostownika 12V, aby zwiększyć napięcie do około 7.5V, co umożliwiłoby prawidłowe rozpoznanie akumulatora przez ładowarkę. Po zastosowaniu tej metody, akumulator został naładowany, a kontrolka ładowania zmieniła się na zieloną, co potwierdziło jego sprawność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA