logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot-odkurzacz Robojet Sensual - bateria, kontrola napięcia/ładowania, otwarcie

oowan 16 Sty 2020 18:44 1815 1
REKLAMA
  • #1 18407210
    oowan
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    Witam!

marka: Robojet
    model: Sensual
    numer: brak (zdjęcie tabliczki znam.) Cyferki powyżej tabliczki, to numer z serwisu.
    Robot-odkurzacz Robojet Sensual - bateria, kontrola napięcia/ładowania, otwarcie
    Robot ma dziwny objaw związany jak sądzę z baterią (NiMH, U znam. 14,4V) lub z kontrolą napięcia. Po ok. 15-tu minutach od rozpoczęcia pracy ze świeżo naładowaną, sygnalizuje rozładowanie baterii, wyłącza szczotki oraz turbinkę ssącą i zaczyna szukać stacji bazowej.
    Robot-odkurzacz Robojet Sensual - bateria, kontrola napięcia/ładowania, otwarcie Robot-odkurzacz Robojet Sensual - bateria, kontrola napięcia/ładowania, otwarcie
    Bateria po wyjęciu ma ok. 16,3V. Gdy baterię podłączę do odkurzacza, znowu wskazuje pełne naładowanie i może popracować kilka minut. Potem szuka stacji bazowej.
    Gdy odkurzacz jest wyłączony (wyłącznik w pozycji "O"), bateria rozładowuje się w ciągu kilkunastu godzin.

Robot był 3 razy w serwisie na gwarancji. Dwa razy odesłano go bo "nie stwierdzono usterki". Za trzecim razem podobno wymienili oba koła (na jedno koło przypadają 2 śrubki). I tyle zrobili!

Straciłem cierpliwość i postanowiłem sam się temu przyjrzeć. Niestety utknąłem przy otwieraniu obudowy. Rozkręciłem wszystko, co się dało, ale chyba jest jakaś ukryta śruba między zderzakiem a okienkiem wyświetlacza. Ewentualnie, może też być pod obrotowym przegubem przedniego kółka, ale nie potrafię go wyjąć.

Czy ktoś z Szanownych Kolegów wie, jak otworzyć obudowę?
  • REKLAMA
  • #2 19214534
    oowan
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    Piszę dla potomności, może komuś to się przyda.

Ostatni wkręt rzeczywiście jest ukryty pod obrotowym przegubem przedniego kółka. Przegub należy zdecydowanie (ale z wyczuciem) podważyć płaskim wkrętakiem.
    Po roku kombinowania przyczyną niedomagań robota okazała się bateria. Mierzona na zaciskach, wyglądała na sprawną. Jednak z braku innych pomysłów, zdjąłem z niej termokurczliwe "opakowanie" i zmierzyłem napięcia każdego z ogniw pod obciążeniem. Przy prądzie ok. 0,4A na trzech ogniwach napięcie spadało do 1v już po 5-ciu minutach. Na siedmiu było 1,15V do 1,25V. Tylko dwa ogniwa miały po tym czasie 1,35V.

Na prubę podłączyłem naładowaną baterię Li-Ion 4x18650 2200mAh. Po włączeniu robot pracował 95minut.
REKLAMA