logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampowy przedwzmacniacz gramofonowy RIAA na lampach PCF802

oowan 17 Cze 2024 11:46 4425 76

TL;DR

• Lampowy przedwzmacniacz korekcyjny RIAA do wkładek gramofonowych MM zbudowano na lampach PCF802.
  • Każdy kanał ma dwa stopnie CCDA z pasywną korekcją między nimi, a pentody pracują jako wtórniki katodowe w trybie triodowym.
  • Układ wykorzystuje lampy PCF802, zasilacz 6,3V/280V, dwa moduły step-up do żarzenia 19V i 4-pozycyjny przełącznik pojemności wejściowej 0pF/62pF/120pF/240pF.
  • Całość zmieściła się w stalowej obudowie 85x140x300 mm i kosztowała około 323 zł, a brzmienie okazało się delikatne, subtelne i szczegółowe.
  • Zasilacz impulsowy wydaje cichy pisk, a zasilacz i przetwornice mocno się grzeją, więc zastosowano wentylatorek 50x50 mm i termistory rozruchowe 20D-7.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Witam Szanownych Kolegów po fachu.
    Przedstawiam lampowy przedwzmacniacz korekcyjny RIAA do wkładek gramofonowych MM.
    Założeniem było użycie tanich lamp i uzyskanie z nich dźwięku możliwie wysokiej jakości.
    Po trochu, chciałem zaprzeczyć twierdzeniom mojego kolegi, że dobry dźwięk/sprzęt musi kosztować.
    Lampowy przedwzmacniacz korekcyjny RIAA z lampami PCF802 Widok na lampowy przedwzmacniacz korekcyjny RIAA z elementami elektronicznymi na metalowej obudowie. Lampowy przedwzmacniacz korekcyjny RIAA przedstawiony na stole. Lampowy przedwzmacniacz korekcyjny RIAA z widocznymi elementami, jak lampy i zasilacz na stole. Prostokątna płyta formująca z dwoma otworami, pokryta naturalnym fornirem hebanu.

Z powyższych względów, pod uwagę brałem tylko lampy "telewizyjne", ewentualnie sowieckie. Po przejrzeniu kilkunastu kart katalogowych Wybór padł na PCF802 - trioda/pentoda małej mocy w jednej bańce.
    Charakterystyki anodowe wskazują, że PCF802 jest bardzo liniowa, a jej trioda ma mu=70, więc do tego zastosowania świetnie się nadaje.

Przy okazji należy zaznaczyć, że nie jest prawdziwy pogląd, że PCF802 to zamiennik PCF82 (jak np. PCL85/PCL805). To zupełnie inne lampy. Wystarczy porównać karty katalogowe.

Mój układ jest przeprojektowanym preampem Tetra Sans Johna Broskie'go opisanego Link.

Każdy kanał ma po dwa stopnie o wzm. ok. 33V/V, pracujące w topologii CCDA (Constant-Current-Draw Amplifier) oraz układ pasywnej korekcji między nimi.
    Pentody są połączone w tryb triodowy i pracują w uładzie wtórników katodowych. John Broskie zaleca zastosować rezystor 100 omów na pomiędzy katodą ostatniego wtórnika a wyjsciem, aby zwiększyć stabilność przy podłączeniu długich interkonektów o dużych pojemnościach.

Przewidziałem możliwość wstawienia PR-ków do wyrównania wzmocnienia obu kanałów. Jest to rozwiązanie trywialne i dużo tańsze niż dobieranie lamp w pary albo (o zgrozo) w kwadry.

Dziwić mogą diody D1-D4. To też pomysł Johna Broskie'go. Są to diody zabezpieczające. Gdy lampa jest zimna i jeszcze nie przewodzi, ewentualne włączenie napięcia anowowego spowoduje, że między siatką a katodą pentody pojawi się pełne napięcie zasilające. Nastąpi wtedy degradacji warstwy emisyjnej katody i znaczny spadek żywotności lampy. Włączona w tym miejscu dioda będzie spolaryzowana w kierunku przewodzenia i dzięki temu nap. między siatką a katodą wyniesie tylko 0,6V.
    Gdy lampa się rozgrzeje i zacznie przewodzić, dioda zostanie spolaryzowana w kierunku zaporowym i pod względem elektrycznym "zniknie" z układu.

Preamp zasiliłem zasilaczem impulsowym (od Chińczyków z Ali) 6,3V/280V z opóźnieniem włączania nap. anodowego. Potrzebne nap. żarzenia ok. 19V uzyskuje się z dwóch przetwornic step-up (gotowe moduły z Ali). Po jednej na każdą parę lamp.
    Zasialcz i przetwornice dość mocno się grzeją, dlatego użyłem małego wentylatorka 50x50mm na 5V do wymuszenia ruchu powietrza wewnątrz obudowy. Na wentylator podałem ok. 3,5V (rezystor w szereg) żeby obniżyć obroty wirnika.

W celu ograniczenia prądu udarowego po włączeniu, w szereg z grzałkami włączyłem termistory rozruchowe 20D-7.
    Podczas uruchamiania napięcie żarzenia trzeba tak wyregulować, aby na grzałkach każdej lampy odłożyło się katalogowe 9V.

Płytka umożliwia zastosowanie lamp ECF802. Trzeba wtedy zmienić połączenia obwodu żarzenia i użyć czterech termistorów w szereg z każdą grzałką. Rezystancja zimnego termistora powinna być nieco wyższa od rezystancji zimnej grzałki w lampie. Wtedy grzałka po włączeniu nie jest przeciążona i rozgrzewa się w ciągu kilkunasy sekund.

Osobnym zagadnieniem jest dobór elementów w obwodzie korekcji RIAA. Wartości elementów są wyliczone z wzorów:
    Schemat korekcji RIAA z oznaczeniami wartości elementów.

Na nachylenie charakterystyki korekcji mają wpływ rezystancja wyjściowa wtórnika I stopnia i rezystancja wejściowa wzmacniacza II stopnia. Trzeba je uwzględnić przy doborze elementów.

Na oddzielnej płytce umieściłem przełącznik 4-pozycyjny i zestaw kondensatorów (nie ma ich na schemacie). Wartości dołączanych do wejścia pojemności wynoszą: 0pF, 62pF, 120pF i 240pF. Trzeba zdawać sobie sprawę, że kable RCA też mają swoją pojemność. Niestety większość producentów i sprzedawców nie podaje tego parametru.

Na zdjęciach płytka i montaż wygląda trochę jak prototyp, bo miała bo być trochę inna topologia. Schemat i projekt płytki, to już wersja finalna.

Ten zasilacz impulsowy nie jest z górnej półki. Wydaje cichy pisk. Ja, ani mój kolega go nie słyszymy (mamy po 58 lat), ale zwróciła mi na to uwagę moja córka. Więc podłączyłem mikrofon do laptopa i analizator widma (AudMes). Pokazał dwa piki w okolicy 18kHz o poziomie takim, jak szum wentylatorka, czyli niewiele.

Preamp umieściłem w stalowej obudowie o wymiarach 85x140x300mm. Na panel przedni nakleiłem fornir z naturalnego hebanu i pomalowałem lakierem bezbarwnym.

Trudno jest mi określić całkowity koszt budowy, bo większość rezystorów i kondensatorów miałem w swoich zapasach. Ale mogę wymienić to, co musiałem kupić:

Lampy PCF802 4x 10,00 = 40,00
    zasilacz 96,00
    Przetwornice step-up 2x 3,00 = 6,00
    wentylator 7,00
    obudowa 55,00
    nóżki ozdobne aluminiowe 16,50
    zacisk masowy 4,50
    gniazdo RCA poczwórne 5,00
    przełącznik pojemności wej. 5,50
    termistory 2x 0,30 = 0,60
    kondensatory 100uf/400V 3x 9,00 = 27,00
    Pozostałe elementy i płytka to ok.60,00. czyli razem wyszło jakieś 323zł.

Przedwzmacniacz przeszedł moje oczekiwania. Brzmienie jest delikatne, subtelne, szczególowe.
    Kolega przez tydzień testował go i porównywał ze swoim Pro-Ject Phono Box S2 Ultra i był zaskoczony dźwiękiem. Stwierdził, że jest inny, ale nie potrzafi powiedzieć, który jest lepszy.
    Załączniki:
    • CCDA_PCF802_RIAA-PCB.pdf (104.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • CCDA_PCF802_RIAA-schemat.pdf (39.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    oowan
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: linux, bonsai
    oowan napisał 69 postów o ocenie 67. Mieszka w mieście Stanowice. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21122144
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    swego czasu wykonałem na podobnych lampach przedwzmacniacz z RIAA wg. fińskiego projektu:
    http://www.hovirinta.fi/audio/putkitekniikka/...vinen_PCF802/Puoliakt_PCF802_RIAA-korjain.htm
    Do dzisiaj działa poprawnie, jedynie testowałem różne lampy i układy pracy, z tego co pamiętam to bardzo dużo zależało od samej lampy, współczesne brzmią jak na mój ucho fatalnie, najgorzej było z "chińczykami" i współczesnymi "sowietami", nieźle o dziwo z polskimi a bardzo dobrze z Telefunkenem.
    Ciekawy jestem brzmienia twojego układu.
    Z uwag to jak dla mnie nie uchodzi stosowanie zasilaczy impulsowych w układach "z epoki".
    Pozdrawiam
  • #3 21122224
    oowan
    Poziom 12  
    Ocena: 67
    viayner napisał:
    swego czasu wykonałem na podobnych lampach przedwzmacniacz z RIAA wg. fińskiego projektu:
    http://www.hovirinta.fi/audio/...oliakt_PCF802_RIAA-korjain.htm

Cóż, ten link nie działa.

viayner napisał:
    Z uwag to jak dla mnie nie uchodzi stosowanie zasilaczy impulsowych w układach "z epoki".

To już chyba kwestia gustu, bo co rozumiesz przez "układy z epoki"?

Współcześnie buduje się takie układy na współcześnie produkowanych lampach i zasilane sa przez różne rodzaje zasilaczy. Więc zasilacze są z tej samej epoki.

Ja jestem daleki od dorabiania do tego ideologii.
  • #4 21122301
    VoltAmper
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 39
    oowan napisał:
    Cóż, ten link nie działa.

Ależ działa.
    viayner napisał:

Koledzy od lamp nigdy nie dadzą Ci "zielonego światła" na stosowanie w konstrukcjach lampowych zasilaczy impulsowych :)
  • #5 21122353
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    DIY bardzo fajny prosty i cenowo nie wysoki.
    Każdy z nas ma inne odczucia odbierania muzyki. Jeden mówiłby, że ten wzmacniacz jest lepszy, a tamten gorszy, lub na odwrót.
    Do tego dochodzi nasz wiek i pogarszający się słuch.
    Pokaż jeszcze jak wygląda cała obudowa bo chyba nie jest ona otwarta?
  • REKLAMA
  • #6 21122451
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21122535
    TechEkspert
    Redaktor
    Ocena: 5582
    @ledo99 dlaczego i które neonówki są radioaktywne?

Bardzo ładny projekt, lampowe urządzenia mają w sobie tą przyjemną estetykę i jeżeli ktoś ma na to miejsce to mogą być ciekawym wystrojem przestrzeni.

Kiedyś były też wkładki krystaliczne (piezo ?) czy taka wkładka będzie pasowała do przedwzmacniacza i czy są one jeszcze stosowane?
  • #8 21122565
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6079
    Dzięki za podzielenie się projektem! Dawno nie było nic lampowego. Nieduży koszt, wręcz lepiej się nie chwalić, bo takie konstrukcje schodzą po kilka tys złotych :)
    Jak napiszesz do mnie Prywatną Wiadomość z Paczkomatem, to wyślę mały upominek. Dzięki.
  • #9 21122603
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1947
    oowan napisał:
    i pod względem elektrycznym "zniknie" z układu.

Nie zniknie tylko zamieni sie w kondensatorek o niewielkiej pojemności modulowanej sygnałem. Możliwe że to nie ma zauważalnego wpływu na dźwięk ale jako zjawisko występuje.
  • REKLAMA
  • #10 21122626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21122668
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1905
    oowan napisał:
    Dziwić mogą diody D1-D4. To też pomysł Johna Broskie'go. Są to diody zabezpieczające. Gdy lampa jest zimna i jeszcze nie przewodzi, ewentualne włączenie napięcia anowowego spowoduje, że między siatką a katodą pentody pojawi się pełne napięcie zasilające. Nastąpi wtedy degradacji warstwy emisyjnej katody i znaczny spadek żywotności lampy. Włączona w tym miejscu dioda będzie spolaryzowana w kierunku przewodzenia i dzięki temu nap. między siatką a katodą wyniesie tylko 0,6V.
    Gdy lampa się rozgrzeje i zacznie przewodzić, dioda zostanie spolaryzowana w kierunku zaporowym i pod względem elektrycznym "zniknie" z układu.

Z tym przeciwdziałaniem za pomocą tych diod degradacji warstwy emisyjnej katody to już chyba tylko Twoja teoria. Nawet autor projektu nie podaje takiego powodu użycia tych diod. Przecież lampa jak jest zimna to i tak na anodzie będzie miała pełne napięcie zasilania, więc i tak teoretycznie jakaś degradacja warstwy emisyjnej występuje (o ile w w przypadku lamp PCF802 ma ona jakiekolwiek praktyczne znaczenie).

Bardziej upatrywałbym tu swego rodzaju zabezpieczenie przed przekroczeniem maksymalnego dopuszczalnego napięcia katoda-siatka i w konsekwencji przebicia międzyelektrodowego wewnątrz samej lampy. Karta katalogowa lampy PCF802 podaje 220V jako maksymalne dopuszczalne napięcie pomiędzy siatką pierwszą a katodą części pentodowej lampy. Co być może nietrudno byłoby przekroczyć w tym układzie, bez tych diod i w czasie gdy lampy są jeszcze zimne.
  • #12 21122694
    oowan
    Poziom 12  
    ledo99 napisał:
    W oczy rzuca mi się mała odległość między lampami i elektrolitami - zmieniłbym layout PCB tak by maksymalnie zwiększyć odległość - ewentualnie założyć na kondensatory jakaś izolację termiczną (np bandaż termiczny do wydechów).

Też się tego obawiałem, ale okazało się, że niepotrzebnie. Po dwóch godzinach kondensatory są letnie. Ewentualnie można by je owinąć folią Al. To na pewno nie zaszkodzi.

ledo99 napisał:
    W wypadku żarzenia zrobiłbym po prostu softstart (choćby inrush current limiter - http://www.onsemi.com/pub/Collateral/AND9093-D.PDF albo coś bardziej wyszukanego np tu https://electronics.stackexcha...mosfet-inrush-current-limiting ) zamiast termistorów które potrafią wydzielić sporo ciepła.

Albert Einstein powiedział:
    "Wszystko powinno być tak proste, jak to tylko możliwe, ale nie prostsze."

Dodano po 4 [minuty]:

VoltAmper napisał:
    Koledzy od lamp nigdy nie dadzą Ci "zielonego światła" na stosowanie w konstrukcjach lampowych zasilaczy impulsowych

To ja proponuję zakazać używania lampowych wzm. mocy z cyfrowymi źródłami (CD, DACi, streamery). Do lamp TYLKO analogi ;-)

Dodano po 6 [minuty]:

@gulson
    szeryf3 napisał:
    Pokaż jeszcze jak wygląda cała obudowa bo chyba nie jest ona otwarta?

Wzmacniacz lampowy Tube Phono Stage marki Infinity na drewnianym blacie. Metalowa obudowa wzmacniacza z gniazdami GND, IN, OUT na drewnianym stole. Widok od spodu obudowy urządzenia elektronicznego z wentylacją i nóżkami. Wnętrze obudowy elektronicznej z zasilaczem i wentylatorem. Układ elektroniczny na płytce drukowanej z czerwonymi złączami i niebieskim elementem.
  • #13 21122721
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    No i teraz wiem, że całość wygląda super.
  • REKLAMA
  • #14 21122727
    oowan
    Poziom 12  
    TechEkspert napisał:
    Kiedyś były też wkładki krystaliczne (piezo ?) czy taka wkładka będzie pasowała do przedwzmacniacza i czy są one jeszcze stosowane?

Czy wkładki krystaliczne są stosowane, to nie wiem.
    Do tego preampa się nie nadają. Dają dużo wyższe napięcie wyjściowe, ale wzmacniacz musi mieć bardzo dużą rezystancję wejściową. I charakterystyka chyba jest liniowa.
    W najprostszych rozwiązaniach z Foniki na wejściu był wstawiony szeregowo rezystor 470 komów.

Dodano po 15 [minuty]:

kris8888 napisał:
    Z tym przeciwdziałaniem za pomocą tych diod degradacji warstwy emisyjnej katody to już chyba tylko Twoja teoria. Nawet autor projektu nie podaje takiego powodu użycia tych diod. Przecież lampa jak jest zimna to i tak na anodzie będzie miała pełne napięcie zasilania, więc i tak teoretycznie jakaś degradacja warstwy emisyjnej występuje (o ile w w przypadku lamp PCF802 ma ona jakiekolwiek praktyczne znaczenie).

Zajrzyj na Tubecad Journal. J. Broskie wielokrotnie tłumaczy sens i działanie tego zabezpieczenia.
    Popatrz na schemat. Np. napięcie na siatkę pierwszą pentody V2 dostanie się przez rezystory R8 i R9. Z rezystorem katodowym tworzą dzielnik napięcia 1:1 (pawie 1:1).

kris8888 napisał:
    Bardziej upatrywałbym tu swego rodzaju zabezpieczenie przed przekroczeniem maksymalnego dopuszczalnego napięcia katoda-siatka i w konsekwencji przebicia międzyelektrodowego wewnątrz samej lampy. Karta katalogowa lampy PCF802 podaje 220V jako maksymalne dopuszczalne napięcie pomiędzy siatką pierwszą a katodą części pentodowej lampy. Co być może nietrudno byłoby przekroczyć w tym układzie, bez tych diod i w czasie gdy lampy są jeszcze zimne.

Tu możesz mieć rację.

Dodano po 15 [minuty]:

szeryf3 napisał:
    No i teraz wiem, że całość wygląda super.

Cieszę się, że się (niektórym) podoba. :-)

Dodano po 19 [minuty]:

viayner napisał:
    http://www.hovirinta.fi/audio/...oliakt_PCF802_RIAA-korjain.htm

Ok, link działa. Tylko taka mała ta miniaturka schematu, że jej nie zauważyłem.

Pamiętam, że gdzieś na zagranicznym forum trafiłem na dyskusję o tym preampie.
    Generalnie większość chwaliła brzmienie, ale ludzie narzekali na słaby bas.
    IMHO tam się prosiło dołożyć wtórnik na wyjście.

I jeszcze jedno spostrzeżenie z tych dyskusji, które mnie ubawiło.
    Otóż konstruktorzy ciężko kombinowali, jakie elementy wymienić i na jakie wartości, żeby ten bas polepszyć.
    Ale biada, jakby ktoś podkręcił gałkę niskich tonów we wzmacniaczu.
    Toż to niepoprawne politycznie jest :))
  • #15 21122830
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21122832
    kris8888
    Poziom 41  
    oowan napisał:
    Zajrzy na Tubecad Journal. J. Broskie wielokrotnie tłumaczy sens i działanie tego zabezpieczenia.
    Popatrz na schemat. Np. napięcie na siatkę pierszą pentody V2 dostanie się przez rezystory R8 i R9. Z rezystorem katodowym tworzą dzielnik napięcia 1:1 (pawie 1:1).

Zasadę działania tej diody w układzie to ja rozumiem tylko nie bardzo przekonało mnie uzasadnienie jej zastosowania w celu uniknięcia degradacji warstwy emisyjnej katody. Jaki to miałoby sens skoro i tak na anodzie lampy jest pełne napięcie zasilania.
    Dlatego moim zdaniem cel zastosowania tej diody jest nieco inny.
  • #17 21122836
    oowan
    Poziom 12  
    SlawekKedra napisał:
    Nie zniknie tylko zamieni sie w kondensatorek o niewielkiej pojemności modulowanej sygnałem. Możliwe że to nie ma zauważalnego wpływu na dźwięk ale jako zjawisko występuje.

Trudno nie przyznać Ci racji. Datacheet-y mówią 15pF Measured at 1MHz and applied reverse voltage of 4.0V D.C.
    Jak znacząco wpłynie to na dźwięk we wtórniku o wzmocnieniu 0,98V/V i częstotliwości akustycznej?

Dodano po 4 [minuty]:

kris8888 napisał:
    Zasadę działania tej diody w układzie to ja rozumiem tylko nie bardzo przekonało mnie uzasadnienie jej zastosowania w celu uniknięcia degradacji warstwy emisyjnej katody. Jaki to miałoby sens skoro i tak na anodzie lampy jest pełne napięcie zasilania.
    Dlatego moim zdaniem cel zastosowania tej diody jest nieco inny.

Siatka "wisi" nad katodą nieporównywalnie bliżej niż anoda. A oddziaływanie rośnie do kwadratu odległości.

Dodano po 10 [minuty]:

ledo99 napisał:
    oowan napisał:
    To ja proponuję zakazać używania lampowych wzm. mocy z cyfrowymi źródłami (CD, DACi, streamery). Do lamp TYLKO analogi

Albo zrobić DAC lampowy... na nuvistorach żeby było jeszcze bardziej na wypasie...

Są tacy, co dekodują sygnał na grafitach z ołówków, ale... reszta rezystorów musi być metalizowana :-0
    Ech... chyba robi się temat poboczny.
  • #18 21122875
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    oowan napisał:
    Jak znacząco wpłynie to na dźwięk we wtórniku o wzmocnieniu 0,98V/V i częstotliwości akustycznej?

Nie wiem jak znacząco, być może wogóle nie da się tego wpływu zauważyć.
  • #19 21123360
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    ledo99 napisał:
    Albo zrobić DAC lampowy

Strzelam w ciemno, że są takie na aliexpress...
  • #20 21123392
    oowan
    Poziom 12  
    siewcu napisał:
    ledo99 napisał:
    Albo zrobić DAC lampowy

Strzelam w ciemno, że są takie na aliexpress...

DAC zawsze będzie cyfrowy. Ja miałem na myśli źródła przwdziwie analogowe - winyle, magnetofony, mikrofony z kablem, a nawet gitary elektryczne. Też z kablem. ;-)
  • #21 21123395
    kris8888
    Poziom 41  
    oowan napisał:
    Preamp zasiliłem zasilaczem impulsowym (od Chińczyków z Ali) 6,3V/280V z opóźnieniem włączania nap. anodowego

Skoro zastosowałeś opóźnienie załączania napięcia anodowego w zasilaniu to tym bardziej nie widzę uzasadnienia dla tych czterech diod w układzie.

A swoją drogą jak zrealizowałeś to opóźnienie? Bo nie widać tego na schemacie. Czy ten zasilacz od Chińczyków miał już fabrycznie wbudowaną taką funkcjonalność?
    oowan napisał:
    Pentody są połączone w tryb triodowy

Taki "czysty" tryb triodowy to to też nie jest. Triodowy byłby gdyby połączyć siatki drugie wprost z anodami a nie poprzez rezystory 5,6 k.
  • #22 21124210
    oowan
    Poziom 12  
    kris8888 napisał:
    Skoro zastosowałeś opóźnienie załączania napięcia anodowego w zasilaniu to tym bardziej nie widzę uzasadnienia dla tych czterech diod w układzie.

A swoją drogą jak zrealizowałeś to opóźnienie? Bo nie widać tego na schemacie. Czy ten zasilacz od Chińczyków miał już fabrycznie wbudowaną taką funkcjonalność?

Ten zasilacz od Chińczyków miał już fabrycznie wbudowane opóźnione (ok. 30sek) i łagodne włączanie napięcia anodowego. Ale się okazało, że przy częstym włączaniu/wyłączaniu co kilka minut, to opóźnienie skróciło się do ok. 5sek. Czyli było krótsze niż rozgrzewanie grzałek.
    Podczas uruchamiania układu taka sytuacja zdarzała się dość często.

Dodano po 4 [minuty]:

kris8888 napisał:
    oowan napisał:
    Pentody są połączone w tryb triodowy

Taki "czysty" tryb triodowy to to też nie jest. Triodowy byłby gdyby połączyć siatki drugie wprost z anodami a nie poprzez rezystory 5,6 k.

Zwróć uwagę, że to nie jest wzmacniacz WK, ale wtórnik. Anoda i siatka druga są na tym samym potencjale napięcia zasilania.
  • #23 21124226
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Czemu masz oporniki katodowe triod bez kondensatorów? To zmniejsza wzmocnienie tych stopni. Tak ma być?
  • #24 21124240
    kris8888
    Poziom 41  
    oowan napisał:
    Anoda i siatka druga są na tym samym potencjale napięcia zasilania.

No nie do końca bo występuje prąd siatki drugiej, a tym samym spadek napięcia na tym rezystorze 5k6. Fakt jednak że różnica potencjałów pomiędzy anodą a siatką drugą jest stała.
  • #25 21124307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 21125604
    oowan
    Poziom 12  
    SlawekKedra napisał:
    Czemu masz oporniki katodowe triod bez kondensatorów? To zmniejsza wzmocnienie tych stopni. Tak ma być?

Tak ma być. Wzmocnienia jest tyle, ile trzeba. To był świadomy wybór tej lampy. Przy okazji THD są nieco niższe. Nie pytaj o ile, bo nie mam jak zmierzyć.
    Można dać bipolarny 47uF, a potem jakieś ujemne sprzężenie zwrotne. Tylko po co komplikować proste rzeczy?
    No i, przecież kondensatory, to samo zło ;-)

ledo99 napisał:
    DAC nigdy nie jest cyfrowy - to element analogowy kontrolowany cyfrowo - najbliżej mu do wzmacniacza.

Nie zgadzam się. Jak sama nazwa mówi, po naszemu, DAC to przetwornik cyfrowo-analogowy. Więc przerabia dane zero-jedynkowe na napięcie zmienne (analogowe).

ledo99 napisał:
    najbliżej mu do wzmacniacza.

Ale tylko tych w klasie C, D lub innych impulsowych.
  • #27 21125687
    stellardrone90
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    Powiem tak, siedzę w gramofonach już parę lat i na "słowo" na pewno nie uwierzę. Nie takie wzmacniacze już słuchałem, ale jeśli można wypożyczyć i się przekonać, bardzo chętnie. Pozdrawiam.
  • #28 21125853
    oowan
    Poziom 12  
    stellardrone90 napisał:
    powiem tak siedze w gramofonach już parę lat i na ,,słowo ,,na pewno nie uwierze nie takie wzmacniacze już słuchałem ale jeśli można wypożyczyć i się przekonać bardzo chętnie pozdrawiam

Skąd jesteś, mogę ten preamp wypożyczyć.
    Tylko nie chcę ryzykować krytyki ze względu na brak srebrnych kabli i złoconych gniazdek. Bo w takim wypadku sobie odpuszczę.
  • #29 21126664
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21126692
    pawelr98
    Poziom 39  
    Ocena: 1154
    W PCF82 na zimnej lampie miałem przebicia 1 siatka - katoda, w regulatorze napięcia. Wszystko było okej, dopóki nie wyłączyłem urządzenia, by je po chwili włączyć. PL504 duża lampa trzymała ciepło bardzo dobrze, PCF82 już nie bardzo.
    Przy ponownym włączeniu PCF82 jeszcze nie przewodziła, ale przewodziła PL504, dając już napięcie na dzielnik rezystancyjny podpięty do pierwszej siatki, katoda blisko zera, na siatce pierwszej gdzieś po 200-300V i tylko błysk w lampie. Usmażyłem wtedy diody zenera podłączone między katodą a masą.
    Wymieniłem na stabilitron który jest tańszy i nie psuje się od takiego okazjonalnego traktowania.

Więc jak najbardziej warto stosować jakieś zabezpieczenia. Natomiast prościej najpierw rozgrzać lampy, a dopiero potem odpalać wysokie napięcia.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy lampowego przedwzmacniacza gramofonowego korekcyjnego RIAA zbudowanego na lampach PCF802, wybranych ze względu na niską cenę i dobre parametry liniowe triody (mu=70). Projekt opiera się na koncepcji Tetra Sans Johna Broskiego z bloga Tubecad Journal, z uwzględnieniem rezystancji wejściowej i wyjściowej stopni wzmacniających przy doborze elementów filtra RIAA. Wątpliwości i sugestie dotyczą zastosowania zasilacza impulsowego zamiast tradycyjnego transformatora, wpływu termistorów w obwodzie żarzenia lamp oraz kwestii chłodzenia elektrolitów i lamp. Dyskutowano o zabezpieczeniach przed przebiciami między siatką a katodą, stosowaniu diod zabezpieczających, a także o stabilizacji napięcia i prądu żarzenia, gdzie termistory są uznawane za prostą i skuteczną metodę, choć pojawiły się propozycje regulatorów prądowych i stabilizatorów liniowych (np. 7809, LM317). Poruszono też temat wpływu pojemności pasożytniczych i charakterystyki termistora na stabilność prądu żarzenia. Wskazano, że lampy PCF802 są małej mocy i nie generują dużego ciepła, co pozwala na stosowanie wysokiej jakości elektrolitów 105°C bez problemów trwałościowych. Zwrócono uwagę na estetykę lampowych urządzeń i różnice w brzmieniu w zależności od użytych lamp (Telefunken, polskie, chińskie, sowieckie). W dyskusji pojawiły się także uwagi o pomiarach i kalibracji filtra RIAA, metodzie doboru elementów na podstawie pomiarów tłumienia przy różnych częstotliwościach oraz o wpływie rezystancji i pojemności Millera na charakterystykę korekcji. Poruszono też temat kompatybilności z różnymi typami wkładek gramofonowych (MM, krystaliczne) oraz preferencji dotyczących analogowych źródeł dźwięku w lampowych wzmacniaczach. Wskazano na praktyczne aspekty konstrukcji, takie jak układ chłodzenia, rozmieszczenie elementów na PCB, oraz kwestie estetyczne i użytkowe (np. hałas wentylatora).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA