logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung RL55VTEBG nie osiąga ustawionych temperatur mimo pracy sprężarki

benedicte 17 Sty 2020 15:25 3711 3
REKLAMA
  • #1 18409212
    benedicte
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam lodówkę Samsunga: model RL55VTEBG model code RL55VTEBG1/XEO 04.
    Wczoraj rano żona zauważyła, że lodówka jest całkowicie rozmrożona.
    Wyświetlacz pokazywał temperatury na, które lodówka była zaprogramowana tzn. +5°C i -16°C.

Zrobiłem jej reset - wyjąłem wtyczkę z kontaktu i po chwili włożyłem ją z powrotem. Temperatury na wyświetlaczu pokazały się +9°C i +9°C.
    Po wyczyszczeniu całej lodówki i odczekaniu 24h nastąpiła próba przez 1/2 godziny.

Spostrzeżenia: - lodówka nie mrozi temp na wyświetlaczu to +9°C i +19°C - wentylator zamrażarki pracuje - sprężarka (agregat) pracuje. Po kilku dniach szukania na forach i dzwonieniach po serwisach zrobiłem następną próbę. Temperatury na wyświetlaczu tym razem w ciągu ok 1/2 h spadły do nastawionych czyli +5°C i -16°C. lecz po otwarciu drzwi w obu komorach były temperatury pokojowe.

Czy możecie mi pomóc w diagnostyce?
    pozdrawiam
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 18409522
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1021
    1. Brak czynnika.
    2. Agregat nie tloczy.
  • REKLAMA
  • #3 18413069
    benedicte
    Poziom 2  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Liczyłem się z taką diagnozą, a mam jeszcze kilka pytań:
    1. Jakie są szanse, że ta lodówka to złom i nie można napełniać czynnikiem na nowo lodówki, tzn. nieszczelności nie można zlokalizować?
    2. Podczas testu słychać jakieś przelewające się płyny, czy jest szansa, że czynnik jest obecny, a przyczyna jest jednak inna?
    3. Temperatury na wyświetlaczu podczas testu spadały do zadanych po jednoczesnym naciśnięciu freezer i powerfreeze, lodówka wtedy pokazała komunikat "on" lecz nie wiedząc co to oznacza nacisnąłem ponownie te same przyciski i lodówka wydała komunikat "off"
    4. Na płytce inwertera cały czas pali się czerwona dioda, czy ma to jakieś znaczenie?

pozdrawiam
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #4 18413458
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1021
    Skoro przelewajace płyny to bardziej obstawialbym ubytek czynnika.
    Tak można poszukać nieszczelności(w 60% łączenie miedzi z aluminium).
REKLAMA