logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung RL44ECIS - Niewłaściwa temperatura w chłodziarce i zamrażarce po sprzątaniu

marcin93mat 14 Mar 2022 13:40 585 2
REKLAMA
  • #1 19930587
    marcin93mat
    Poziom 2  
    Witam,
    Posiadam na wyposażeniu 5-6 letnią lodówkę jak Samsunga RL44ECIS (a przynajmniej była właściciel tak twierdziła. Problem pojawił się taki, że po ostatnim sprzątaniu pod nią (gruba warstwa kurzu i może to było przyczyną jej głośniejszej pracy) odmówiła współpracy. Zamrażarka "puściła soki". Po zresetowaniu układu (gdzie temperatura była na plusie) odczekałem do następnego dnia czy podejmie współpracę. Jednak spotkałem się z odmową. Temperatura chłodziarki wachluje pomiędzy 5, a 8 stopni. Natomiast zamrażarka "twierdzi", że ma -19 stopni zadane (a faktycznie wsadzone kostki lodu nawet nie zamarzły).
    Postanowiłem dać jej wolne i odłączyłem od sieci na 24 godziny i ponownie postanowiłem zaprzęgnąć do pracy... bez skutku. Obraziła się i amen.
    Stoi obok niej druga już jako taktyczne zastępstwo (mam nadzieje, że nie jest dotychczasowa zazdrosna i jeszcze podejmie wolę współpracy.
    Fizycznie dodam, że załącza się na chwilę... popracuje 1-2minuty i się wyłącza. Cykl się ponawia za ten sam czas i tak w kółko Macieju... (lodówki tak nie nazwałem :)_)
    Zacząć fizycznie od czujników/termostatu? Czy sądujecie poważniejszy problem.

Pozdrawiam, Miłośnik DIY
  • REKLAMA
  • #2 19931726
    MarcinRKl
    Poziom 31  
    Ocena: 342
    Witam, chłodziarka ma 5/8 stopni, czy tak pokazuje?. Zamrażarka ile ma stopni?. Pierwsza myśl to padł czujnik zamrażarki, skoro nie jest temp. na minus, a podaje, że jest -19.
  • #3 19954820
    marcin93mat
    Poziom 2  
    Niestety podmiana obu czujnikó temperatury nic nie dała. Okazało się, że sprężarka miała defekt ciężko chodziła i szybko się rozłączała. Wymiana na inną rozwiązał problem.
REKLAMA