logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

D-Link DWL 510 - brak internetu po włączeniu komputera, opóźnione połączenie

horoszka 25 Wrz 2005 17:44 1419 11
REKLAMA
  • #1 1848587
    horoszka
    Poziom 11  
    Hej!
    Mam taki bardzo denerwujący mnie problem, za każdym razem gdy włączam komputer nie mam dostępu do internetu; po pewnym czasie (20 do 30 min) net sie pojawia (tzn mogę sie połączyć); wcześniej w pakietach odebranych cały czas jest 1 lub 2 (nie odbiera pakietów)
    mam kartę D-Link DWL 510 (wiem wiem, gorszej juz chyba nie można mieć) i dotychczas miałem ten problem sporadycznie a ostatnio właśnie za każdym włączeniem kompa;
    Jeśli ktoś miał lub ma podobny problem prosiłbym o jakieś wskazówki jak go rozwiązać
    Dzięki z góry i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1848880
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    oczekując pomocy pisz wszystkie dane które mogą pomóc :

jaki system ?
    jakie łacze ?
    jak wygladają pingi?
    czy po tym czasie o którym piszesz wszystko jest ok ?
  • #3 1852664
    horoszka
    Poziom 11  
    Sorki ze dopiero teraz
    No wiec tak:
    System Win XP
    Pingi na dzialajacym sa w porzadku a na niedzialajacym nie moglem sprawdzic bo na razie net wlacza sie OK (zaraz po starcie jest), zapomnialem o tym napsiac, ze tak nie zawsze jest ale ostatnimi czasy nie wlaczal sie za kazdym razem
    Lacze to neostrada 1024kb/s u znajomego (300m), ktory udostepnil ja droga radiowa dla ok 15 ludzi teraz
    Po tym czasie wszystko wraca do normy i net zaczyna normalnie dzialac
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 1857090
    horoszka
    Poziom 11  
    Raczej nie ma takiej mozliwosci gdyz w miejscu gdzie mieszkam nie ma innych nadajnikow, a w sieciach preferowanych mam dokladnie okreslona siec, z ktora sie lacze;
    Dodam jeszcze ze ja posiadam karte w standardzie 802.11b (11MB) a niektorzy uzytkowanicy maja juz 22MB karty, dodatkowo jedna osoba ktora mieszka niedaleko musiala zastosowac silniejsza antene kierunkowa (reszta ma panelowki)
    Byc moze to powoduje problemy ale nie jestem pewien, to tylko moje domysly
  • REKLAMA
  • #7 1858794
    horoszka
    Poziom 11  
    Wlasnie zaczynam hulac na nowym systemie, zobaczymy jak sie sprawa potoczy;
    a propo to co napisalem o tych kartach (ze sa rozne w obrebie sieci) moze miec jakis wplyw na ogolne dzialanie czy nie?
  • #8 1878595
    horoszka
    Poziom 11  
    Wszystko jak na razie dziala OK:)
    jest tylko jeden maly problem - Admin, ktoremu juz chyba do reszty odobilo, co chwila ogranicza mi transfer do 10kb/s gdzy twierdzi, ze za kazdym razem gdy sie mu strony wolniej laduja lub nie chca ladowac to jest to wina sciagania przez ktoregos z uzytkownikow;
    mowie tu o sciaganiu przez http i uzywanie ftp (sprawa p2p jest juz zamknieta:(
    twierdzi ze blokuje siec i ogranicza mi transfer
    nie wiem co mam mu powiedziec
    pomocy
    aha w naszej sieci (1Mbit) jest juz chyba ze 20 osob i ja w tym wlasnie upatruje jego problem
  • #9 1879022
    human
    Poziom 12  
    na to są 2 rozwiązania (przetestowane):
    1.problem nie jest z downoloadem tylko z uploadem.powiedz swojemu adminowi żeby zalożył restrykcje na wyjście (na max 80%) szybkości _uploadu_ łącza a sprawa zapchanego netu zniknie.zapychasz upload->siada download.
    2.limit połączeń.do 40 na usera.efekt j/w
  • #10 1879329
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Obawiam sie że problem w sieciach lokalnych będzie narastał bardzo szybko, a to za sprawą udostępnienia 80 portu dla p2p - tak więc jedynym rozwiązaniem dla takiego użyszkodnika jest przycięcie mu transweru na wszystkich portach , bo nigdy nie wiadomo z jakiego p2p zechce skorzystać, a wiadomo że przycięty transwer to wolniejsze ładowanie stron.
    pozdr.
  • #11 1879673
    human
    Poziom 12  
    no to wtedy tnie się po protokołach na których te sieci pracują.iptables i odpowiednie regułki dla modułów ipp2p lub p2p (co kto woli, a raczej jak ktoś połatał kernela i które mu nie wywalą **unresolved...).ale zawsze pomaga htb i przemyślany limit na upload
  • #12 1880141
    horoszka
    Poziom 11  
    Jak juz wczesniej napisalem nie chodzi tu o p2p poniewaz z tej sprawie juz dogadalem sie z adminem (mozna korzystac tylko w godzinach nocnych);
    chodzi mi o to ze ogranicza on moj transfer podczas korzystania z ftp (moze wlasnie wtedy zdarzylo sie ze moj brat cos wysylal na swoje konto i wtedy wlasnie net u admina wolniej dzialal i stad ta blokada);
    ale przeciez samo korzystane z ftp (flashfxp) nie powninno obciazac sieci? (zakladajac ze wykorzystuje sie tylko do downloadu)
    aha a co do tej liczby uzytkownikow, jest mozliwe, iz t otakze powoduje ze ogolnie cala siec jest oslabiona (tzn mniej sprawnie dziala niz gdyby userow bylo mniej),
    dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy karty sieciowej D-Link DWL 510 pracującej w standardzie 802.11b, która po włączeniu komputera nie nawiązuje od razu połączenia z internetem, a dostęp do sieci pojawia się dopiero po 20-30 minutach. Użytkownik korzysta z łącza Neostrada 1024 kb/s udostępnianego radiowo dla około 15 osób. Wskazano, że karta może mieć problemy z kompatybilnością w sieci, gdzie inni użytkownicy mają karty 22 MB lub stosują anteny kierunkowe o większej mocy, co może wpływać na stabilność połączenia. Sugerowano sprawdzenie, czy karta nie łączy się z innymi nadajnikami oraz reinstalację systemu Windows XP, który bywa niestabilny w sieciach radiowych. Dodatkowo pojawiły się problemy z ograniczaniem transferu przez administratora sieci, który redukuje prędkość do 10 kb/s przy podejrzeniu obciążenia sieci przez protokoły HTTP i FTP, mimo wykluczenia P2P w godzinach dziennych. Wskazano, że przyczyną spowolnień może być zapchanie uploadu, co wpływa na download, oraz duża liczba użytkowników w sieci. Proponowano wprowadzenie limitów uploadu i liczby połączeń na użytkownika oraz stosowanie reguł iptables i modułów do kontroli ruchu p2p. Korzystanie z FTP (np. FlashFXP) do pobierania danych nie powinno znacząco obciążać sieci, jednak transfery w godzinach aktywności mogą powodować ograniczenia ze strony administratora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA