logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerywający internet na łączu radiowym – krótkie, cykliczne utraty połączenia

raf.sie 22 Maj 2006 10:25 1743 17
REKLAMA
  • #1 2651201
    raf.sie
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    mam radiówke i co jakiś czas jest przerwa tzn net nie działa przez ok 1min i zaraz znowu wszystko ok. co to może być??
  • REKLAMA
  • #2 2651230
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    Może masz coś nie tak z sygnałem. I jak często Ci rozłącza? Może jakiś wirus?
  • REKLAMA
  • #3 2651240
    raf.sie
    Poziom 16  
    siła sygnału:dobra więc to chyba nie to
    nie to że rozłącza tylko po prostu nie ma neta ale połączenie chyba jest, to tak mniej więcej co 15 min
  • #4 2654162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 2654504
    daaanek

Poziom 17  
    Ocena: 8
    jaką masz kartę sieciową? spróbuj zaktualizować stery. albo w pzypadku D-linka 510 zapodac stery Realteka
    Konto firmowe:
    Speedmax
    Szerzyny 532, Szerzyny, 38-246 | Strona WWW: www.speedmax.net.pl
  • REKLAMA
  • #6 2655617
    raf.sie
    Poziom 16  
    mam D-linka DWL 520+
    skąd wziąść te sterowniki
  • #7 2656862
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja bym ci polecal zmienic karte na ta planex GW-DS54GR wedlug mnie sa ta najlepsze karty jezeli chodzi o osiagi kart radiowych czy bardzo slabym sygnale trzyma polaczenie jak nie wiem co zaden z moich klientow co maja te karty nie narzeka mowili ze jeszcze nigdy nie stwierdzili takiego przypadku
    pozdrawiam i polecam bo sa naprawde rewelacyjne
  • #8 2658463
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    jaki system ?? jak Win XP to zrób tak"sprawdz"

START > USTAWIENIA > PANEL STEROWANIA > NARZEDZJA ADMINISTRACYJNE > USŁUGI i teraz szukasz Konfiguracja sieci zerowej bezprzewodowej dajesz na wyłączone i powino byc dobrze :)
  • #9 2683951
    raf.sie
    Poziom 16  
    Brylant_22 jak to zrobiłem to wcale sie nie łączy, nie wykrywa żadnej sieci
  • #10 2685775
    Brylant_22
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Mam radiówke i wiem na 100% ze przez to potrafi rozłaczac, i wiele osub ci to powie :)
    Jaki masz zasieg ?? Może masz słaby sygnał i cie rozłacza ??
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 2685893
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    dan-j2 napisał:
    ja bym ci polecal zmienic karte na ta planex GW-DS54GR ....

Taaaaak, a jak Ci zacznie przerywać silnik w samochodzie, to proponuje zamiast rozwiązać problem od razu zmienic silnik .... Po za tym co to ma być, jakaś reklama :?: Też mi porada zmierzająca do rozwiązania problemu ...

Wracając do tematu - może ktoś w okolicy zaczął nadawać na tym samym kanale :?: To jedna z wielu przyczyn takiego zachowywania sie sieci radiowej. Sprawdź to najpierw, a później bedziemy sie zastanawiac co dalej.
  • #12 2686019
    mpralat2
    Poziom 17  
    Byc moze wina jest po strone dostawcy. Tez mam radiowke i w godzinach szczytu tez z netem bylo krucho. Wymienili karte na AP i teraz nie ma zadnego problemu. Zauwazylem tez, ze poprawili zarzadzanie ruchem.
    Co do wymiany sprzetu, to jak juz trzeba to lepiej troche dolozyc i wiadomo ze bedzie dzialac (mysle o wymianie karty na AP), do tego nie bedzie start na kablu.
  • #13 2686026
    raf.sie
    Poziom 16  
    link quality 100%
    signal strength 63%
    tak mam. wcześniej było wszystko ok a teraz coś szwankuje trochę. tak mam bez ustawiania anteny bo nie wiem jak to sie robi. a raczej nik nie zaczął nadawać na ty msamym kanale bo to by chyba u mnie pokazywało w dostępne sieci bezprzewodowe nie??
  • #14 2686032
    mpralat2
    Poziom 17  
    Sieci by wykrylo gdyby byly jakies nowe.
    A jaki masz dlugi kabel od anteny do karty i jak dlugo juz masz ta instalacje?
    Ewentualnie mozesz sprobowac przeinstalowac windowsa, jesli to nie pomoze to problem bedzie raczej po stronie sprzetu (jezeli wczesniej bylo ok).
  • #15 2686064
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    Na tym DLInku to jest troche już słabowity sygnał.
    MoZe być kwestia właśnie problemu z sygnałem.
    Najlepiej spróbowac z krótszym kablem albo mocniejszą anteną.
    Ja bym przy tym obstawiał.
  • #16 2686301
    raf.sie
    Poziom 16  
    kabel chyba z 15m tylko tyle że wystarcza przez okno, przez jedno piętro i na dach. a mam to już ok 1 roku
  • #17 2686610
    grzesiox
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    A sygnał był cały czas taki sam? Albo spadł?
  • #18 2687402
    raf.sie
    Poziom 16  
    taki sam raczej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze radiowe z kartą D-Link DWL-520+ i doświadcza krótkich, cyklicznych przerw w dostępie do internetu trwających około minuty co 15 minut, mimo że połączenie radiowe pozostaje aktywne. Sygnał jest oceniany jako dobry (link quality 100%, signal strength 63%), jednak jakość sygnału jest kluczowa i może wpływać na stabilność połączenia. Zalecane jest monitorowanie jakości sygnału oraz prawidłowe ustawienie anteny. Wskazano możliwość problemów ze sterownikami, sugerując aktualizację lub zmianę sterowników na Realtek w przypadku D-Linka. Proponowano także wymianę karty sieciowej na model Planex GW-DS54GR, który cechuje się lepszą stabilnością przy słabszym sygnale. Możliwe przyczyny problemu to zakłócenia na kanale radiowym, długi kabel antenowy (ok. 15 m), słaba jakość sygnału lub problemy po stronie dostawcy internetu, zwłaszcza w godzinach szczytu. Wyłączanie usługi "Konfiguracja sieci zerowej bezprzewodowej" w systemie Windows XP może powodować brak wykrywania sieci, więc należy to robić ostrożnie. W przypadku utrzymujących się problemów sugerowana jest diagnostyka sprzętowa, ewentualna wymiana karty na punkt dostępowy (AP) oraz sprawdzenie instalacji antenowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA