logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować wzmacniacz do tv z amplitunerem?

mariuchol 20 Sty 2020 13:41 693 7
REKLAMA
  • #1 18415417
    mariuchol
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć, mam taki problem. Kupiłem na Allegro konwerter (przetwornik audio cyfrowo analogowy) za 50 zł. Po podłączeniu konwertera do tv przez kabel optyczny i do amplitunera przez przewody chinch dźwięk szedł z tv na głośniki wieży, jednak bez wzmocnienia. Moje pytanie jest następujące: jeśli kupiłbym droższy konwerter to czy dźwięk byłby mocniejszy? Dzięki z góry za odpowiedź. Amplituner : technics SA-EX310 ,telewizor samsung UE50RU7442U , konwerter : Cyfrowy Koncentryczny Konwerter Sygnału Toslink Na Analogowy Konwerter Audio RCA.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18415713
    arturdip
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    Raczej nie będzie lepiej.Poz artur
  • REKLAMA
  • #3 18418662
    mariuchol
    Poziom 2  
    arturdip napisał:
    Raczej nie będzie lepiej.Poz artur

Jest jakieś inne rozwiązanie mojego problemu. Jeśli tak to proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 18419347
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    mariuchol napisał:
    Po podłączeniu konwertera do tv przez kabel optyczny i do amplitunera przez przewody chinch dźwięk szedł z tv na głośniki wieży, jednak bez wzmocnienia.

Ale o co Ci chodzi z tym wzmocnieniem?
    Przecież regulację poziomu głośności ustawiasz potencjometrem Volume amplitunera.

Pozdrawiam.
  • #5 18420099
    mariuchol
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:
    mariuchol napisał:
    Po podłączeniu konwertera do tv przez kabel optyczny i do amplitunera przez przewody chinch dźwięk szedł z tv na głośniki wieży, jednak bez wzmocnienia.

Ale o co Ci chodzi z tym wzmocnieniem?
    Przecież regulację poziomu głośności ustawiasz potencjometrem Volume amplitunera.

Pozdrawiam.

Chodzi o to że jak rozkręce potencjometr na trzy czwarte to gra przykładowo na 40 decybeli (głos idzie z tv). Natomiast gdy głos idzie z odtwarzacza CD podłączonego do amplitunera ( potencjometr rozkrecony również na trzy czwarte ) to gra na 90 decybeli. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem.
  • Pomocny post
    #6 18421088
    DjMapet
    Poziom 43  
    Teraz wiem o co chodzi. :-)
    Jak już kolega wyżej napisał:
    arturdip napisał:
    Raczej nie będzie lepiej

Ogólnie, z cyfrowych wyjść audio, jest zazwyczaj nieco słabszy sygnał jak z analogowych wyjść liniowych a z takiego masz zapewne podłączony do amplitunera odtwarzacz CD.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 18421177
    mariuchol
    Poziom 2  
    DjMapet napisał:
    Teraz wiem o co chodzi. :-)
    Jak już kolega wyżej napisał:
    arturdip napisał:
    Raczej nie będzie lepiej

Ogólnie, z cyfrowych wyjść audio, jest zazwyczaj nieco słabszy sygnał jak z analogowych wyjść liniowych a z takiego masz zapewne podłączony do amplitunera odtwarzacz CD.

Pozdrawiam.

Dzięki panowie za opinie . Pozdrawiam 😊
  • #8 18421582
    DjMapet
    Poziom 43  
    Uzupełniając to co napisałem wyżej, sytuację być może poprawił by konwerter audio cyfrowo - analogowy z regulacją wzmocnienia, np. coś w rodzaju produktu z aukcji Alllegro Numer oferty: 7640370228, lub droższy, Numer oferty: 7514705358.
    Nie miałem czegoś w tym rodzaju więc trudno mi stwierdzić, czy regulacja wzmocnienia dotyczy tylko wyjścia słuchawkowego, czy też i wyjścia liniowego stereo RCA. W opisie nie do końca jest to jasno określone, bo wspomina się tylko o regulacji głośności słuchawek.
    Może ktoś z szanownych kolegów czegoś podobnego używa i może się wypowiedzieć w tej kwestii?

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem konwertera audio cyfrowo-analogowego do telewizora Samsung UE50RU7442U i amplitunera Technics SA-EX310. Po podłączeniu dźwięk z telewizora jest słyszalny na głośnikach, ale bez odpowiedniego wzmocnienia. Użytkownik zastanawia się, czy droższy konwerter poprawi jakość dźwięku. Odpowiedzi wskazują, że sygnał z cyfrowych wyjść audio jest zazwyczaj słabszy niż z analogowych. Sugerowane jest rozważenie konwertera z regulacją wzmocnienia, co mogłoby poprawić sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA