logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vectra nie zwiększyła prędkości wysyłania - co robić?

mmm4tt 20 Sty 2020 18:46 3315 12
REKLAMA
  • #1 18416014
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam,

od 17.01 Vectra przyśpieszyła prędkość wysyłania. Według Vectry wystarczy wyłączyć na 5 sekund modem i ponownie włączyć. Wykonałem te czynności jednak w moim przypadku prędkość wysyłania nie wzrosła. Zacząłem więc szukać informacji w google czy ktoś miał taki sam przypadek. Znalazłem tylko kilka postów osób, które się pochwaliło zwiększoną prędkością wysyłania. Skontaktowałem się więc w piątek z Vectrą. Dzisiaj mi odpisali "po weryfikacji zgłoszenia otrzymaliśmy potwierdzenie od dedykowanej jednostki, iż obecnie przepustowość wysyłania odblokowana jest dla transferu do 60 Mbs. Zwykle dostępna prędkość zawarta jest w tabeli: https://n-8-6.dcs.redcdn.pl/file/o2/Vectra/ww...kosci-uslugi-internetu-stacjonarnego-v1-5.pdf."
    Według nich mam zwiększoną prędkość wysyłania do 60 Mb/s z tym, że mam taką samą prędkość jak od dwóch lat czyli 30-33 Mb/s. Nigdy wysyłanie nie spadło poniżej tej prędkości. Prędkość pobierania potrafi spaść w okolice 350-400 Mb/s ale nigdy prędkość wysyłania. Nie zgodziłem się z ich tłumaczeniem bo testując wczoraj w nocy i dzisiaj o 6 rano maksymalna prędkość wysyłania wynosiła tyle samo co w dzień czyli 30-33 Mb/s. Nie wierzę, że nie osiągnąłbym w nocy albo wcześnie rano np. 40-45 Mb/s. Złożyli więc kolejne zgłoszenie.
    Ich modem mam przestawiony w tryb bridge, do niego podłączony swój router. Restartowałem zarówno modem jak i swój router, odłączyłem swój router i podłączyłem komputer bezpośrednio pod ich modem też nie pomogło. Pisali mi jeszcze abym wcisnął przycisk reset na modemie przez 30 sekund również nic z tego. Komputer podłączony jest z routerem kablem.
    Vectra nie zwiększyła prędkości wysyłania - co robić?

Czy posiada ktoś 300 albo 600 Mb/s od Vectry i ma również niepodwyższoną prędkość wysyłania ?
  • REKLAMA
  • #2 18416042
    barty84
    Poziom 11  
    Jedyną metodą sprawdzenie takich prędkości jest podłączenie kablowe z routerem operatora. Dodatkowo sprawdź jaka jest prędkość połączenia (10, 100, 1000). Oczywistym jest że 600 Mb/s nie uzyskasz łącząc się 100 :)
  • #3 18416049
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Proponuję jeszcze raz przeczytać mój temat.
  • REKLAMA
  • #4 18416251
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5449
    @mmm4tt
    https://pro.speedtest.pl/
    Test musi być certyfikowany.

Być może jest tak, że jeszcze tego u Ciebie nie uruchomili i musisz poczekać.
  • #5 18416314
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Kocurek1970 wątpię. Sami z Vectry odpisali, że mam zwiększoną. Dostałem nawet emaila z taką informacją i wskazówką co mam zrobić abym miał wyższą prędkość wysyłania. Przysłali mi niedawno SMSa, że jutro ma przyjechać technik tylko wątpię, że problem jest u mnie w kompie albo na klatce. Gdyby to było coś u mnie to nie osiągałbym takich prędkości pobierania. Nie wiem czy ma to znaczenie ale do klatki nie dochodzi światłowód tylko gruby koncentryk. Wiem, że się znasz na DOCSIS co o tym sądzisz ?
  • #6 18416387
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18416390
    KOCUREK1970
    @mmm4tt
    Nie zrobiłeś testu a już wszystko odrzucasz.
    Zrób ten test, bo jest on podstawą reklamacji.

Dostępu do modemu klient nie ma, więc nic nie da się powiedzieć jaki tam jest sygnał, ile jest kanałów US aktywnych itd

Na moje, musisz poczekać, aż właściwy provisoning (tak to się nazywa) zostanie do Twojego modemu przesłany.
  • REKLAMA
  • #8 18416479
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Wynik testu poniżej. Wiem, że łapie się na prędkość minimalną ale widać, że jest blokada na 30 Mb/s. Gdybym miał choć raz 40-45 Mb/s to nie zakładałbym tego tematu.

Test z rana:

• #9 18417094
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18418058
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Więc technik zrestartował modem zdalnie, kazał jeszcze raz zrobić reset. Niestety nic to nie dało. Mówi, że nie ma po co do mnie przyjeżdżać bo jak mam 30 to powinienem mieć i 60 Mb/s bo mam dobry sygnał. Mówił, że gdzieś to zgłosi dalej. Ogólnie to dziwna sytuacja.
  • #11 18424248
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Rano testowałem miałem jeszcze 30 Mb/s. Teraz przetestowałem i już mam 60 Mb/s a modemu nie restartowałem od 3 dni. Vectra odpisała, że "Z danych w zgłoszeniu wynika, że dokonano poprawy parametrów dostarczanego sygnału."
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 18424510
    KOCUREK1970
    mmm4tt napisał:
    Teraz przetestowałem i już mam 60 Mb/s a modemu nie restartowałem od 3 dni. Vectra odpisała, że "Z danych w zgłoszeniu wynika, że dokonano poprawy parametrów dostarczanego sygnału."

KOCUREK1970 napisał:
    Dostępu do modemu klient nie ma, więc nic nie da się powiedzieć jaki tam jest sygnał, ile jest kanałów US aktywnych itd
    Na moje, musisz poczekać, aż właściwy provisoning (tak to się nazywa) zostanie do Twojego modemu przesłany.

KOCUREK1970 napisał:
    Być może jest tak, że jeszcze tego u Ciebie nie uruchomili i musisz poczekać.
  • #13 18424527
    mmm4tt
    Poziom 13  
    Vectra poprawiła parametry dostarczanego sygnału

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością wysyłania danych w usłudze Vectra, która miała zostać zwiększona do 60 Mb/s. Pomimo wykonania zalecanych czynności, takich jak restart modemu, prędkość pozostała na poziomie 30-33 Mb/s. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali przeprowadzenie testu prędkości oraz sprawdzenie połączenia kablowego. Po interwencji technika, który zdalnie zrestartował modem, użytkownik ostatecznie uzyskał prędkość 60 Mb/s, co potwierdziła Vectra, informując o poprawie parametrów sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA